Котецький Костянтин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Котецький Костянтин
Народився 18 травня 1883(1883-05-18)
Лютовиська
Помер 22 жовтня 1936(1936-10-22) (53 роки)
Майдан
Поховання Майдан
Громадянство Австро-Угорщина Австро-УгорщинаЗУНР ЗУНРЧехія ЧехіяПольща Польща
Відомий завдяки інженер-нафтовик
Alma mater Львівський університет, Празький технічний інститут
Військове звання  Хорунжий (файнріх)

Костянти́н Коте́цький (18 травня 1883, Лютовиська на Львівщині — 22 жовтня 1936, с. Майдан) — інженер-хімік, один з найліпших тогочасних нафтовиків. Військовик (хорунжий УСС).

Життєпис[ред. | ред. код]

Навчався у Львівському університеті та Празькому політехнічному по хімічній спеціалізації.

У часі Першої світової війни зголосився до УСС, брав участь в карпатських боях; по тяжкій хворобі відрахований з діючого складу. В часі Листопадового чину працював технічним керівником нафтової рафінерії у Пардубице (Чехословаччина). Написав прохання, і згодом перейшов на службу в уряд ЗУНР по технічних питаннях, суміщаючи працю хіміком на рафінерії в Дрогобичі. В часі травневого 1919 польського наступу потрапив разом з евакуйованими державними службовцями у полон, інтернований у Вадовицях, по тому — у Домб'ю під Краковом.

По звільненні повернувся на рафінерію в Пардубице, звідтіля повертається до домівки, закладає своє підприємство, яке, проте, збанкрутувало.

Мав визнання міжнародове як учений, його запрошували працювати на нафтові видобутки на Кавказі, в Мексиці, Суматрі та Японії, одначе ці пропозиції відкидав, вважаючи за своє покликання працювати для України.

Джерело[ред. | ред. код]