Кураж (телефільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кураж
Кураж
Тип телесеріал
Телеканал(и) Перший канал
Жанр музичний фільм і мелодрама
Тривалість серії 50 хв
Компанія «Червоний квадрат»
Сценарист Стефанович Олександр Борисович
Режисер Олександр Стефанович
Оператор Григорій Булкот
Продюсери Денис Євстигнєєв
У головних ролях Олександра Волкова
Володимир Фекленко
Аглая Шиловська
Олександр Стефанович
Ігор Вєрник
Композитор Олександр Зацепін
Марк Мінков
Антон Шварц
Країна-виробник Росія Росія
Мова оригіналу російська
Перша поява 2014
Кількість сезонів 1
Кількість серій 12
Посилання

«Кураж» — російська 12-серійна телевізійна музична мелодрама режисера Олександра Стефановича, що вийшла у 2014. Фільм знятий за мотивами однойменного роману Олександра Стефановича, що вийшов у світ одночасно з кінокартиною. У ній багато достовірних автобіографічних моментів. Картина розповідає про період життя автора з 1976 по 1980 роки, коли він був одружений з майбутньою «Примадонною» радянської естради — Аллою Пугачовою, про закулісся радянського шоу-бізнесу, естради, кіно і театру, про молодість автора та його роботу режисером на «Мосфільмі», а також про те, як він був закоханий у видатну жінку [1] [2] [3].

Жанр фільму сам режисер визначає так: «музична мелодрама»[4].

Пісні з репертуару Алли Пугачової, які у фільмі виконує головна героїня на ім'я Галла, звучать голосом співачки Діни Гаріпової.

Прем'єрний показ телефільму почався за день до ювілею Алли Пугачової, 14 квітня 2014 року, на «Першому каналі», а закінчився 22 квітня 2014.

Приз на VI Міжнародному кінофестивалі у Владикавказі.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія картини «Кураж» розгортається у другій половині 1970-х років у СРСР. Це любовна історія двох молодих неординарних особистостей — режисера Алекса і талановитої співачки Галли на тлі радянської епохи. Алекс, режисер кіностудії «Мосфільм», придумує для розкрутки своєї дружини неймовірні трюки, а Галла артистично втілює їх і на сцені, і в житті.

У ролях[ред. | ред. код]

Створення фільму[ред. | ред. код]

Висловлювання акторів і творців про проект[ред. | ред. код]

  • Олександр Стефанович про виконавицю головної ролі співачки Галли Олександри Волкової: «Я, як режисер, щодня молився богу за те, що мені послав цю актрису. Ця дівчинка викликала овації у всієї знімальної групи разів 20! У актриси — море чарівності, вона завоює симпатії глядачів!»"
  • Володимир Фекленко (Алекс у молодості) про свою роль у фільмі: «Після того як я прочитав сценарій, Олександр Борисович довго розповідав мені про мого героя і подарував свою книжку. Звичайно, допомагало, що він завжди перебував поруч і якісь інтонації, манери мови я підглядав. Уже на 2-3 день у знімальній групі стали говорити, що я шалено на нього схожий. По секрету навіть можу сказати, що коли режисер затримувався, я займав його крісло, і "входив в образ", розважаючи всю групу"... У мене була особиста річ режисера, яка мені допомагала — годинник «Сейко» Олександра Стефановича, які він носив у 70-ті. Наприкінці зйомок він мені їх подарував з гравіюванням «Алексу від Алекса».
  • Діна Гаріпова (секретар директора «Мосфільму») про свою роль у фільмі: «У кіно я знімалася вперше. Повинна зізнатися, переживала я, як ніколи раніше. Це епізодична роль. Моя героїня — секретарка директора "Мосфільму", характерна, трохи кумедна, любителька стежити за собою. Вона розуміє, наскільки важлива її персона на "Мосфільмі", і що саме від її рішення багато залежить. Коли ми прибули на знімальний майданчик, режисер допомагав мені настроюватися на образ. Ці невеликі епізоди з моєю участю були так важливі для мене, адже я мріяла спробувати свої сили в акторській професії. Я намагалася зробити їх досить смішними, не схожими на мене в звичайному житті, тому абсолютно не боялася експериментувати із зовнішнім виглядом і погодилася на коротку стрижку й незвичайний для мене макіяж. Коли мої друзі побачили просто фотографію зі зйомок, посмішки довго не могли зійти з їхніх облич!»

Критика фільму[ред. | ред. код]

  • Російський журналіст, телекритик, оглядач «Нової газети» і радіостанції «Ехо Москви» Ірина Петровська в блозі «Нової газети» висловила свою думку про серіал «Кураж». Вона пише:
    «... Благословення від "прототипу" на створення цього твору Стефанович не отримував — навіщо? Усі збіги, по суті, випадкові: головну героїню звуть Галла, за тією ж чистою випадковістю вона співає пісні Алли ... "Перший радянський продюсер" дійсно зняв фільм про себе за своєю ж книжкою. Фабула коротко така: зустрілася якось молодому, але вже успішному радянському режисерові нікому не відома "деваха"-певічка, у якої до цього доленосного моменту все і в творчому, і в особистому житті йшло перевертом. І тут знайомий композитор запропонував режисерові: "Займися нею. Ти ж любиш допомагати молодим даруванням жіночої статі "... Так і народилася легенда на ім'я Алла, тобто Галла, і точно слідуючи всім рекомендаціям "Майстра", почала своє завоювання естрадного олімпу.»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Перший канал. Мелодрама «Кураж». Прем'єра - 14 квітня 2014. Архів оригіналу за 3 травня 2015. Процитовано 1 травня 2015.
  2. Перший канал. Програма «Наодинці з усіма. Олександр Стефанович» з Юлією Меньшовою (ВІДЕО - ефір 14 квітня 2014). Архів оригіналу за 20 квітня 2014. Процитовано 1 травня 2015.
  3. Стефанович: «Серіал про Пугачову я знімав не під ювілей». // Lifenews.ru (15 квітня 2014). Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 1 травня 2015.
  4. «Кураж»: про жінку, яка співає. (10 квітня 2014). Архів оригіналу за 3 травня 2015. Процитовано 1 травня 2015.
  5. Перший канал. Програма «Сьогодні ввечері» з Андрієм Малаховим. Випуск від 19 квітня 2014: «Сьогодні члени знімальної групи фільму "Кураж ", а також друзі та колеги Алли Пугачової зібралися в студії програми, щоб привітати Примадонну з ювілеєм». Архів оригіналу за 22 квітня 2014. Процитовано 1 травня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]