Мороз Володимир Романович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Романович Мороз
Володимир Романович Мороз
Народився 26 квітня 1982(1982-04-26) (41 рік)
с. Нижчі Луб'янки, Збаразький район, Тернопільська область, Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Діяльність історик, журналіст, релігієзнавець
Мова творів українська, англійська
Напрямок історія, релігієзнавство
Членство Національна спілка журналістів України
Премії Премія ім. Михайла Лучкая

CMNS: Мороз Володимир Романович у Вікісховищі

Володимир Романович Мороз (нар. 26 квітня 1982, с. Нижчі Луб'янки Збаразького району Тернопільської області) — український історик, релігієзнавець, журналіст. Кандидат історичних наук (2015)[1]. Головний редактор журналу «Патріярхат».

Лауреат премії Мукачівської греко-католицької єпархії ім. о. Михайла Лучкая (за історичні дослідження) 2018 р. за публікацію книги «Світильник віри: історія Боронявського монастиря на тлі епох».[2][3]

Життєпис[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Володимир Мороз народився 26 квітня 1982 року в селі Нижчі Луб'янки Збаразького району. Дитяче захоплення, яке є й досі — астрономія.

Навчання[ред. | ред. код]

Навчався в Нижчелуб'янській загальноосвітній школі. У 1999 році вступив на історичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, який і закінчив у 2005 році. Всі роки навчання писав наукові роботи в одного викладача — Олександра Петровського. Магістерську роботу написав про вірування давніх землеробів на прикладі Трипільської культури. До кінця навчання визначився з пріоритетами наукових пошуків та обрав релігієзнавство.

Робота[ред. | ред. код]

Володимир Мороз презентує «Замки Тернопілля» (13.07.2009)

Працював у тернопільській обласній комунальній Інспекції охорони пам'яток історії та культури (м. Тернопіль), місяць — у Збаразькій школі № 1. Навчався у школі журналістики при газеті «RIA плюс». Із листопада 2005 до 2016 року працював у цьому виданні, а також у газеті «20 хвилин», журналістом, випусковим редактором. Із 1 березня 2016 року — головний редактор. Ведучий рубрики «Ретро» в газеті «RIA плюс», багато років вів рубрику «Замки» в газеті «20 хвилин».

Автор релігієзнавчих статей на сайті Релігійно-інформаційної служби України [Архівовано 7 серпня 2011 у Wayback Machine.], журналі «Патріярхат» та інших.

Із лютого 2017 р. — науковий співробітник Інституту історії церкви Українського католицького університету.[4]

Із 21 квітня 2018 р. — головний редактор часопису «Патріярхат».[5]

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружений, із дружиною Валентиною виховують сина і доньку.

Захоплення[ред. | ред. код]

Автограф від автора. Володимир Мороз (13.07.2009)

Історія Церкви на Закарпатті та загалом у Карпатському регіоні. Читання книг на філософські та релігієзнавчі теми, Біблія. Цікавить спадщина Івана Франка, Крістофера Доусона, Гарбіеля Марселя, Карла Ясперса, П'єра Розанвалона, Антуана де Сент-Екзюпері, папи Бенедикта XVI.

Від лютого 2011 року зареєстрований у Вікіпедії. Станом на 9 лютого 2017 року зробив більше 200 редагувань, створив 20 статей, завантажив на Вікісховище 37 світлин.

Наукова праця[ред. | ред. код]

Володимир Мороз є автором статей на теми соціального вчення церков (передусім УГКЦ), впливу релігії на суспільно-політичне життя, історії Церкви на Закарпатті, історії монастирів, оборонної архітектури. Про них пише статті, видав кілька книг, зокрема «Замки Тернопільщини» (2009), «Замки і фортеці Тернопілля» (2011), «Василіянські монастирі України. Книга перша: Галичина і Закарпаття» (2015, у співавторстві), фотоальбом «Тернопіль» (2012, у співавторстві), книгу «Світильник віри: історія Боронявського монастиря на тлі епох» (2017), книгу «У серці Мараморошу: історія греко-католицької спільноти Дубового й околиць» (2019).

У квітні 2015 року захистив дисертацію на тему «Включення вчення УГКЦ у сферу суспільно-політичного життя України (1991 — перша половина 2014 рр.)» (науковий керівник: доктор історичних наук, професор Елла Бистрицька) і здобув ступінь кандидата історичних наук (доктора філософії).[6]

Доробок[ред. | ред. код]

Наукові статті[ред. | ред. код]

