Мирослав (боярин)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мирослав
Володимирський тисяцький
1205 — після 1235
 
Народження: XII ст.
Смерть: після 1235
Національність: русин
Країна: Галицько-Волинське князівство

Миросла́в (? — після 1235) — волинський боярин, воєначальник, дипломат, один з найближчих сподвижників волинського і галицького князя Данила Романовича і його матері княгині Анни.

У 1206 році допоміг Анні, яка після смерті Романа Мстиславича залишилась сама з малими дітьми, утекти з Володимира разом з княжичами Данилом і Васильком Романовичами до Польщі. 1211 року Анна послала Мирослава до краківського князя Лешека Білого з проханням сприяти переданню тоді берестейському князю Василькові Романовичу міста Белз. Мирослав допомагав Анні й Данилу Романовичу в боротьбі проти боярина Володислава Кормильчича, який 1213 р. вокняжився в Галичі. У 1219 році Мирослав допоміг Данилу захистити Галич від угрів. 1230 р. їздив разом з князем Васильком Романовичем на весілля владимирського князя Юрія Всеволодовича до Суздаля.

У 1230-ті рр. — радник і воєвода Данила Галицького. Неодноразово допомагав йому у боротьбі проти чернігівського князя Михайла Всеволодовича. Останній раз Мирослав згадується в Галицько-Волинському літописі в розповіді про події 1235, коли його разом з великим князем київським, Володимиром Рюриковичем після празки у битві біля Торчеська захопили в полон половці, союзники Михайла Всеволодовича.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Літопис руський [Архівовано 12 жовтня 2012 у Wayback Machine.] / Пер. з давньорус. Л. Є. Махновця; Відп. ред. О. В. Мишанич. — Київ: Дніпро, 1989.
  • Котляр М. Ф. До питання про візантійське походження матері Данила Галицького. «Археологія», 1991, № 2.
  • Котляр М. Ф. Мирослав [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] // Енциклопедія історії України: Т. 6: Ла-Мі / Редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. — К.: В-во «Наукова думка», 2009. — 790 с.: іл.
  • Пашуто В. Т. Очерки по истории Галицко-Волынской Руси. М., 1950