Луцій Новій Руф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Новій Руф
лат. Lucius Novius Rufus
Народився невідомо
Помер 197
·страта
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Знання мов латина
Посада консул-суффект
Термін 186
Попередник Цезар Марк Аврелій Коммод Антонін Август
Наступник Гай Сабуцій Майор Цециліан
Рід Новії
Діти Тиберій Флавій Новій Руф

Луцій Новій Руф (лат. Lucius Novius Rufus; ? — 197) — політичний і військовий діяч часів Римської імперії, консул-суффект 186 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив із плебейського роду Новіїв. Про його батьків і початок кар'єри нічого невідомо. У 186 році призначений консулом-суффектом, разом з Квінтом Гедієм Руфом Лолліаном Гентіаном. Призначення наступним після обіймання цієї посади імператором Коммодом, свідчить про наближеність Новія до нього.

Після консульської каденції існує пробіл стосовно діяльності Луція Руфа. У 196 році обіймав посаду імператорського легата-пропретора провінції Тарраконська Іспанія. Йому підпорядковувався VII легіон Близнюків. Був прихильником Клодія Альбіна у боротьбі за імператорську владу. Ймовірно, брав участь у вирішальній битві при Лугдуні з військами Септимія Севера, який здобув перемогу. Новій Руф потрапив у полон, імовірно його було страчено 197 року або в Лугдуні, чи в Римі після сходження Севера на трон.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Matthäus Heil, Clodius Albinus und der Bürgerkrieg von 197. // Hans-Ulrich Wiemer (Hrsg.): Staatlichkeit und politisches Handeln in der römischen Kaiserzeit, de Gruyter, Berlin 2006, S. 55-85