  • Мороз В. Використання принципу спільного блага в документах Української Греко-Католицької Церкви як фактора толеризації суспільних відносин / Володимир Мороз // Україна і Ватикан. Серія збірників наукових праць. Матеріали міжнародної наукової конференції. — Вип. IV: Державно-церковні відносини в контексті досвіду об'єднаної Європи / За загальною ред. О. Береговського (гол. ред.), к. і. н. С. Побуцького, д. філос. н. С. Кияка, В. Дідуха та ін. — Галич; Івано-Франківськ, 2011. — С. 81–88.
  • Мороз В. Волинська церковна книга у бібліотеці Мукачівського василіянського монастиря в середині ХІХ ст.: географія видань, тематика, статистика // Острозький краєзнавчий збірник. — вип. 10. — Острог. 2018. — С. 233–239.
  • Мороз В. Вчення УГКЦ про вибори: суспільні виклики і відповіді Церкви // Матеріали Всеукраїнської наукової конференції «Церкви Володимирового Хрещення, їхнє місце та роль в культурному, політичному, економічному розвої України». Козова 2018, с. 45–52.
  • Мороз В. Вчення УГКЦ про вибори як шлях до суспільних змін / Володимир Мороз // Українське релігієзнавство. — 2015. — № 73. — С. 244–252.
  • Мороз В. Р. Гідність проти апатії: шлях виходу із суспільної кризи за вченням УГКЦ та енциклікою «Любов у правді» / Володимир Мороз // Роздуми про глобальну політичну теорію (в контексті енцикліки «Caritas in Veritate»): матеріали доповідей у секціях учасників Міжнародної наукової конференції (Львів. 13–14 березня 2014 року). — Львів: Український католицький університет. — С. 47–49.
  • Мороз В. До питання історіографії історії Краснопущанського монастиря: довоєнний період // Бучацький монастир отців василіян. До 300-ліття заснування. — Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Чин Святого Василія Великого в контексті історико-релігійних процесів в Україні: до 300-ліття заснування Бучацького василіянського монастиря». — Львів: Місіонер, 2012. — С. 163–171.
  • Мороз В. Заповідь любові та її співвідношення з категорією справедливості в соціальному вченні УГКЦ / Володимир Мороз // Наукові записки Національного університету «Острозька академія». — Серія «Історичне релігієзнавство». — Випуск 3. — 2011. — С. 149–159.
  • Мороз В. Мороз Володимир. Заснування і становлення Боронявського монастиря: історія обителі на тлі епохи / Володимир Мороз // Наукові записки Ужгородського університету. Серія: Історично-релігійні студії, вип. 5. — Ужгород 2016. — С. 154–177.
  • Мороз В. Ієромонах Андрій Абрагамович – караїм-студит в УГКЦ, дядько двох повстанців // Авраамічні релігії в Україні у визнанні плюралізму і толерантності як чинників української ідентичності: матеріали науково-практичної конференції, м. Галич, 29 листопада 2018 р. Івано-Франківськ 2018, с. 91-100.
  • Мороз В. Концепція свободи і відповідальності людини в документах УГКЦ / Володимир Мороз // Українське релігієзнавство. — 2010. — № 55. — С. 23–30.
  • Мороз В. Р. Легітимність влади: до питання про консенсус мід вченням церкви і теорією демократії (на прикладі УГКЦ) / Володимир Мороз // Легітимність у постсекулярному світі. Позарелігійні обґрунтування влади, права і соціальної справедливості. Матеріали ХХХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Роль науки, релігії та суспільства у формуванні моральної особистості». — Донецьк: «Східний видавничий дім», 2014. — С. 97–100.
  • Мороз В. «Літопис» і «Краткое лѣтословіе» Мукачівського монастиря: проблеми інтерпретації, змісту і долі рукописних джерел // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія 2 (2018) 34-39.
  • Мороз В. Нормативний характер принципів соціальної доктрини Католицької Церкви: еволюційний характер становлення / Володимир Мороз // Українське релігієзнавство. — 2014. — № 71–72. — С. 142–148.
  • Мороз В. Р. Осмислення сутності держави, політики у вченні УГКЦ (1991—2011 рр.) / Володимир Мороз // Практична філософія. — 2014. — № 3 (53). — С. 126–133.
  • Мороз В. Р. Понятие достоинства человека в социальном учении Украинской Греко-Католической Церкви [Архівовано 12 листопада 2019 у Wayback Machine.] / Владимир Романович Мороз // Гуманитарные научные исследования. — Январь 2014. — № 1 [Электронный ресурс].
  • Мороз В. Поняття людської гідності як основа соціальної позиції УГКЦ: історико-релігієзнавчий аналіз // Українська Греко-Католицька Церква у контексті вітчизняної історії та сучасних суспільних реалій (до 150-ліття з дня народження митрополита Андрея Шептицького та 70-ліття з дня ув'язнення патріарха Йосифа Сліпого): Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю. – Тернопіль 2015. – С. 208–214.
  • Мороз В. Поняття національного у вченні Української Греко-Католицької Церкви років незалежності / Володимир Мороз // Українське релігієзнавство. — 2011. — № 60. — С. 13–22.
  • Мороз В. Поняття «нація» у вченні церков Київської традиції (УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ): теоретичний аспект проблеми / Володимир Мороз // Українське православ'я в контексті вітчизняної історії та суспільних трансформацій (пам'яті митрополитів Василя (Липківського) та Іоана (Боднарчука): Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (27–28 листопада 2014 р., м. Тернопіль) / За заг. ред. д. істор. н. Е. Бистрицької (гол. ред.), д. істор. н. І. Зуляка, д. філос. н. О. Сагана, д. філос. н. Л. Филипович. — Тернопіль–Київ, 2014. — С. 91–95.
  • Мороз В. Природа соціального вчення УГКЦ та перспективи його розвитку в сучасних умовах / Володимир Мороз // Мандрівець. — 2013. — № 2. — С. 73–77.
  • Мороз В. Пріоритети та проблеми взаємин УГКЦ і держави: 1991—2014 / Володимир Мороз // Українська Греко-Католицька Церква в історії та сучасних процесах розвитку українського суспільства. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції — Тернопіль, Київ, 2016. — С. 147–155.
  • Мороз В. Проблема морального авторитету та поступу в житті народу у листі-посланні єпископа Григорія Хомишина «Українська проблема»: історичний контекст і філософські конотації / Володимир Мороз // Наукові записки Українського Католицького Університету. Число VIII. Богослов'я. — Випуск 3. — Львів, 2016. — С. 151—170.
  • Мороз В. Просвітницька роль духовенства згідно із вченням УГКЦ Володимир Мороз // Українське релігієзнавство. — 2011. — № 70. — С. 92–95.
  • Мороз В. Реформи митрополита Рутського та їх рецепція у Мукачівській єпархії: від прийняття унійної ідеї до створення василіянської провінції // Zakon Bazyliański na tle mozaiki wyznaniowej i kulturowej Rzeczypospolitej i krajów ościennych, ред. о. Станіслав Набиванець, о. Славомир Забраняк, Беата Лоренс. – Ряшів, 2018, с. 227-237.
  • Мороз В. Сіль землі: унійна ідентичність, Василіяни і Чин Святого Василія Великого на терені Мукачівської єпархії // Historía Rádu Baziliánov sv. Jozafáta. — Пряшів: Греко-католицький факультет Пряшівського університету, 2017. — С. 21–37.
  • Мороз В. Спадок А. Шептицького у контексті соціальної думки сучасної УГКЦ / Володимир Мороз // Бучацький монастир отців василіян. До 300-ліття заснування. — Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Чин Святого Василія Великого в контексті історико-релігійних процесів в Україні: до 300-ліття заснування Бучацького василіянського монастиря». — Львів: Місіонер, 2012. — С. 215–223.
  • Мороз В. Специфіка відносин УГКЦ і держави в умовах поліконфесійності / Володимир Мороз // Вісник Прикарпатського університету: філософські і психологічні науки. — Івано-Франківськ. — 2013. — Випуск 17. — С. 108–113.
  • Мороз В. Специфіка української ідентичності та УГКЦ: сучасний період / Володимир Мороз // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Тернопіль і Тернопілля в історії та культурі України і світу (від найдавніших часів до сьогодення)» / За заг. ред. проф. І. С. Зуляка. У двох частинах. — Тернопіль: Вид-во ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2012. — Ч. І. — С. 138–142.
  • Мороз В. Ставлення до націоналізму в сучасній УГКЦ: теорія і практика утвердження еклезіологічної свідомості / Володимир Мороз // Філософська думка Sententiae. Спецвипуск. — № 4. — 2013. — Герменевтика традиції та сучасності в теології та філософії. — С. 229–253.
  • Мороз В. УГКЦ — пошуки ідентичності (сучасний стан проблеми) / Володимир Мороз // Українське християнство: історія трагедій та уроки сьогодення (1596—1686–1946). Науковий збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції // За редакцією проф. Колодного А. М., проф. Яроцького П. Я., проф. Гудими А. М. та ін. — Тернопіль: Видавець Стародубець В. О., 2006. — 160 с. — С. 114–120.
  • Мороз В. Унійні змагання у Мукачівській єпархії під впливом Київської митрополії часів Іпатія Потія та Йосифа Велямина Рутського // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Історія 1 (2019) 78-87.
  • Мороз В. УПЦ: національна риторика в контексті проблеми помісної Церкви (2000—2007) / Володимир Мороз // Конфесійне багатоманіття України в контексті духовного і національного відродження. Науковий збірник матеріалів науково-практичної конференції // За редакцією проф. Колодного А. М., проф. Гудими А. М та ін. — Тернопіль: Видавець ТДТУ імені І. Пулюя, 2007. — 200 с. — С. 153–158.
  • Мороз В. Учення УГКЦ про обов'язки мирян у суспільно-політичному житті сучасної України // Авраамічні релігії в Україні: історія, етнокультурні взаємовпливи, міжконфесійні взаємини. Матеріали наукової конференції. — Галич: Інформаційно-видавничий відділ Національного заповідника «Давній Галич», 2013. – С. 359–364.
  • Мороз В. Фактор україно-польських відносин у розвитку УГКЦ та РКЦ в Україні / Володимир Мороз // Збірник праць Тернопільського міського осередку Наукового Товариства імені Шевченка. — Т. 3. — Українсько-польські відносини: вчора і сьогодні. — Тернопіль: Рада, 2007. — С. 163–169.
  • Мороз В. Функціональні принципи соціального вчення Української Греко-Католицької Церкви (1991—2011): історико-релігієзнавчий аналіз / Володимир Мороз // Схід. — 2014. — № 4 (130), липень — серпень. — С. 92–96.
  • Мороз В. Церква і народовладдя: підхід УГКЦ до визначення критеріїв демократії / Володимир Мороз // Українське релігієзнавство. — 2013. — № 66. — С. 327–336.
  • Мороз В. Церква та її завдання у світі: до питання про потенціал суспільного вчення УГКЦ / Володимир Мороз // Наукові записки Національного університету «Острозька академія». — Серія «Історичне релігієзнавство». — Випуск 2. — 2010. — С. 121–134.
  • Мороз В. Чернець та його доба: національна та релігійна ідентичність у спадщині о. Анатолія Кралицького, ЧСВВ (1835—1894). // Етнічна історія народів Європи, — ч. — 56. — Київ 2018. — С. С. 37–53.
  • Moroz V. «To avert possible abuses»: Ukrainian Greek-Catholic Church's teaching on government election // Pantheon (University of Pardubice) — 1 — (2018) — C. 15-30.


