Користувач:VikkiUmsf/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Митні науковці[ред. | ред. код]

Наукова робота у митній сфері здійснюється завдяки науковим дослідженням митників-науковців, які є визнаними науковими спеціалістами з проблем митної безпеки, митної політики України та правового регулювання у цій галузі, не лише на території України, а й за її межами.

Історія[ред. | ред. код]

Вагомий внесок у розвиток митної справи  України зробили Бережнюк І.Г., Крисоватий А.І., Мазаракі А.А., Макаренко А.В., Ченцов В.В., Пашко П.В., Арзянцева Д.А., Бабенко Б.І., Барановський О.І., Батанов О.В., Білоус В.Т., Боровик О.В., Бурдін В.М., Вакульчик О.М., Виноград О.В., Войцещук А.Д., Гуцул І.А., Гальський К.Є., Гармаш Є.В., Гребельник О. П., Долгий О. А., Івашова Л.М., Івашов М.Ф., Калашникова О.Л., Касьяненко Л. М., Колесников К.М., Кредісов А.І., Кужелєв М.О., Кунєв Ю.Д., Мартинюк В.П., Мельник В. М., Молдован Е.С., Морозов О.В., Нагорічна О.С., Несторишен І.В., Олексієнко Р.Ю., Приймаченко Д.В., Пасічник А.М., Петруня Ю.Є., Погорєлов Ю.С., Примак А.Ф., Прус Л.Р., Пунда О.О., Разумей М.М., Руда Т.В., Рудніченко Є.М., Рябченко О. П., Тарангул Л. Л., Тимченко Л. Д., Туржанський В.А., Фрадинський О.А., Хома В.О., Царенко В.І., Цимбал П. В., Чеховська І. В., Швабій К.І., Шнирков О.І., Шуляк С.В., Яковенко О.В., Суворов В.В і інші. Їхні праці являються науково-теоретичною базою проблемних питань митної діяльності і можуть бути використані для подальшого поглибленого теоретичного вивчення проблем правового регулювання та організації надання послуг у галузі митної справи, для подальших наукових розробок у митній сфері.

Застосування наукового методу в дослідницькій діяльності вчених митників нерозривно пов’язано з їх педагогічною практикою, що привело не лише до активного удосконалення та структуризації методів, але й до залучення більшої кількості умів до наукових розвідок у митній справі.

Нові наукові знання та інструменти дослідження знайшли своє місце в освітніх програмах Університету митної справи та фінансів (м. Дніпро)[1], який формує пропозицію фахівців для Державної митної служби України.

На підставі вивчення та аналізу історії розвитку митної системи в умовах незалежної України було виокремлено науковців митної справи та їхні здобутки.

Бережнюк Іван Григорович[ред. | ред. код]

доктор економічних наук, професор, український митник і науковець.

Автор і співавтор понад 100 наукових праць на митну тематику, із них: монографії, підручники і посібники – 26, статтей у наукометричних, міжнародних та електронних наукових фахових виданнях – 46.

Google Scholar Іван Бережнюк: цитування – 727, h-індекс – 11, i10-індекс - 13.

Співавтор видання «Митна енциклопедія»[2] до якого увійшли найбільш вагомі результати, отримані Державним науково-дослідним інститутом митної справи під час виконання у 2011-2013 роках науково-дослідної роботи «Розбудова митної справи України: витоки, реалії, перехід до сталого розвитку» (реєстраційний № 0111U006927). До наукового видання Бережнюком І.Г., включено матеріали, які всебічно характеризують багатогранність митної справи у контексті історії її становлення, формування нормативно-правового забезпечення, організації управлінської діяльності зокрема: Європейське митне право, Андське співтовариство, Асоціація країн південно-східної Азії, Африканський союз, Економічне співтовариство держав західної Африки, Брік/Брікс, Карибське співтовариство, Латино-американська асоціація інтеграції.

Макаренко Анатолій Вікторович[ред. | ред. код]

кандидат юридичних наук, Голова Державної митної служби України з січня 2009 по березень 2010 рр., заступник Голови Державної фіскальної служби України до 23.03.2015 року, державний радник митної служби ІІ рангу, капітан 1-го рангу запасу, Почесний митник України, Заслужений економіст України, український державний службовець.

Очолюючи митну службу України, А.В. Макаренко особливу увагу приділив організації постійного та багатоступеневого контролю за митним оформленням товарів, вдосконаленню нормативно-правової бази та співпраці з суб’єктами ЗЕД. З цією метою було затверджено порядок роботи посадових осіб митних органів при здійсненні контролю за правильністю визначення митної вартості товарів під час митного оформлення та прийнято положення про відділ митних платежів у структурі митниць. Суттєві заходи вжито для реалізації принципів Кіотської конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур і Рамкових стандартів безпеки та полегшення світової торгівлі. В практику митних органів активно впроваджувалася система заходів по здійсненню митного контролю за вже оформленими товарами і послугами.

Під керівництвом А.В. Макаренка митні органи здійснювали ефективну протидію контрабанді, порушенням митних правил та прав інтелектуальної власності.

