Марк Оклатіній Адвент

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Оклатіній Адвент
лат. Marcus Oclatinius Adventus
Народився близько 160
Помер після 218
Підданство Римська імперія
Діяльність політик, військовий діяч
Посада консул
Термін 218 і 219 роки
Попередник Тіт Мессій Екстрикат
Наступник Квінт Тіней Сакердот

Марк Оклатіній Адвент (лат. Marcus Oclatinius Adventus; близько 160 — після 218) — державний та військовий діяч Римської імперії, консул 218 і 219 років.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з бідної плебейської родини. Народився близько 160 року, можливо в провінції Африка. Службу розпочав як субальтерн, виконував обов'язки ката. За часів боротьби імператора Луція Септимія Севера за владу вступив у військо та проявив себе у битвах. Очолював загони з іноземних найманців (федератів). У 205–207 роках на посаді прокуратора служив у Британії при пропреторі-легаті Луції Алфені Сенеціоні.

У 216 році імператор Каракалла призначає Адвента префектом преторія, разом із Марком Опеллієм Макріном. Брав участь у поході проти Парфії. За свою службу отримав консульські значки. Після вбивства Каракалли підтримав нового імператора Макріна, відмовившись стати імператором. Останній у 218 році призначив Адвента префектом Риму та членом сенату. Того ж року став консулом, разом із Макріном.

Після вбивства Макріна зумів зберегти свій вплив при новому імператора Геліогабалі. У 219 році разом з імператором другий раз став консулом. Про подальшу долю Оклатілія немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gerhard Winkler: Oclatinius. In: Der Kleine Pauly. Bd. 5, 1975, Sp. 1632