Книги[ред. | ред. код]

  • Мороз В. Замки Тернопільщини. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2009. — 176 с.
  • Мороз В. Замки і фортеці Тернопілля. — Тернопіль : Підручники і посібники, 2011. — 160 с.
  • Мороз В, Скленар І., Заславський В.. Василіянські монастирі України. Книга перша: Галичина і Закарпаття / Заг. Ред. В. Мороз. — Тернопіль : Підручники і посібники, 2015. — 192 с.
  • Мороз В. Світильник віри: історія Боронявського монастиря на тлі епох [Архівовано 21 серпня 2017 у Wayback Machine.]. — Львів : Видавництво Українського католицького університету, 2017. — 288 с. + 88 с. іл.
  • Тернопіль: фотоальбом / Фото В. Хіхловського, В. Мороза, О. Ганджі ; укр. та англ. Текст В. Мороза; пер. на польс. Н. Ткачової. — Тернопіль : Підручники і посібники, 2012. — 128 с.
  • Мороз В. У серці Мараморошу: історія греко-католицької спільноти Дубового й околиць. — Львів : Видавництво Українського католицького університету, 2019. — 324 с. + 24 с. іл.
  • Мороз Володимир, Юрчак Марічка, Циклиняк Тарас. Дитинство Тернополя, т. 2: Про людей та людисьок / уклав Тарас Циклиняк. Тернопіль 2019, 414 с.

Наукове редагування видань[ред. | ред. код]

  • Acta studiosa: Богословський науковий збірник, ч. 9: Спеціяльний випуск з церковної історії до 25-ліття Інституту історії Церкви / упор. Олег Беген та о. Тарас Бублик, ред. Володимир Мороз. Львів: Вид-во УКУ, 2017. — 214 с.
  • Григорій Хомишин. Українська проблема / Ред. о. Ігор Пелехатий / Упорядн. Віталій Волянський, Володимир Мороз. — Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2011. — 112 с.
  • Томас Марк Немет. Православна Церква на Буковині та Йозеф фон Чижман. За лаштунками віденської церковної політики / перекл. з нім. Олега Конкевича. — Чернівці: Наші книги, 2019. —312 с. + 28 с. іл. ISBN 978-966-482-054-4.

