Мірдза Зівере

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мірдза Зівере
латис. Mirdza Zīvere
Народилася 20 вересня 1953(1953-09-20)[1] (70 років)
Рига, Латвійська РСР, СРСР
Країна  СРСР
 Латвія
Діяльність співачка
Alma mater Російський університет театрального мистецтва
У шлюбі з Зігмар Лієпіньшd
Нагороди
орден Трьох зірок

Мірдза Зівере (латис. Mirdza Zīvere; 20 вересня 1953, Рига) — радянська і латвійська співачка, нині продюсер, керівник відділу реклами на радіо SWH. Кавалер ордена Трьох зірок.

Біографія[ред. | ред. код]

Корінна рижанка. З дитинства Мірдза співала в хорі і сольно, з 3 класу навчалася грі на акордеоні. Брала участь у самодіяльності технікуму легкої промисловості, де навчалася на модельєра. У 1974 році стала солісткою філармонії. Випускниця ГІТІСа, закінчила режисерське відділення масових заходів[2]. Разом зі своїм партнером по сцені Імантом Ванзовичем вони стали першими латишами в своєму вузі, Мірдза до вступу не прочитала жодної книги російською мовою.

Всесоюзну популярність Мірдзі принесли як сольні виступи, так і виступи у складі ансамблю «Modo», з 1983 року перейменованого в «Опус», де вона виконувала соло з Ванзовичем. З піснею «Надо подумать»[3] дует удостоївся премії на фестивалі «Пісня-84». Керівником ансамблю з 1978 року був композитор Зігмар Лієпіньш — чоловік Мірдзи (до цього керівником «Modo» був Раймонд Паулс). У складі ансамблю вона брала також участь у різних проектах Лієпіньша, наприклад, у рок-опері «Лачплесіс» (латис. Lāčplēsis).

У 1970-ті — 1980-ті роки пісні у виконанні Мірдзи Зівере 4 рази ставали переможцями національного конкурсу естрадної пісні «Мікрофон» — більше, ніж пісні будь-якого іншого виконавця.

Після розпаду СРСР Мірдза стала працювати в рекламному відділі на латвійському радіо SWH, яке очолював Зігмар Лієпіньш. Також вона періодично продюсувала оперні постановки свого чоловіка, організовувала різні великі заходи в Латвії[4]. Очолювала своє власне агентство по організації презентацій «Муза». У 2003 році випустила альбом, тексти до пісень якого написала сама. У 2012 році ненадовго повернулася на сцену з новою, ювілейною програмою свого чоловіка.

У Мірдзи і Зігмара є дочка Зане і син Яніс.

У 2010 році нагороджена орденом Трьох Зірок IV ступеня[5].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Мірдза Зівере була першою виконавицею відомого шлягеру Раймонда Паулса «Маестро», який згодом виконувала Алла Пугачова в перекладі Іллі Рєзніка.
  • Пісні у виконанні Мірдзи Зівере звучать у мультфільмі «На мій поріг села казка» (латис. «Sēd uz sliekšņa pasaciņa»)[6].

Дискографія[ред. | ред. код]

  1. 1979 — Viena день manā mužā / Один день в моєму житті[7]
  2. 2003 — Zigmars Liepiņš. Darbi III. Mirdzas albums

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discogs — 2000.
  2. «Молодёжка» всегда боролась. Но не против, а за[недоступне посилання з Июнь 2018] Статья в газете «Час» от 2 марта 2005 года
  3. Відео на YouTube
  4. Сеть композитора Лиепиньша[недоступне посилання з Июнь 2018] Статья в газете «Час» от 14 мая 1998 года
  5. Орденом Трёх Звёзд награждены латвийские олимпийцы и режиссёр фильма «Катынь» Публикация на сайте ИА REGNUM от 14 апреля 2010 года
  6. Подробнее о мультфильме и о создателях
  7. Дискография Мирдзы Зивере на сайте POPSA.INFO

Посилання[ред. | ред. код]