Корнут Луцій Анней

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Корнут Луцій Анней
філософія
Народження 10-е чи 20 н.е
Лептіс Великий, Хомс, Лівія
Смерть 80-е чи 65 н.е
невідомо
Громадянство (підданство) Стародавній Рим
Знання мов
  • давньогрецька мова і латина[1][2]
  • Ім'я при народженні Cornutus або Phurnutus
    Діяльність
  • письменник, поет
  • Літературний напрям стоїцизм[3]
    Відомі студенти Персій і Claudius Agathemerusd
    Визначний твір
  • Greek Theologyd
  • Історичний період Римська імперія

    Корнут Луцій Анней (лат. Cornutus L. Annaeus, грец. Κορνοῦτος) — філософ-стоїк, вчитель філософії в Стародавньому Римі. Також відомий як латинський та грецький граматик і філософ.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Луцій Анней Сенека

    Корнут був уродженцем північноафриканського міста Лептіс-Магна в Лівії, але проживав він здебільшого в Римі.[4] Ім'я Анней він отримав як вольновідпущенник або родич Сенеки. Корнут був викладач риторики і філософії в Римі. До числа його учнів зараховували себе Лукан і Персій, який присвятив Корнуту п'яту сатиру, прославляючи його як ідеал вчителя і філософа. Разом з Цезієм Бассом Корнут, після смерті Персія зібрав і видав його твори.[5]Пізніше Корнут був вигнаний з Рима. Здебільшого писав грецькими та латинськими мовами, залишив праці з граматики, риторики та філософії.

    Внесок в літературу[ред. | ред. код]

    Збереглася праця, складена Корнутом  «Короткий виклад традиційного грецького богослов'я» (Ἐπιδρομή τῶν κατὰ τὴν ἑλληνικὴν θεολογίαν παραδεδομένων), в якій він систематизував для навчальних цілей алегоричні інтерпретації грецької міфології, тлумачення імен грецьких богів, багато в чому спираючись на традицію стоїчної алегорії. На додаток до етимологій Корнут широко використовує раціоналістичні і природні тлумачення: пожирання Кроносом своїх дітей треба розуміти в тому сенсі, що все породжене в часі за законом руху знову зникає через деякий час відповідно до того ж закону. Корнут прагнув показати, що традиційне богослов'я і міфологія є випадковими вигадками, що наші предки були здатні зрозуміти природу космосу і міркували про неї за допомогою символів і загадок. Знання з подібних питань корисні для звільнення від забобонів, виховання у молоді правильного ставлення до жертвоприношення і молитви.

    Корнут був також відомий як автор твору (можливо, коментаря), присвяченого «Категоріям» Арістотеля. Ймовірно, як і твір Афінодора, це було зведення заперечень проти вчення про категорії Арістотеля, про що можна судити за характером посилань на ім'я К. у Сімплікія (Simpl. In Cat. 18, 28; 187, 31; 351, 23; 359, 1-6). Інші твори Корнута  були присвячені риториці та поезії, точні назви їх не відомі.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    2. CONOR.Sl
    3. Dictionnaire des philosophes antiques II // Dictionnaire des philosophes antiques / R. GouletParis: CNRS, 1994. — P. 462.
    4. Greenhill, William Alexander (1867), Agathemerus, Claudius, у Smith, William (ред.), Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, т. 1, Boston, с. 62, архів оригіналу за 13 грудня 2010, процитовано 5 червня 2017
    5. Светоній, Life of Persius [Архівовано 21 вересня 2005 у Wayback Machine.].

    Література[ред. | ред. код]

    Посилання[ред. | ред. код]