Статті про давній Тернопіль та його околиці[ред. | ред. код]

2016[ред. | ред. код]

  • Мороз В. Тернопільське дитинство професора Гарварду [Омелян Пріцак] // RIA плюс, 8 червня 2016 року, № 23, — С. 19.
  • Мороз В. Проілюструвала понад 70 книжок [Олена Кульчицька] // RIA плюс, 18 травня 2016 року, № 20, — С. 19.
  • Мороз В. Забутий рай туристів [Заліщики] // RIA плюс, 4 травня 2016 року, № 18, — С. 18-19.
  • Мороз В. Як Ян Тарновський до Святої Землі з паломниками ходив // RIA плюс, 27 квітня 2016 року, № 17, — С. 19.
  • Мороз В. Пржевальський і Тернопілля // RIA плюс, 20 квітня 2016 року, № 16, — С. 19.
  • Мороз В. Перемогти сильніших. Талант Яна Тарновського // RIA плюс, 13 квітня 2016 року, № 15, — С. 19.
  • Мороз В. Перевдягалися і били п'яниць [антиалкогольний рух] // RIA плюс, 6 квітня 2016 року, № 14, — С. 19.
  • Мороз В. Креатив на тему ретро // RIA плюс, 30 березня 2016 року, № 13, — С. 19.
  • Мороз В. Однокласник Йосифа Сліпого [отець Іван Пасіка] // RIA плюс, 23 березня 2016 року, № 12, — С. 19.
  • Мороз В. Чистилівські бувальщини [Чистилів, історія Чистилова] // RIA плюс, 16 березня 2016 року, № 11, — С. 19.
  • Мороз В. Агнон, Бучач, Язловець // RIA плюс, 9 березня 2016 року, № 10, — С. 19.
  • Мороз В. Strongman із Купчинців [Майк Мазуркі, Михайло Мазуркевич] // RIA плюс, 2 березня 2016 року, № 9, — С. 19.
  • Мороз В. Уродженка Зборова і Ліга Націй [Мілена Рудницька] // RIA плюс, 24 лютого 2016 року, № 8, — С. 19.
  • Мороз В. Син емігранта підкорив Голлівуд [Джек Пеленс, Джек Паланс, Володимир Палагнюк] // RIA плюс, 11 лютого 2016 року, № 7, — С. 19.
  • Мороз В. Чому слід пам'ятати Чубатого [Микола Чубатий] // RIA плюс, 10 лютого 2016 року, № 6, — С. 19.
  • Мороз В. «Сафарі» на людей. Історії з гетто // RIA плюс, 3 лютого 2016 року, № 5, — С. 19.
  • Мороз В. Уродженець Буданова — учитель Монро, Аль Пачіно, Де Ніро // RIA плюс, 27 січня 2016 року, № 4, — С. 19.
  • Мороз В. Батько-Претвич і Тернопілля // RIA плюс, 20 січня 2016 року, № 3, — С. 19.
  • Мороз В. Онука скалатського бурмістра [Емілія Ерліх] // RIA плюс, 13 січня 2016 року, № 1-2, — С. 19.

2015[ред. | ред. код]

  • Мороз В. Коли у Тернополі росли драцени [про екзотичні рослини, якими прикрашали Тернопіль у 1901 році] // RIA плюс, 28 жовтня 2015 року, № 44. — С. 19.
  • Мороз В. Життя і праця отця Герети // RIA плюс, 21 жовтня 2015 року, № 43. — С. 19.
  • Мороз В. Дві любові Чеслава Бліхарського // RIA плюс, 14 жовтня 2015 року, № 42. — С. 19.
  • Мороз В. Йосиф Сліпий про Тернопіль // RIA плюс, 30 вересня 2015 року, № 40. — С. 19.
  • Мороз В. Забута історія Ярослава Явного // RIA плюс, 23 вересня 2015 року, № 39. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопіль за Собєських // RIA плюс, 2 вересня 2015 року, № 36. — С. 19.
  • Мороз В. Незнані парки Тернополя // RIA плюс, 26 серпня 2015 року, № 35. — С. 19.
  • Мороз В. Байківці — під Щуровими горами // RIA плюс, 19 серпня 2015 року, № 34. — С. 19.
  • Мороз В. Як до Бразилії безплатно їздили // RIA плюс, 15 серпня 2015 року, № 32. — С. 19.
  • Мороз В. Яким було село Петриків // RIA плюс, 29 липня 2015 року, № 31. — С. 19.
  • Мороз В. Острів — колишнє містечко // RIA плюс, 22 липня 2015 року, № 30. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопіль у газетах XVII століття // RIA плюс, 15 липня 2015 року, № 29. — С. 19.
  • Мороз В. Гаї під містом і забута Лучаківка // RIA плюс, 8 липня 2015 року, № 28. — С. 19.
  • Мороз В. Шитнаківці, Шляхтинці, Гніздична // RIA плюс, 25 червня 2015 року, № 26. — С. 19.
  • Мороз В. Біла: таємничі камені і летовище // RIA плюс, 17 червня 2015 року, № 25. — С. 19.
  • Мороз В. Березовиця — старша за Тернопіль // RIA плюс, 10 червня 2015 року, № 24. — С. 19.
  • Мороз В. Залізниця: колія, фронт, репресії // RIA плюс, 3 червня 2015 року, № 23. — С. 19.
  • Мороз В. Як полюбити рідне місто // RIA плюс, 27 травня 2015 року, № 22. — С. 19.
  • Мороз В. Юстина та її «Подільський» // RIA плюс, 20 травня 2015 року, № 21. — С. 17.
  • Мороз В. Тернопіль і «побєда» 1945-го // RIA плюс, 13 травня 2015 року, № 20. — С. 19.
  • Мороз В. Ігор Герета — людина-Тернопіль // RIA плюс, 29 квітня 2015 року, № 18. — С. 19.
  • Мороз В. Майстер неоготичного стилю [про Теодора Мар'яна Тальовського] // RIA плюс, 22 квітня 2015 року, № 17. — С. 19.
  • Мороз В. Неймовірна історія Зигмунда // RIA плюс, 8 квітня 2015 року, № 15. — С. 19.
  • Мороз В. Що експортували до війни // RIA плюс, 1 квітня 2015 року, № 14. — С. 19.
  • Мороз В. Підземелля Архикатедри // RIA плюс, 25 березня 2015 року, № 13. — С. 19.
  • Мороз В. Де у Тернополі кості лежать [про давні кладовища] // RIA плюс, 18 березня 2015 року, № 12. — С. 19.
  • Мороз В. З сільського хлопця — у світочі [Про М. А. Кромпца] // RIA плюс, 11 березня 2015 року, № 1. — С. 19.
  • Мороз В. «Як співала, вікна дзеленчали» // RIA плюс, 4 березня 2015 року, № 10. — С. 19.
  • Мороз В. Сильна жінка — Блажкевич // RIA плюс, 25 лютого 2015 року, № 9. — С. 19.
  • Мороз В. Права жінок, любов і кримінал // RIA плюс, 18 лютого 2015 року, № 8. — С. 19.
  • Мороз В. Як у давнину волонтерили // RIA плюс, 11 лютого 2015 року, № 7. — С. 19.
  • Мороз В. Життя Миколи Карпенка // RIA плюс, 4 лютого 2015 року, № 6. — С. 19.
  • Мороз В. До Борщева — за півгодини [про Тернопільський аеропорт] // RIA плюс, 28 січня 2015 року, № 5. — С. 19.
  • Мороз В. Наші жертовні адвокати // RIA плюс, 21 січня 2015 року, № 4. — С. 19.
  • Мороз В. Коли ще лижі були лещатами // RIA плюс, 14 січня 2015 року, № 3. — С. 19.
  • Мороз В. Отець Ксенофонт і Різдво // RIA плюс, 31 грудня 2014 — 13 січня 2015 року, № 1–2. — С. 19.

