Матрична еквівалентність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У лінійній алгебрі дві прямокутні матриці і розміру називають еквівалентними, якщо

для деякої оберненої матриці розміром і деякої оберненої матриці розміром . Еквівалентні матриці представляють те саме лінійне перетворення  →  при двох різних виборах пари базисів і , де і є зміною базисних матриць у і відповідно.

Поняття еквівалентності не слід плутати з поняттям подібності, яке визначено лише для квадратних матриць і є більш обмежувальним (подібні матриці, звичайно, еквівалентні, але еквівалентні квадратні матриці не обов'язково будуть подібними). Це поняття відповідає матрицям, що представляють той самий ендоморфізм  →  при двох різних виборах одного базису , що використовується як для початкових векторів, так і для їх образів.

Властивості[ред. | ред. код]

Еквівалентність матриць — це відношення еквівалентності на просторі прямокутних матриць.

Для двох прямокутних матриць однакового розміру можна охарактеризувати їх еквівалентність наступними умовами:

Ці матриці еквівалентні рядки, то матриці також еквівалентні. Однак зворотне не вірно; еквівалентні матриці, не обов'язково мають еквівалентні рядки. Таким чином, еквівалентність матриць є узагальненням еквівалентності рядків.[1]

Канонічна форма[ред. | ред. код]

Властивість рангу дає інтуїтивно зрозумілу канонічну форму для матриць класу еквівалентності рангу як

,

де кількість одиниць на діагоналі дорівнює . Це окремий випадок нормальної форми Сміта, яка узагальнює цю концепцію на векторні простори до вільних модулів над областями головних ідеалів. Таким чином:

Теорема: Будь-яка матриця рангу є еквівалентною матриці , у якій усі нулі, крім перших діагональних елементів, які є одиницями.


Наслідок: Класи еквівалентних матриць характеризуються рангом: дві матриці однакового розміру є еквівалентними тоді й лише тоді, коли вони мають однаковий ранг.[1]

Матриці 2 на 2[ред. | ред. код]

Матриці мають лише три можливі ранги: 0, 1 або 2. Це означає, що всі матриці еквівалентні одному з трьох класів матриць:

Це означає, що будь-яка матриця еквівалентна одній із цих. Існує лише одна матриця нульового рангу, але інші два класи мають нескінченну кількість членів. Представлені вище матриці є найпростішими два кожного з класів.

Подібність матриці[ред. | ред. код]

Подібність матриць є окремим випадком еквівалентності матриць. Якщо дві матриці подібні, то вони також еквівалентні. Однак зворотнє твердження невірне.[2] Наприклад, наступні дві матриці є еквівалентними, але не є подібними:

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б Hefferon, Jim. Linear Algebra (англ.) (вид. 4th). с. 270—272.
  2. Hefferon, Jim. Linear Algebra (англ.) (вид. 4th). с. 405.