Мельник Петро Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельник Петро Володимирович
Ім'я при народженні Мельник Петро Володимирович
Народився 18 червня 1957(1957-06-18)
село Ремчиці Сарненського району Рівненської області
Помер 16 грудня 2018(2018-12-16) (61 рік)
Київ
·двостороння пневмонія
Громадянство Україна Україна, можливо Литва Литва[1]
Національність українець
Діяльність економіст, політик
Alma mater Київський національний університет технологій та дизайну
Науковий ступінь доктор економічних наук[d]
Членство Верховна Рада України VI скликання, Верховна Рада України V скликання, Верховна Рада України IV скликання і Верховна Рада України III скликання
Посада народний депутат України[2], народний депутат України[3] і народний депутат України[4]
Партія Партія регіонів
Нагороди
Заслужений економіст України
Заслужений економіст України
Орден «За заслуги» І ступеня
Орден «За заслуги» І ступеня
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Медаль «За трудову відзнаку»
Медаль «За трудову відзнаку»

Петро Володимирович Мельник (18 червня 1957 року, село Ремчиці Сарненського району Рівненської області — 16 грудня 2018 року, місто Київ)[5] — доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України. Екс-ректор Національного університету державної податкової служби України. Член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 18 червня 1957 року на Рівненщині, у робітничій багатодітній родині.

Освіта[ред. | ред. код]

Трудова діяльність[ред. | ред. код]

Трудову діяльність розпочав у 1978 році в Ірпінському індустріальному технікумі, а з 1991 року очолив його. Згодом цей науковий заклад, зазнавши низку реорганізацій, був перетворений 2006 року на Національний університет державної податкової служби України. Мельник залишався його ректором до 1 серпня 2013, коли під час корупційного скандалу написав заяву про звільнення[6].

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Основними напрямами наукової діяльності П. В. Мельника є економічне та правове забезпечення податкової політики держави. Він є автором понад 100 наукових праць, цілого ряду монографій, автором і співавтором 16 підручників і навчальних посібників, де висвітлюються проблеми оподаткування.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

У 1998 році П. В. Мельника обрано до Парламенту України, де він був заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. У його депутатському доробку 8 законопроєктів та більше 200 поправок, доповнень до інших законопроєктів, які в більшості ухвалені Верховною Радою України.

У 2006 році П. В. Мельник знову обраний до Верховної Ради України по багатомандатному загальнодержавному округу Партії Регіонів. Він є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

На виборах до Верховної Ради України 2012 року був кандидатом по виборчому округу № 95 (Київська область).

Скандали[ред. | ред. код]

Президентські вибори 2004 року[ред. | ред. код]

Під час президентських виборів 2004 року Петро Мельник агітував студентів Національної Академії державної податкової служби України голосувати за Віктора Януковича[7].

Скандал з Іриною Геращенко[ред. | ред. код]

18 березня 2012 року на виборах мера міста Обухова Петро Мельник схопив і намагався силою виштовхати з дільниці депутата від НУНС Ірину Геращенко, яка спостерігала за їх перебігом.[8]. Після інциденту Ірина Геращенко залишилась на дільниці серед міжнародних спостерігачів, яких Петро Мельник не зважився атакувати[9].

Наступного дня Мельник заявив, що готовий вибачитися перед Геращенко за умови, що та спочатку вибачиться, що назвала його хамом.[10]

За словами Геращенко, депутат Мельник почав своє спілкування з нею із фрази:

«Що ви тут робите? Пристойні жінки в цей час вже вдома з чоловіками сплять».

«У цій фразі, мені здається, — вся квінтесенція ставлення партії влади до жінки в політиці, які постійно нав'язують суспільству думку, що місце жінки — на кухні, які постійно дозволяють собі застосовувати силу і принижувати жінку. Ця філософія приниження жінки в політиці, колеги-політика екстраполюється на все українське суспільство, і ми бачимо ту хвилю насилля, жорстокості і агресії по відношенню до жінок України.»

 — заявила пані Геращенко[11].