2014[ред. | ред. код]

  • Мороз В. Передостанні власники міста [Про родину Коритовських] // RIA плюс, 24 грудня 2014 року, № 52. — С. 19.
  • Мороз В. Як промивали мізки в СРСР // RIA плюс, 17 грудня 2014 року, № 51. — С. 19.
  • Мороз В. Архітектори Катедри: хто вони // RIA плюс, 10 грудня 2014 року, № 50. — С. 19.
  • Мороз В. Як тернополяни одягалися // RIA плюс, 3 грудня 2014 року, № 49. — С. 19.
  • Мороз В. Місто, як жінка, приховує вік // RIA плюс, 26 листопада 2014 року, № 48. — С. 19.
  • Мороз В. Легенда про Марійську церкву // RIA плюс, 19 листопада 2014 року, № 47. — С. 19.
  • Мороз В. Трагедія і подвиг отця Грушки // RIA плюс, 12 листопада 2014 року, № 46. — С. 19.
  • Мороз В. Як жилося без косметики // RIA плюс, 5 листопада 2014 року, № 45. — С. 19.
  • Мороз В. Мріяв стати місіонером [Про Володимира Гнатюка] // RIA плюс, 22 жовтня 2014 року, № 43. — С. 19.
  • Мороз В. Наші вибори до війни // RIA плюс, 15 жовтня 2014 року, № 42. — С. 19.
  • Мороз В. Малі замки довкола Тернополя // RIA плюс, 8 жовтня 2014 року, № 41. — С. 19.
  • Мороз В. Легендарне золото та скарби // RIA плюс, 1 жовтня 2014 року, № 40. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопіль на мапі 1780 року // RIA плюс, 24 вересня 2014 року, № 39. — С. 19.
  • Мороз В. Написав Конституцію ЗУНР [Про Станіслава Дністрянського] // RIA плюс, 3 вересня 2014 року, № 36. — С. 19.
  • Мороз В. Як безплатно у гори ходили [Про Володимира Радзієвського] // RIA плюс, 27 серпня 2014 року, № 35. — С. 19.
  • Мороз В. Наш втрачений Старий Ринок // RIA плюс, 20 серпня 2014 року, № 34. — С. 19.
  • Мороз В. Свята і будні поляків Тернополя // RIA плюс, 13 серпня 2014 року, № 33. — С. 19.
  • Мороз В. Печери, які не снились // RIA плюс, 30 липня 2014 року, № 31. — С. 19.
  • Мороз В. Як до війни людьми торгували // RIA плюс, 23 липня 2014 року, № 30. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопільські бої 1917 року // RIA плюс, 16 липня 2014 року, № 29. — С. 19.
  • Мороз В. Старі пісні про Тернопільщину // RIA плюс, 9 липня 2014 року, № 28. — С. 19.
  • Мороз В. Ліс біля міста 120 років тому // RIA плюс, 2 липня 2014 року, № 27. — С. 19.
  • Мороз В. Пляжна мода 1930-х років // RIA плюс, 25 червня 2014 року, № 26. — С. 19.
  • Мороз В. Мандри в гори до війни // RIA плюс, 18 червня 2014 року, № 25. — С. 19.
  • Мороз В. На що збирали 150 років тому // RIA плюс, 11 червня 2014 року, № 24. — С. 19.
  • Мороз В. Просвітитель «Беренлянду» [Про Осипа Вітошинського] // RIA плюс, 14 травня 2014 року, № 20. — С. 19.
  • Мороз В. Фільми їхньої молодості // RIA плюс, 30 квітня 2014 року, № 18. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопіль — Паска за Союзу // RIA плюс, 23 квітня 2014 року, № 17. — С. 19.
  • Мороз В. Коли у на жили носороги // RIA плюс, 16 квітня 2014 року, № 16. — С. 19.
  • Мороз В. Як учитель іраністом став [Про Францішека Махальського] // RIA плюс, 9 квітня 2014 року, № 15. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопільські ілюмінації // RIA плюс, 2 квітня 2014 року, № 14. — С. 19.
  • Мороз В. Татарська слобода і не лише [Про татарський слід в історії Тернополя] // RIA плюс, 26 березня 2014 року, № 13. — С. 19.
  • Мороз В. Зникле золото фракійців // RIA плюс, 19 березня 2014 року, № 12. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопіль, Франко і Нобель // RIA плюс, 12 березня 2014 року, № 11. — С. 19.
  • Мороз В. Як одесити за нас воювали // RIA плюс, 5 березня 2014 року, № 10. — С. 19.
  • Мороз В. Домініканці — у центрі міста // RIA плюс, 26 лютого 2014 року, № 9. — С. 19.
  • Мороз В. Доля людини — за стінами [Про отця Тимотея Сембая] // RIA плюс, 19 лютого 2014 року, № 8. — С. 19.
  • Мороз В. Богдан Лепкий у Тернополі // RIA плюс, 12 лютого 2014 року, № 7. — С. 19.
  • Мороз В. 67 років поза Україною [Про Івана Горбачевського] // RIA плюс, 5 лютого 2014 року, № 6. — С. 19.
  • Мороз В. Як до війни переслідували // RIA плюс, 29 січня 2014 року, № 5. — С. 19.
  • Мороз В. Відомі євреї Тернополя // RIA плюс, 22 січня 2014 року, № 4. — С. 19.
  • Мороз В. Наш співучий Василь [Про співака Василя Безкоровайного] // RIA плюс, 15 січня 2014 року, № 3. — С. 19.
  • Мороз В. Якою була церква Різдва // RIA плюс, 8 січня 2014 року, № 1–2. — С. 19.