За ініціативи А.В. Макаренка було затверджено нову структуру митниць та встановлено граничне співвідношення чисельності керівників митниць, керівників відділів та працівників підрозділів митного оформлення. Особлива увага Голови ДМСУ була приділена розвитку інформаційно-технологічних засобів митниць.

У жовтні 2009 р. було розпочато реалізацію пілотного проекту щодо взаємодії Єдиної автоматизованої інформаційної системи Державної митної служби України та Нової комп’ютеризованої транзитної системи Європейської Співдружності (NCTS) під час митного оформлення товарів у режимі «Транзит».

У рамках міжнародного співробітництва А.В. Макаренко сприяв розвитку митних зв’язків із ВМО, Економічною та соціальною радою ООН, митними адміністраціями держав світу.

Пріоритетним напрямком діяльності керівника митної служби Макаренка А.В. була боротьба з корупцією: здійснювалися активні заходи з профілактики правопорушень серед працівників митних органів, проводилися перевірки результатів митного оформлення, поглиблений контроль роботи пунктів пропуску, митного огляду та переогляду окремих груп товарів. Було затверджено правила етики поведінки посадових осіб митної служби України та програму формування професійного світогляду працівників митної служби на 2009 – 2011 рр. У напрямі зміцнення законності, дисципліни, організованості; підвищення правового, професійного та культурного рівня працівників організовано виховну роботу».

Ченцов Віктор Васильович[ред. | ред. код]

доктор історичних наук, доктор наук з державного управління, професор. Перший проректор та Голова Вченої ради Університету митної справи та фінансів.

Автор більш ніж 280 публікацій з проблем історії та сучасної діяльності спеціальних та митних служб світу, механізмів державного управління.

Співавтор видання «Митна енциклопедія».

Google Scholar Ченцов Віктор Васильович / Victor Chentsov: цитування – 617, h-індекс – 10, i10-індекс - 12.

Голова та член редакційних колегій 5 наукових журналів, у т.ч. міжнародних.

Головний редактор журналу «Customs Scientific Journal» (Категорія «Б»).[3] Customs Scientific Journal – науково-практичний журнал з митної справи та зовнішньоекономічної діяльності, заснований у 2011 році Університетом митної справи та фінансів за підтримки Регіонального центру Всесвітньої митної організації.

Член спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій. Керівник декількох докторських та кандидатських дисертацій.

Заслужений діяч науки і техніки України, Відмінник освіти України, Нагороджений почесною грамотою Всесвітньої митної організації за створення в Україні європейського навчального центру ВМО, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, грамотами Держмитслужби України, Служби безпеки України, відзнаками різних відомств, органів місцевого самоврядування, нагородами Православної Церкви України.

Державний радник митної служби 3 рангу, Почесний митник України. Почесний громадянин міста Дніпро.

Пашко Павло Володимирович[ред. | ред. код]

доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України.

Досліджує проблеми економічної безпеки держави, теоретико-прикладних проблем митної політики України, митних взаємовідносин, удосконалення митного законодавства, забезпечення митної безпеки.

Автор і співавтор понад 350 публікацій та наукових праць, у тому числі 11 монографій, 30 підручників та посібників, 34 книг, 26 свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір та на винахід. Співавтор видань «Митна енциклопедія», «Митна справа в Україні», «Податкова та митна справа в Україні».

Google Scholar Пашко Павло Володимирович: цитування – 1030, h-індекс – 14, i10-індекс - 23.

Петруня Юрій Євгенович[ред. | ред. код]

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджмент зовнішньоекономічної діяльності Університету митної справи та фінансів, Заслужений діяч науки і техніки України.

Викладає управлінські та економічні курси студентам, слухачам бізнес-шкіл та менеджерам протягом 30 років.

Автор 25 підручників і навчальних посібників, із них 10 – з грифом МОН України.

Заступник головного редактора журналу «Науковий погляд: економіка та управління»[4] – це науково-практичний журнал з економічних наук, заснований у 1999 році Університетом митної справи та фінансів. Журнал є правонаступником наукового журналу «Вісник Академії митної служби України.

Google Scholar Петруня Юрій Євгенович/Петруня Юрий Евгеньевич/Petrunia Yurii/ЮЄ Петруня/ЮЕ Петруня: цитування – 1008, h-індекс –12, i10-індекс - 17.

Має значний практичний досвід управлінської роботи, а також консалтингової роботи в ряді підприємств та організацій. Досліджує проблеми зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Розробник законодавчих актів із питань акціонерного управління та інвестиційної діяльності.

Протягом п'яти років був головою Експертної ради з менеджменту ДАК МОН України, тривалий час працював у складі Науково-методичної комісії МОН України з менеджменту, протягом семи років входив до складу експертної ради ВАК України.

Проходив стажування у Великобританії, Нідерландах, Бельгії, Польщі та інших країнах.

Івашова Людмила Миколаївна[ред. | ред. код]

доктор наук з державного управління, професор, професор кафедри публічного управління та митного адміністрування Університету митної справи та фінансів.