Після інциденту 20 березня у сесійній залі Верховної Ради Мельник намагався дати Геращенко букет троянд, але та не прийняла його.[12]

Парламентські вибори 2012 року[ред. | ред. код]

Ще до старту виборчої кампанії у квітні 2012 року від імені Петра Мельника поширювались паски та вітальні листівки[13].

На початку вересня 2012 року стало відомо, що працівникам та студентам Національного університету державної податкової служби України наказано взяти відкріпні талони для себе та ще кількох родичів з метою голосування на виборчому окрузі № 95, на якому балотується Петро Мельник під загрозою звільнення або виключення з вишу[14], які прописуються у гуртожитках вишу[15]. Центральна виборча комісія звернулась до Генеральної Прокуратури України з метою перевірки фактів примусу студентів та працівників Національного університету державної податкової служби України, адже на 4 вересня 2012 року заяви про зміну свого місця голосування на виборчий округ № 95 подали 634 особи[16]. На середину вересня 2012 кількість таких осіб становила більше 900[17][18].

1 вересня 2012 року в Ірпінській школі № 3 були роздані Букварі, куплені за державний кошт, у пакетах з символікою П. Мельника, а також поширювались агітаційні матеріали від нього[14]. Також розповсюджувались агітаційні матеріали від Петра Мельника та Партії регіонів у святі першого дзвоника у м. Вишневому[19], а вітальні листівки від Петра Мельника були поширені у Вишнівській школі № 3[20].

У жовтні 2012 року Петро Мельник став об'єктом уваги активістів кампанії «Помста за розкол країни».

Справа про хабар 2013 року[ред. | ред. код]

27 липня 2013 року стало відомо, що Петра Мельника затримано під час отримання хабара у розмірі 40 та 80 тисяч гривень, які він вимагав від двох громадян України за вступ їхніх родичів до Національного університету державної податкової служби України, який він очолює[21], а під час обшуку в його кабінеті виявлено ще 30 тис. доларів.[22] Пізніше Петро Мельник був госпіталізований до лікарні[23].

Суд не зміг визначитись із запобіжним заходом щодо Петра Мельника 29 липня[24], оскільки тому нібито стало погано[25], та 30 липня[26], коли Мельник спочатку не з'явився до суду[27], і його пізніше привезли до будівлі суду у кареті швидкої допомоги[28]. Водночас на думку представників прокуратури, Мельник «умисно ухиляється від розгляду суддею-слідчим клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, зловживаючи своїм правом, а також станом здоров'я»[29], а суд ухвалив рішення про примусовий привід підозрюваного для участі у судовому засіданні 1 серпня[30]. Пізніше стало відомо, що Петра Мельника готують до операції на серці[31].

1 серпня 2013 року суд ухвалив залишити Петра Мельника на 60 діб під домашнім арештом[32]. Пізніше на нього вдягли електронний засіб стеження до арештанта[33].

9 серпня 2013 стало відомо, що підозрюваний Петро Мельник, який перебував під домашнім арештом втік, позбувшись електронного браслету[34].

14 серпня 2013 на виконання запиту Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України та на підставі рішення Печерського районного суду столиці щодо дозволу на затримання Петра Мельника, Робочим апаратом Укрбюро Інтерполу підозрюваного оголошено в міжнародний розшук[35].

Після зникнення Петра Мельника у ЗМІ з'явилась інформація, що Петро Мельник перебуває в Австрії, виїхавши туди через Білорусь[36], а міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що місце перебування Мельника встановлено[37].

9 вересня 2013 року стало відомо, що Петро Мельник перебуває у США в місті Сан-Маркос (штат Каліфорнія), де проживає його донька.

1 квітня 2014 року повернувся в Україну, був затриманий МВС України. 8 травня був звільнений під заставу 609 тис. грн.

5 грудня 2017 року Бородянський районний суд Київської області визнав Петра Мельника невинуватим у скоєнні злочину за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України та виправдав його у зв'язку з недоведеністю складу злочину[38][39].