2013[ред. | ред. код]

  • Мороз В. Геній фізики і Тернопіль [Про Олександра Смакулу] // RIA плюс, 25 грудня 2013 року, № 52. — С. 19.
  • Мороз В. Сліпий вчився у нас // RIA плюс, 18 грудня 2013 року, № 51. — С. 19.
  • Мороз В. Загадка забутої церкви // RIA плюс, 11 грудня 2013 року, № 50. — С. 19.
  • Мороз В. Хотів долетіти в Японію [Про Каетана Чарковського-Голеєвського] // RIA плюс, 4 грудня 2013 року, № 49. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопіль: бізнес до війни // RIA плюс, 27 листопада 2013 року, № 48. — С. 19.
  • Мороз В. Відомі поляки з Тернополя // RIA плюс, 20 листопада 2013 року, № 47. — С. 19.
  • Мороз В. Його похвалив Чехов [Про Володислава Збишевського] // RIA плюс, 13 листопада 2013 року, № 46. — С. 19.
  • Мороз В. Що означає герб міста // RIA плюс, 6 листопада 2013 року, № 45. — С. 19.
  • Мороз В. Зелених бананів не було [Про довоєнний сервіс] // RIA плюс, 30 жовтня 2013 року, № 44. — С. 19.
  • Мороз В. Як «Палац кіно» був театром // RIA плюс, 23 жовтня 2013 року, № 43. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопіль — свято 1887-го // RIA плюс, 16 жовтня 2013 року, № 42. — С. 19.
  • Мороз В. Садовська — людина-легенда // RIA плюс, 9 жовтня 2013 року, № 41. — С. 19.
  • Мороз В. 1915 рік. Рід у Тернополі // RIA плюс, 2 жовтня 2013 року, № 40. — С. 19.
  • Мороз В. Забутий художник Щепанік // RIA плюс, 25 вересня 2013 року, № 39. — С. 19.
  • Мороз В. Армія на Дубовецькій // RIA плюс, 18 вересня 2013 року, № 38. — С. 19.
  • Мороз В. Наш список Шиндлера [Про Ірену Гут] // RIA плюс, 11 вересня 2013 року, № 37. — С. 19.
  • Мороз В. Як підкорювали небо [Про початки повітроплавання у Зх. Україні] // RIA плюс, 4 вересня 2013 року, № 36. — С. 19.
  • Мороз В. Звідки у Тернополі партачі [Середньовічні цехи у Тернополі] // RIA плюс, 28 серпня 2013 року, № 35. — С. 19.
  • Мороз В. Де у Тернополі пасаж // RIA плюс, 21 серпня 2013 року, № 34. — С. 19.
  • Мороз В. Довоєнні висоти Тернополя // RIA плюс, 14 серпня 2013 року, № 33. — С. 19.
  • Мороз В. Де був старий сиротинець // RIA плюс, 7 серпня 2013 року, № 32. — С. 19.
  • Мороз В. Суд і гонор у XVIII столітті // RIA плюс, 31 липня 2013 року, № 31. — С. 19.
  • Мороз В. Із Тернополя — на край світу // RIA плюс, 24 липня 2013 року, № 30. — С. 1, 3.
  • Мороз В. Церкви міста до війни // RIA плюс, 24 липня 2013 року, № 30. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопіль: війна танків // RIA плюс, 17 липня 2013 року, № 29. — С. 19.
  • Мороз В. Як до війни шахраювали // RIA плюс, 10 липня 2013 року, № 28. — С. 19.
  • Мороз В. Що сниться Пушкіну [Тернопіль у творчості Пушкіна] // RIA плюс, 26 червня 2013 року, № 26. — С. 19.
  • Мороз В. Забутий квартал — Підзамче // RIA плюс, 19 червня 2013 року, № 25. — С. 19.
  • Мороз В. Любов у ХІХ столітті // RIA плюс, 12 червня 2013 року, № 24. — С. 19.
  • Мороз В. Жіночий рух у Тернополі // RIA плюс, 5 червня 2013 року, № 23. — С. 19.
  • Мороз В. Наші у Франції до війни // RIA плюс, 29 травня 2013 року, № 22. — С. 19.
  • Мороз В. Авіація — з «Топільче» // RIA плюс, 22 травня 2013 року, № 21. — С. 19.
  • Мороз В. Ідеологія — у пам'ятниках // RIA плюс, 15 травня 2013 року, № 20. — С. 19.
  • Мороз В. Давні гроші у Тернополі // RIA плюс, 8 травня 2013 року, № 19. — С. 19.
  • Мороз В. Довоєнна молодість бульвару // RIA плюс, 1 травня 2013 року, № 18. — С. 19.
  • Мороз В. Об'їздив півсвіту [Про Ярослава Окуневського] // RIA плюс, 24 квітня 2013 року, № 17. — С. 19.
  • Мороз В. Де у Тернополі Свята гора // RIA плюс, 10 квітня 2013 року, № 15. — С. 19.
  • Мороз В. Вулиця на честь каплиці // RIA плюс, 3 квітня 2013 року, № 14. — С. 19.
  • Мороз В. Як рибалили 500 років тому // RIA плюс, 27 березня 2013 року, № 13. — С. 19.
  • Мороз В. Забутий отець Райхенберг // RIA плюс, 20 березня 2013 року, № 12. — С. 19.
  • Мороз В. Якою була набережна // RIA плюс, 23 березня 2013 року, № 11. — С. 19.
  • Мороз В. Історія вулиці біля колії // RIA плюс, 6 березня 2013 року, № 10. — С. 19.
  • Мороз В. Душпастир на Мадагаскарі // RIA плюс, 27 лютого 2013 року, № 9. — С. 19.
  • Мороз В. Щоб бачила наша липа [Старе дерево — свідок історії Тернополя] // RIA плюс, 20 лютого 2013 року, № 8. — С. 19.
  • Мороз В. І в нас за Сталіним плакали [Про сталінізм і знесення пам'ятника Сталіну у Тернополі] // RIA плюс, 13 лютого 2013 року, № 7. — С. 19.
  • Мороз В. Наш колишній туризм // RIA плюс, 6 лютого 2013 року, № 6. — С. 19.
  • Мороз В. Він піднімав Тернопіль [Про отця Володимира Громницького] // RIA плюс, 30 січня 2013 року, № 5. — С. 19.
  • Мороз В. Знайомства: як це було [Про довоєнні побачення] // RIA плюс, 23 січня 2013 року, № 4. — С. 19.
  • Мороз В. Тернопіль волю купив [Про те, як місто викупило себе у приватних власників] // RIA плюс, 16 січня 2013 року, № 3. — С. 19.
  • Мороз В. Краєзнавчому — 100 років // RIA плюс, 9 січня 2013 року, № 1. — С. 19.