Досліджує інституційне забезпечення публічного управління,  державне управління ЗЕД, державний фінансовий контроль, митний аудит, діджиталізація в публічному управлінні.

Є автором понад 180 публікацій наукового та навчально-методичного характеру, серед яких: 7 монографій (з них 1 одноосібна), навчальні посібники, навчально-методичні посібники, статті у фахових виданнях України, статті у зарубіжних виданнях, статті у наукових фахових і міжнародних виданнях, що мають високий імпактфактор і реферуються наукометричними базами, у тому числі Scopus та Web of Science.

Головний редактор науково-практичного журналу з публічного управління «Публічне управління та митне адміністрування»[5]

Google Scholar Л.М. Івашова: цитування –540, h-індекс –11, i10-індекс -13.

Колесников Костянтин Миколайович[ред. | ред. код]

доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії та теорії держави і права Університету митної справи та фінансів.

Досліджує історію митно-податкових відносин; історію митної діяльності; митні відносини в Північному Причорномор’ї римської доби: проблеми інтерпретації тощо.

Google Scholar Колесников Костянтин Миколайович: цитування –121, h-індекс –5, i10-індекс -3.

Гармаш Євген Васильович[ред. | ред. код]

кандидат юридичних наук, доцент, проректор з навчальної роботи Університету митної справи та фінансів.

Має понад 40 публікацій, із них 37 наукового та 3 навчально-методичного характеру (в т.ч. 15 статей в наукових фахових виданнях України) присвячених проблемам управлінської діяльності та державного регулювання в сфері митної справи.

Член редакційної колегії міжнародного наукового журналу Customs Scientific Journal. Член редакційної колегії Науково-практичного коментаря до Митного кодексу України (2012). Залучався до складу робочих груп із розробки проектів законодавчих та підзаконних нормативних актів в галузі митного регулювання.

Радник митної служби України 1 рангу, нагороджений відзнакою митної служби «Відмінний митник» 1-го ступеню.

Досліджує теоретичні аспекти прийняття управлінських рішень в митній службі; деякі аспекти зниження ступеню управлінських ризиків в митній службі; інформаційне забезпечення адміністративних рішень в митній службі як складова національної безпеки держави; діяльність вантажних митних комплексів в Україні та країнах Європи; митне брокерство; співвідношення категорій «Митні процедури» та «Митні формальності» тощо.

Приймаченко Дмитро Володимирович[ред. | ред. код]

доктор юридичних наук, професор, проректор з наукової роботи Університету митної справи та фінансів.

Досліджує проблеми адміністративної діяльності митних органів в сфері реалізації митної політики держави; місце митної політики в системі державної політики; митні формальності тощо.

Автор більше ніж 150 публікацій з проблем публічного адміністрування в галузі митної справи, адміністративної діяльності митних органів, адміністративно-деліктного права.

Google Scholar Приймаченко Дмитро Володимирович, Pryimachenko Dmytro Volodymyrodych, Приймаченко Дмитрий: цитування – 1246, h-індекс –11, i10-індекс -15.

Під керівництвом Приймаченка Д.В. були захищені докторські та кандидатські дисертації з юридичних наук. Неодноразово залучався до складу робочих груп із розробки проектів законодавчих та підзаконних нормативних актів в галузі митного регулювання.

Член редколегій 3 наукових журналів, у т.ч. тих, що включені до міжнародних наукометричних баз даних. Головний редактор журналу «Правова позиція» (Категорія «Б»)[6]

Залучений до роботи двох спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій, Лауреат премії Кабінету міністрів України, нагороджений відзнаками Державної митної служби України, Радник митної служби 1 рангу, Почесний митник України.

Вакульчик Олена Михайлівна[ред. | ред. код]

доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри обліку, аудиту, аналізу і оподаткування Університету митної справи та фінансів.

Досліджує проблеми становлення митного пост-аудиту імпортно-експортних операцій в Україні.

Google Scholar Елена Вакульчик (Olena Vakulchyk): цитування – 598 h-індекс –12, i10-індекс -16.

Висновки[ред. | ред. код]

Митна справа і надалі потребує нових рішень наукового завдання, нових наукових розробок, що сприятиме формуванню науково-обгрунтованих пропозицій щодо усунення невідповідності організаційно-правового механізму надання послуг митними органами, установами та організаціями, суб’єктами посередництва – вимогам забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян та суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та, які забезпечуватимуть інтегрування України в світове співтовариство, захист внутрішнього товаровиробника та розвиток економіки.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]

  1. УНІІВЕРСИТЕТ МИТНОЇ СПРАВИ ТА ФІНАНСІВ.
  2. Митна енциклопедія (PDF).
  3. Науково-практичний журнал з митної справи та зовнішньоекономічної діяльності «Customs Scientific Journal» (Категорія «Б»).
  4. Науково-практичний журнал з економічних наук «Науковий погляд: економіка та управління».
  5. Науково-практичний журнал з публічного управління «Публічне управління та митне адміністрування».
  6. Науково-практичний журнал з юридичних наук «Правова позиція».