Помер Петро Мельник 16 грудня 2018 року у клініці «Феофанія» від двобічної пневмонії.[40]

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

П. В. Мельник проводив активну громадську діяльність:

  • обраний до науково-консультативної ради при Верховному Суді України,
  • був заступником голови Спілки юристів України,
  • членом Колегії ДПА України,
  • представником Всесвітньої асоціації юристів в Україні.
  • обраний співголовою Ради міжнародної громадської організації «Ліга захисту прав платників податків»,
  • членом координаційної ради Всеукраїнської громадської організації «Антикорупційний форум».

Відзнаки[ред. | ред. код]

Мельник нагороджений радянською медаллю «За трудову відзнаку», орденами «За заслуги» ІІІ та II ступеня, Почесною грамотою Верховної Ради України.

23 серпня 2011 року Віктор Янукович нагородив Петра Мельника орденом «За заслуги» I ступеня[41].

Був Почесним громадянином м. Вишневого Києво-Святошинського району Київської області (2012)[42]. Після корупційного скандалу, місто Вишневе позбавило його цього звання.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Петро Мельник побудував 3 маєтки у с. Дмитрівці під Києвом: для себе, сина Максима та тещі, але записав їх усі на родичів. Є припущення, що він є власником ще й будинку в Ірпені[43] та Литві[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Мельник почав готувати втечу ще 9 років тому. ТСН з посиланням на Вєсті. 17 вересня 2013. Процитовано 22 вересня 2013.[недоступне посилання з липня 2019]
  2. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=3
  3. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=5
  4. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/d_index_arh?skl=6
  5. «Мельник Петро Володимирович» [Архівовано 7 квітня 2014 у Wayback Machine.] на сайті «Офіційна Україна сьогодні», Перевірено 2012-7-31.
  6. Мельник написав заяву про звільнення з посади ректора // Укрінформ, 01.08.2013[недоступне посилання з липня 2019]
  7. Ректор Національної академії Податкової служби України агітує студентів за Януковича. [Архівовано 22 березня 2012 у Wayback Machine.] 5 канал. 19.11.2004.
  8. «Регіонал Мельник накинувся на Геращенко на виборчій дільниці» [Архівовано 21 березня 2012 у Wayback Machine.], «Українська правда», 19 березня 2012, Перевірено 2012-4-21.
  9. Найєм М. Регионала Мельника и Ирину Геращенко разнимали представители посольства США (ВИДЕО). [Архівовано 24 липня 2012 у Wayback Machine.] Українська правда. 19.03.2012.
  10. «Геращенко пояснила, чому назвала Мельника „хамом“. Він вибачився „як чоловік перед жінкою“» [Архівовано 15 вересня 2013 у Wayback Machine.], «Західна інформаційна корпорація», 20 березня 2012, Перевірено 2012-4-21.
  11. «Ірина Геращенко: я готова мільйон разів повторити, що Мельник — хам» [Архівовано 4 жовтня 2012 у Wayback Machine.], «УНІАН». 19 березня 2012, Перевірено 2012-4-21.
  12. «Мельник вибачився перед Геращенко і подарував букет троянд»[недоступне посилання], «NEWSru.ua», 20 березня 2012, Перевірено 2012-4-21.
  13. Федорів І. Петро Мельник — благородний християнин. Веселі передвиборчі старти. [Архівовано 23 вересня 2014 у Wayback Machine.] Українська правда. Блоги. 17.04.2012.
  14. а б Ніколаєнко Т. Відмовилась голосувати за Мельника — виганяють з хати з котом. [Архівовано 19 вересня 2012 у Wayback Machine.] Українська правда. 3.09.2012.
  15. Як збирається перемогти Петро Мельник. [Архівовано 2016-03-05 у Wayback Machine.] Ирпенский независимый сервер. 27.08.2012.
  16. ЦВК просить Пшонку перевірити тиск Мельника на студентів. [Архівовано 8 жовтня 2014 у Wayback Machine.] Українська правда. 6.09.2012.
  17. Округи Мельника і Луцького приростають «охочими» проголосувати. [Архівовано 16 вересня 2012 у Wayback Machine.] Українська правда. 12.09.2012.
