Користувач:Ukrainist

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сильвестр Медєші з дужиною Блаженою та синами Крістияном (1999) та Давором (1991). Фото зроблено 27 травня 2001 року.

Сильвестр Емілович Медєші[ред. | ред. код]

Сильвестр Емілович Медєші (*с. Петрівці, 01 січня 1951 – †Вуковар, 24 вересня 2013) – відомий музикант між русинами та українцями на Балканському півострові

ЖИТТЯ.[ред. | ред. код]

Народився Сильвестр Емілович Медєші у маленькому селі Петрівці, що неподалік міста Вуковар у Хорватії, в якому компактно проживає стара українська діаспора, у сім'ї Еміла та Ганни (нар. Кіш). Загальноосвітню школу (восьмирічку) закінчив у рідному селі (1958-1966 рр.) та середню текстильну школу у місті Вуковар (1966-1968) та отримав диплом за спеціальністю «текстильник». Закінчивши навчання, від 1974-1976 рр. працював у державному підприємстві взуття та каучуку «Борово-Ґумара». Після того працював водієм у підприємстві «Велепромет» у м. Вуковар (1977-1991).

Оскільки стиха було відчутно, що війна наближається, Сильвестр виїжджає на заробітки в Німеччину (1991-1995). Там одружується п'ять разів, і з жодною із дружин не мав дітей.

У 1998 році повертається у рідне село Петрівці. Тут знову починає працювати водієм та охоронцем у підприємстві «Велепромет» (до 2011 р.).

Сильвестр Медєші (другий зліва) на одному із українських фестивалів у Хорватії.

У 1999 році вкотре одружується, але цього разу вибрав співмешканку села Блажену Іванівну Мудру (1962), яка народила йому сина-первістка. Нічого дивного б не було, якби Сильвестрові тоді не було 48 років. Оскільки Блажена мала ще одного сина із першого невдалого шлюбу, Сильвестр прийняв її дитину за свою. Незабаром знову розлучається і лишає дружину саму із сином та ніяким способом не допомагає у вихованні хлопчика.

У 2013 році важко захворів та незадовго, точніше 24 вересня 2013 р., помер у міській лікарні м. Вуковар

ТВОРЧІСТЬ.[ред. | ред. код]

Сильвестр Медєші (другий зліва) в товаристві одного із гуртів, в якому грав.

Від ранньої молодості захоплювався піснею та музикою. Грав на декількох інструментах: фортепіано, акордеон, гітара, контрабас, тамбуру тощо. Почав грати ще у юні роки в сільському українському культурно-мистецькому товаристві. Його вчитель був відомий в тій громаді акордеоніст Яким Чордаш, який вчив майбутнього музиканта вправно грати на гітарі. Пізніше грав у декількох гуртах: Гурт Володимира Лехолата (В. Лехолат – акордеон, С. Медєші – гітара, З. Руськай - бас); Гурт Бориса Дороґхазія. По поверненні з Німеччини створив власний гурт – «Сильвер бедн» („Silver band“), з яким виступав не лише в Хорватії, а й у Сербії, Боснії, Словенії, Німеччині, Словаччині, Україні, Польщі тощо.

Сильвестр Медєші (перший зліва) на весіллі зі своїм гуртом.

Якщо говорити про його талант співу, то почав його розвивати Сильвестр Емілович ще в школі, в дуеті разом зі своїм братом Михайлом. Пізніше, від імені УКМТ-ва ім. Якима Гардія, часто виступав солістом та в дуеті. У 1989 році на Фестивалі культури «Червона ружа» у Руськім Керестурі (Сербія) дует Сильвестра Медеші та Ольги Канюх визнано найкращим дуетом фестивалю. Наступного 1990 року, Сильвестр із піснею «Придз пред сушеда» (укр. Прийди під сусідню хату) виграв премію в номінації «найкращий чоловічий голос» та став лауреатом «чобольова», відомої премії цього фестивалю.

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА:[ред. | ред. код]

1) Гудак Ш. Петровци: жридло и розсаднік рускей и українскей култури, простити и уметносци у Републики Горватскей. – Петровци, 2004. – 352 с.

2) Спогади дружини Блажени та синів.