2012[ред. | ред. код]

  • Мороз В. Забутий палац з околиці. Маєток на Кутковецькій горі // 20 хвилин (Тернопіль), 30 листопада 2012 року, № 142. — С. 12.
  • Мороз В. Як Тернопіль заробляв гроші 100 і 500 років тому // 20 хвилин (Тернопіль), 23 листопада 2012 року, № 139. — С. 12.
  • Мороз В. Як судили до війни // 20 хвилин (Тернопіль), 16 листопада 2012 року, № 136. — С. 12.
  • Мороз В. Загадки історії або куди зникла книга Луки // 20 хвилин (Тернопіль), 9 листопада 2012 року, № 133. — С. 12.
  • Мороз В. Місто багатьох народів // 20 хвилин (Тернопіль), 2-3 листопада 2012 року, № 130. — С. 12.
  • Мороз В. Хулігани, погані водії та аварії були в Тернополі і 100 років тому // 20 хвилин (Тернопіль), 19-20 жовтня 2012 року, № 124. — С. 12.
  • Мороз В. Тернопіль за «русских» — окупація у Першій світовій // 20 хвилин (Тернопіль), 12-13 жовтня 2012 року, № 121. — С. 12.
  • Мороз В. Довоєнні гуртки — дозвілля і навчання у складщину // 20 хвилин (Тернопіль), 5-6 жовтня 2012 року, № 118. — С. 12.
  • Мороз В. Тернопільський замок повернуть на 150 років назад // 20 хвилин (Тернопіль), 28-29 вересня 2012 року, № 115. — С. 12.
  • Мороз В. Вересень 1939-го у Тернополі — спогади про не золоті часи // 20 хвилин (Тернопіль), 14-15 вересня 2012 року, № 109. — С. 12.
  • Мороз В. Родина Барвінських — священики, вчені, музиканти // 20 хвилин (Тернопіль), 7-8 вересня 2012 року, № 106. — С. 12.
  • Мороз В. Як наші прабабусі весілля у Тернополі справляли // 20 хвилин (Тернопіль), 31 серпня — 1 вересня 2012 року, № 103. — С. 12.
  • Мороз В. Наш забутий канадський Тернопіль — свідок еміграції // 20 хвилин (Тернопіль), 24-25 серпня 2012 року, № 100. — С. 12.
  • Мороз В. Давні професії тернополян — шевці, кушніри, золотники // 20 хвилин (Тернопіль), 17-18 серпня 2012 року, № 97. — С. 12.
  • Мороз В. Тернопільські парки — краса минулих століть // 20 хвилин (Тернопіль), 10-11 серпня 2012 року, № 94. — С. 12.
  • Мороз В. Набережна нашого Ставу — пляж і «моряк Кошка» // 20 хвилин (Тернопіль), 3-4 серпня 2012 року, № 91. — С. 12.
  • Мороз В. Забуті монастирі Тернополя // 20 хвилин (Тернопіль), 27-28 липня 2012 року, № 88. — С. 12.
  • Мороз В. Стадіон починався у 1896-му // 20 хвилин (Тернопіль), 20-21 липня 2012 року, № 85. — С. 12.
  • Мороз В. Тернопільська торгівля за Австрії і Польщі // 20 хвилин (Тернопіль), 6-7 липня 2012 року, № 79. — С. 12.
  • Мороз В. Коли при казино Тернополя бібліотеки існували // 20 хвилин (Тернопіль), 29-30 червня 2012 року, № 76. — С. 12.
  • Мороз В. Які літаки тернополяни бачили у Першій світовій // 20 хвилин (Тернопіль), 22-23 червня 2012 року, № 73. — С. 12.
  • Мороз В. Тернопільські вибори за Австрії — піар та обіцянки // 20 хвилин (Тернопіль), 15-16 червня 2012 року, № 70. — С. 12.
  • Мороз В. Як зникав Тернопільський замок. Першими були турки // 20 хвилин (Тернопіль), 8-9 червня 2012 року, № 67. — С. 12.
  • Мороз В. Концерти і бенкети за Австрії — дозвілля зі смаком політики // 20 хвилин (Тернопіль), 1-2 червня 2012 року, № 64. — С. 12.
  • Мороз В. Радянські звірства у Тернополі — червень 1941-го // 20 хвилин (Тернопіль), 25-26 травня 2012 року, № 61. — С. 12.
  • Мороз В. Палаци старого Тернополя // 20 хвилин (Тернопіль), 18-19 травня 2012 року, № 58. — С. 12.
  • Мороз В. Тернопіль влітку 1919-го // 20 хвилин (Тернопіль), 11-12 травня 2012 року, № 55. — С. 13.
  • Мороз В. Перші городяни і їхні герої // 20 хвилин (Тернопіль), 4-5 травня 2012 року, № 52. — С. 9.
  • Мороз В. Тернопіль часів Острозького — місто великого мецената // 20 хвилин (Тернопіль), 27-28 квітня 2012 року, № 49. — С. 10.
  • Мороз В. Тернопільська загадка: що було над Серетом до 1540-го // 20 хвилин (Тернопіль), 20-21 квітня 2012 року, № 46. — С. 13.
  • Мороз В. Таємниці церкви біля Ставу // 20 хвилин (Тернопіль), 13-14 квітня 2012 року, № 43. — С. 9.
  • Мороз В. На борщ за Австрії йшло майже стільки, як тепер // 20 хвилин (Тернопіль), 30-31 березня 2012 року, № 37. — С. 9.
  • Мороз В. У місті — таємна «Громада» // 20 хвилин (Тернопіль), 23-24 березня 2012 року, № 34. — С. 9.
  • Мороз В. Як у місті за мову воювали // 20 хвилин (Тернопіль), 16-17 березня 2012 року, № 31. — С. 9.
  • Мороз В. Гуртожиток — 120 років тому // 20 хвилин (Тернопіль), 9-10 березня 2012 року, № 28. — С. 9.
  • Мороз В. Вулиця імені князя, або де гостював Габсбург // 20 хвилин (Тернопіль), 2-3 березня 2012 року, № 25. — С. 9.
  • Мороз В. Місце, де Тернопіль побачив Кропивницького, «Отелло» і кіно // 20 хвилин (Тернопіль), 17-18 лютого 2012 року, № 19. — С. 18.
  • Мороз В. Коли пошту кіньми возили, а листи у вентиляцію ховали // 20 хвилин (Тернопіль), 10-11 лютого 2012 року, № 16. — С. 18.
  • Мороз В. Синагога у Тернополі — храм, фортеця і місце масового вбивства // 20 хвилин (Тернопіль), 3-4 лютого 2012 року, № 13. — С. 18.
  • Мороз В. Знищений костел, що був на місці ЦУМу, відновлюють у 3D // 20 хвилин (Тернопіль), 27-28 лютого 2012 року, № 10. — С. 18.
  • Мороз В. На Загребеллі до війни стояли аж два палаци і невеликий костел // 20 хвилин (Тернопіль), 20-21 січня 2012 року, № 7. — С. 18.
  • Мороз В. Коли у Тернопільському замку всіх городян муштрували // 20 хвилин (Тернопіль), 13-14 січня 2012 року, № 4. — С. 18.

