Мері, королева Данії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Королева Мері
Dronning Mary
Королева Мері
Королева Мері
Королева Мері
Прапор
Прапор
Королева-консорт Данії
з 14 січня 2024
Монарх: Фредерік X
 
Ім'я при народженні: Мері Елізаберт Дональдсон
Mary Elizabeth Donaldson
Народження: 5 лютого 1972(1972-02-05) (52 роки)
Гобарт, Тасманія, Австралія
Країна: Королівство Данія[1]
Релігія: лютеранство
Освіта: Університет Тасманії
Рід: Глюксбурги
Батько: Джон Дональдсон
Мати: Генрієтта Кларк Дональдсон
Шлюб: Фредерік X
Діти: кронпринц Крістіан (2005),
принцеса Ізабелла (2007),
принц Вінсент (2011),
принцеса Жозефіна (2011)
Автограф:
Нагороди:
Grand Cross of the Order of the Southern Cross Order of the Polar Star - Commander's Grand Cross Кавалер ордена Слона

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Висловлювання у Вікіцитатах

Її Королівська Величність Королева-консорт Мері (дан. Dronning Mary, уроджена Мері Елізабет Дональдсон, англ. Mary Elizabeth Donaldson; нар. 5 лютого 1972, Гобарт, Тасманія, Австралія) — королева-консорт Даніїї (з 2024 року), дружина короля Данії Фредеріка X.

Походження[ред. | ред. код]

Батьки Мері емігрували в Австралію з Шотландії в 1963 році. Мері — молодша з чотирьох дітей Джона і Генрієтти Дональдсон. Батько Мері Джон Дональдсон — професор прикладної математики, він викладав в університеті Тасманії в Австралії, в США, Південній Кореї і Великої Британії. Зараз він читає лекції в університеті Копенгагена й університеті Орхуса в Данії.

Мати Мері померла в 1997 році.

Освіта і робота[ред. | ред. код]

Мері почала своє навчання в молодшій школі в Техасі, де працювали її батьки. В Австралії вона закінчила Гобарт коледж в Тасманії, а потім навчалася комерції та юриспруденції в університеті Тасманії (1989–1994 роки). Мері також отримала професійні сертифікати в області маркетингу та реклами. Після закінчення навчання Мері працювала в рекламних агентствах DDB Needham і Mojo Partners в Мельбурні і Young & Rubicam в Сіднеї. Після переїзду в Данію вона деякий час працювала в Navision / Microsoft Business Solutions в Копенгагені.

Знайомство з принцом Фредеріком і заручини[ред. | ред. код]

Мері Дональдсон познайомилася з кронпринцем Данії Фредеріком 16 вересня 2000 року в пабі в Сіднеї під час літніх Олімпійських ігор. Мері переїхала в Європу в грудні 2001 року, де стала викладати англійську мову в Париж. У серпні 2002 року вона перебралася в Данію, а 8 жовтня 2003 року відбулася її офіційні заручини з кронпринцом Данії Фредеріком.

Одруження і діти[ред. | ред. код]

14 травня 2004 року Мері Елізабет Дональдсон одружилася з кронпринцом Фредеріком. У день одруження Мері отримала титул Її Королівської Високості кронпринцеси Мері Данської. Вінчання пройшло у Соборі Копенгагена, а весільні торжества — у палаці Фреденсборг. Мері перейшла в лютеранство, а також стала громадянкою Данії, відмовившись від громадянств Великої Британії та Австралії.

15 жовтня 2005 року у кронпринца і кронпринцеси народився син — принц Крістіан Вальдемар Генрі Джон, який є другим в лінії спадкоємства данського престолу. Його хрестини відбулися 21 січня 2006 року в палацовій каплиці Крістіансборг.

У кронпринца Фредеріка і кронпринцеси Мері 22 квітня 2007 року народилася дочка — принцеса Ізабелла Генрієтта Інгрід Маргрете.

6 серпня 2010 було офіційно оголошено, що кронпринцеса вагітна і повинна народити близнюків на початку 2011 року.

8 січня 2011 року кронпринцеса Мері народила здорових близнюків — хлопчика — принца Вінсента і дівчинку — принцесу Йозефіну.

Королева Данії[ред. | ред. код]

14 січня 2024 року чоловік Мері, кронпринц Фредерік, зійшов на престол Данії під іменем Фредерік X. Відтак, Мері отримала титул королеви-консорта[2].

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. lov om meddelelse af dansk indfødsret til Mary Elizabeth Donaldson // Lovtidende. A, Almindelige love, anordninger og bekendtgoerelser. Denmark — 2004. — ISSN 0106-8458; 1903-7643
  2. News, A. B. C. A royal first: Australia celebrates Princess Mary’s historic rise to be queen in Denmark. ABC News (англ.). Процитовано 14 січня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]