Мартос Петро Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Іванович Мартос
Народився 1811 (1809)
Полтавська губернія
Помер близько 1880
невідомо
Підданство Російська імперія
Національність українець
Діяльність видавець
Alma mater Ніжинська гімназія вищих наук (18221827)
Суспільний стан поміщик
Військове звання Відставний штабсротмістр
Рід Мартоси

Петро Іванович Мартос (1811(1809), Полтавська губернія — близько 1880) — український землевласник, видавець. Гімназійний товариш Миколи Гоголя. Видавець «Кобзаря». Представник козацького старшинського роду Мартосів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився близько 1811 року в родині полтавського поміщика.

Початкову освіту здобув у домашніх умовах. У 18221827 роках навчався у Ніжинській гімназії вищих наук поряд з Євгеном Гребінкою, Нестором Кукольником, Аполлоном Мокрицьким, Віктором Забілою. Заприятелював з Миколою Гоголем.

Був шанувальником декабристів. Разом з Миколою Прокоповичем та Олександром Данилевським розповсюджував у межах гімназії вірш Кіндрата Рилєєва «Друзья мои, друзья свободы».

Восени 1826-го року, за розповсюдження віршів, що пропагували вільнодумство, зокрема авторства Пушкіна, Мартоса з приятелями було покарано різками, а Петра — виключено з закладу.

1827 року почав службу в 2-му українському уланському полку. Через 10 років подав у відставку. Вже бувши поміщиком оселився у селі в Лохвицькому повіті.

Щозими відвідував літературні салони своїх товаришів з гімназії. Там також бував Тарас Шевченко разом із Михайлом Глінкою та Карлом Брюлловим.

Помер близько 1880-го року.

Видавнича діяльність[ред. | ред. код]

Рукописний журнал «Метеор литературы»[ред. | ред. код]

У листі до Петра Бартєнєва Мартос пише, що 1826-го року видавав рукописний журнал «Метеор литературы». Багато років потому філолог та бібліограф Степан Пономарьов отримав один із примірників цього журналу, що його переписав ще молодий Микола Гоголь. Він написав про це статтю для «Киевской старины», однак про стосунок Мартоса до цього примірника не згадав.

Збірка «Кобзар»[ред. | ред. код]

26 квітня 1840-го року, коштом Петра, світ побачив «Кобзаря».

Передувала цьому ситуація, коли Мартос попросив Тараса Шевченка написати йому портрет, але не мав чим заплатити. Тоді він домовився з Шевченком, і з допомогою цензора Петра Корсакова та видавця Єгора Фішера, було видано збірку віршів Тараса — «Кобзар». Один з віршів «Кобзаря» було видано з присвятою Петрові. Однак, у наступних публікаціях Т. Шевченко зняв її.

Посилання[ред. | ред. код]