2011[ред. | ред. код]

  • Мороз В. Засновник Тернополя хворів у дитинстві і був низькорослим // 20 хвилин (Тернопіль), 30-31 грудня 2011 року, № 156. — С. 18.
  • Мороз В. Як виникли «Тернопільські театральні вечори» // 20 хвилин (Тернопіль), 16-17 грудня 2011 року, № 150. — С. 18.
  • Мороз В. Колись Катедра у Тернополі мала сім вівтарів, але була без світла // 20 хвилин (Тернопіль), 9-10 грудня 2011 року, № 147. — С. 18.
  • Мороз В. «Ще до війни ми ходили на всі фільми у кінотеатрі…» // 20 хвилин (Тернопіль), 2-3 грудня 2011 року, № 144. — С. 18.
  • Мороз В. Міцкевич — біля Ратуші, Текля — біля криниці // 20 хвилин (Тернопіль), 25-26 листопада 2011 року, № 141. — С. 18.
  • Мороз В. Як королева Марисенька за Тернопіль з родичами судилася // 20 хвилин (Тернопіль), 18-19 листопада 2011 року, № 138. — С. 18.
  • Мороз В. Старі машини у Тернополі — всюди, як тепер, їздили іномарки // 20 хвилин (Тернопіль), 11-12 листопада 2011 року, № 135. — С. 18.
  • Мороз В. Дозвілля радянських часів — кіно, театр, прогулянки // 20 хвилин (Тернопіль), 4-5 листопада 2011 року, № 132. — С. 18.
  • Мороз В. Крамнички старого Тернополя — «з-за моря» везли хутра і консерви // 20 хвилин (Тернопіль), 28-29 жовтня 2011 року, № 129. — С. 18.
  • Мороз В. Як тернопільські комсомольці у перестройку жили // 20 хвилин (Тернопіль), 21-22 жовтня 2011 року, № 126. — С. 18.
  • Мороз В. Тернопіль у старих картах — папір береже забуті спогади // 20 хвилин (Тернопіль), 14-15 жовтня 2011 року, № 123. — С. 18.
  • Мороз В. Тернопільська вулиця у Центрі — життя біля Камінної гори // 20 хвилин (Тернопіль), 7-8 жовтня 2011 року, № 120. — С. 18.
  • Мороз В. Коли у Тернополі з'явилися телефон, електрика та опалення // 20 хвилин (Тернопіль), 30 вересня — 1 жовтня 2011 року, № 117. — С. 18.
  • Мороз В. Найкраще фотоательє у Тернополі було на вулиці 1 Травня // 20 хвилин (Тернопіль), 23-24 вересня 2011 року, № 114. — С. 18.
  • Мороз В. Як тернополяни в давнину епідемії переживали // 20 хвилин (Тернопіль), 2-3 вересня 2011 року, № 105. — С. 18.
  • Мороз В. Перші тернопільські ринки починалися у центрі міста // 20 хвилин (Тернопіль), 26-27 вересня 2011 року, № 102. — С. 18.
  • Мороз В. Міщанське братство, або як у місті дозвілля влаштовували // 20 хвилин (Тернопіль), 19-20 серпня 2011 року, № 99. — С. 18.

Світлини[ред. | ред. код]

Світлинами Володимира Мороза проілюстроване енциклопедичне видання «Тернопільщина. Історія міст і сіл».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Наказ МОН України від 15.12.2015 № 1292 «Про затвердження рішень Атестаційної колегії Міністерства щодо присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань від 15 грудня 2015 року». Архів оригіналу за 22 грудня 2015. Процитовано 18 грудня 2015.
  2. Лауреатами премії імені Михайла Лучкая стали троє освітян. Освітній портал Закарпаття (укр.). Архів оригіналу за 5 травня 2018. Процитовано 5 травня 2018.
  3. В Ужгороді втретє вручили премію імені Михайла Лучкая. Медіацентр (укр.). Архів оригіналу за 5 травня 2018. Процитовано 5 травня 2018.
  4. В УКУ відбулася презентація книжки «Два століття служіння Богові і нації: УГКЦ на Буковині» // Інститут історії церкви УКУ. — 2017. — 15 травня.
  5. Новим головним редактором «Патріярхату» став Володимир Мороз | Патріархат. www.patriyarkhat.org.ua (укр.). Архів оригіналу за 3 липня 2018. Процитовано 2 серпня 2018.
  6. Включення вчення УГКЦ у сферу суспільно-політичного життя України (1991 — перша половина 2014 рр.) (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 8 грудня 2015. Процитовано 1 грудня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Перезентація книги «Замки і фортеці Тернопілля» 2011 на YouTube Мій давній Тернопіль. — 2011. — 28 жовтня.
Загублені в часі — Євреї (Тернопіль) на YouTube // ТТБ. — 2015. — 3 червня.
Загублені в часі — о. Антоній Райхенберг на YouTube // ТТБ. — 2015. — 6 листопада.
Загублені в часі — Старі аптеки на YouTube // ТТБ. — 2015. — 8 листопада.
Загублені в часі — Тернопільська липа на YouTube // ТТБ. — 2015. — 9 листопада.
Загублені в часі - Агнон на YouTube // ТТБ. — 2016. — Квітень.
Володимир Мороз — «Про взаємини владики Т. Ромжі та Василіянського Чину» на YouTube // Василіяни в Україні (Закарпаття). — 2017. — 31 жовтня.