  18. Округ Луцького лишається лідером за кількістю «відкріпників». [Архівовано 24 вересня 2012 у Wayback Machine.] Українська правда. 21.09.2012.
  19. Регіонали і Довгий агітують виборців зошитом і кулькою. ФОТО. [Архівовано 7 жовтня 2012 у Wayback Machine.] Українська правда. Київ. 3.09.2012.
  20. Одіозний «регіонал» агітує серед першокласників. [Архівовано 6 вересня 2012 у Wayback Machine.] Українська правда. 4.09.2012.
  21. Затримано за хабар ректора Податкового університету — одіозного екс-регіонала Петра Мельника. [Архівовано 29 липня 2013 у Wayback Machine.] Дзеркало тижня. 27.07.2013.
  22. У Мельника при обшуку знайшли ще 30 тисяч. [Архівовано 1 серпня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 29.07.2013.
  23. Затриманого на хабарі екс-регіонала Петра Мельника доставили в лікарню — прихопило серце. [Архівовано 2 серпня 2013 у Wayback Machine.] Дзеркало тижня. 28.07.2013.
  24. Ректор-«регіонал» Мельник не прийшов на суд. [Архівовано 2 серпня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 30.07.2013.
  25. «Регіоналу» Мельнику до суду викликали швидку. [Архівовано 1 серпня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 29.07.2013.
  26. Суд знову не зміг обрати Мельнику запобіжний захід. [Архівовано 2 серпня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 30.07.2013.
  27. Судове засідання у справі ректора-регіонала Мельника знову відтермінували [відео]. [Архівовано 1 серпня 2013 у Wayback Machine.] 5 канал. 30.07.2013.
  28. Мельника повезли до суду на візку. [Архівовано 2 серпня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 30.07.2013.
  29. Прокурор: Мельник умисно ухиляється від суду. [Архівовано 3 серпня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 31.07.2013.
  30. Мельника примусово приведуть до суду в четвер. [Архівовано 3 серпня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 31.07.2013.
  31. Підозрюваного в корупції Мельника чекає операція на серці. [Архівовано 3 серпня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 31.07.2013.
  32. Мельнику присудили домашній арешт на два місяці [Архівовано 5 вересня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 01.08.2013.
  33. На Мельника перед сном вдягли браслет для стеження. [Архівовано 4 вересня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 07.08.2013.
  34. Мельник втік з-під домашнього арешту. [Архівовано 12 серпня 2013 у Wayback Machine.] УНІАН. 09.08.2013.
  35. Петра Мельника оголошено у міжнародний розшук. МВС України. 14 серпня 2013. Процитовано 14 серпня 2013.
  36. Мельник дістався до Австрії — джерела. [Архівовано 2 вересня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 30.08.2013.
  37. Міліція знайшла Мельника. [Архівовано 14 вересня 2013 у Wayback Machine.] Українська правда. 27.08.2013.
  38. Суд виправдав скандального екс-ректора Податкової академії. ukranews.com. Українські новини. 11 грудня 2017. Архів оригіналу за 27 квітня 2018.
  39. Суд виправдав екс-ректора Мельника, який за безцінь продав дружині майно Податкової академії. glavcom.ua. 11 грудня 2017. Архів оригіналу за 13 грудня 2017.
  40. Екс-ректор Петро Мельник помер у лікарні /УНН, 16.12.2018/. Архів оригіналу за 16 грудня 2018. Процитовано 16 грудня 2018.
  41. «Указ Президента України № 845/2011» [Архівовано 10 березня 2012 у Wayback Machine.], «Офіційне інтернет-представництво Президента України», 23 серпня 2011, Перевірено 2012-3-19.
  42. Офіційний портал міста Вишневе. Ювілей міста — свято душі та тіла (оновлено). Архів оригіналу за 7 квітня 2014. Процитовано 22 вересня 2012.
  43. Екатерина Стулень, Тамара Балаева. Пойманный на взятке ректор Петр Мельник построил три поместья под Киевом. [Архівовано 1 серпня 2013 у Wayback Machine.] Vesti.ua. 30.07.2013.

Посилання[ред. | ред. код]