Наддрук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Надрукована іранська банкнота з печаткою Мохаммада Рези Пехлеві, яка була надрукована після революції 1979 року в Ірані.
У 2013 році китайська марка Red Revenue 1897 року, наддрукована маленькими літерами «один долар», була продана за 6,9 мільйона гонконгських доларів [1]
Франція, 1929: Пам'ятна наддруківка для філателістичної виставки в Гаврі.

Наддрук — це додатковий шар тексту або графіки, який наноситься на лицьовий бік поштової чи фіскальної марки, банкнот чи квитків після того, як вони були надруковані. [2] [3] Поштові відділення найчастіше використовують надпечатки для внутрішніх адміністративних цілей, таких як бухгалтерський облік, але вони також використовуються в звичайній пошті. До загальновизнаних різновидів відносяться пам'ятні надпечатки, які виготовляються для використання і викликають значний інтерес у сфері філателії. [4]

Доплата[ред. | ред. код]

Термін «доплата» у філателії описує будь-який вид наддруку, який змінює ціну марки. [5] Доплати підвищують або знижують номінальну вартість існуючих марок, коли ціни змінюються надто швидко, щоб випустити відповідний новий випуск, або просто для використання надлишкових запасів.

Будь-який наддрук, який перераховує номінальну вартість марки в нову валюту, також описується як доплата. [5] Деякі поштові системи вдавалися до накладних надбавок під час переходу на нову національну грошову систему, наприклад Сьєрра-Леоне, коли Британська Співдружність перейшла на десяткову валюту в 1960-х роках. [6]

Іноді марки надруковувалися кілька разів. Відомий приклад багаторазового додрукування стався під час німецької гіперінфляції 1921-1923 років. Ціни зростали так швидко і різко, що поштові марки, які у 1920 році коштували п'ять чи десять пфенігів, були надруковані для продажу на суму в тисячі, мільйони, а згодом і мільярди марок. [7]

Пам'ятні надпечатки[ред. | ред. код]

Наддруки часто використовували як пам’ятні знаки, забезпечуючи швидшу та дешевшу альтернативу розробці та випуску спеціальних марок чи поштових штемпелів. Сполучені Штати, які історично випускали відносно мало ювілейних надпечаток, зробили це в 1928 році для випусків, присвячених Моллі Пітчер і відкриттю Гаваїв. Британські марки, присвячені Чемпіонату світу з футболу 1966 року, були перевидані після перемоги Англії з надписом «England Winners». Подібним чином Гаяна випустила набір із 32 марок із зображеннями команд усіх учасників Чемпіонату світу 1998 року – після турніру вісім із них було перевидано з надписом, що сповіщає про перемогу Франції.

У деяких рідкісних випадках на сувенірні аркуші наносилися пам'ятні надпечатки. Коли на ці поштові товари наноситься наддрук, він завжди дуже ретельно розміщується для естетичної привабливості, як правило, на порожньому зовнішньому краї («кромці») аркуша паперу.

Заходи безпеки[ред. | ред. код]

Наддруки використовували як заходи безпеки для запобігання зловживанню та крадіжкам. [8] У дев'ятнадцятому столітті Мексика потерпала від крадіжок марок на шляху до віддалених поштових відділень. Щоб вирішити цю проблему, марки відправляли з Мехіко в місцеві округи, де на них наносили назву округу - без цього напису вони не були дійсними для поштових відправлень.

В Сальвадорі у 1874 році з поштового відділення Сан-Сальвадора було викрадено значну кількість марок. В результаті на всіх марках, що залишилися, було офіційно надруковано «Contrasello», що унеможливило використання марок без надрукованих марок. [9]

Сполучені Штати використовували подібну стратегію для боротьби з крадіжками в Канзасі та Небрасці в 1929 році, надрукувавши поточний остаточний випуск надписом «Kans». і «Nebr.» до того, як їх відправили з Вашингтона, щоб ускладнити продаж вкрадених марок за межами зазначеного штату.

Тимчасові наддруки[ред. | ред. код]

Тимчасові марки — це поштові марки, що випускаються для тимчасового спеціального використання з метою задоволення попиту, поки не буде введено в обіг регулярний випуск. [10]

Надпечатки часів війни[ред. | ред. код]

Під час війни багато країн випускали марки з військовим податком. До того, як можна було надрукувати нові марки, на старих марках часто робили надруковані надбавки або просто напис «Військовий податок».

У реальних зонах бойових дій поповнення запасів марок, як правило, не є пріоритетним завданням для військових. На спірних або окупованих територіях захоплені місцеві марки часто доцільно надруковуються окупаційними військами.

Передпогашення[ред. | ред. код]

Будь-яка марка, яка погашена поштовими органами перед продажем, описується як «погашена»: [11] знак попереднього погашення — це наддрук. Зазвичай це робиться лише тоді, коли марки продаються великими партіями підприємствам або іншим великим організаціям: поштова служба заощаджує час на погашення кожної окремої марки, попередньо погасивши всю придбану партію. [12] Надпечатки також допомагають запобігти крадіжкам або нецільовому використанню, оскільки вони зазвичай містять назву міста або регіону, в якому будуть використовуватися. На відміну від стандартних анулюючих марок, на них зазвичай не вказується конкретна дата, що дає можливість оптовому покупцеві використовувати їх на власний розсуд. Однак у деяких ситуаціях для позначення терміну дії в надрукованому тексті можуть бути вказані місяці або роки.

Попередні погашення для офіційного використання урядом ретельно готуються, але інші види майже завжди є «важкими погашеннями», які навмисно стирають більшу частину дизайну марки.

Починаючи з 1980-х років, багато сучасних поштових систем більше не використовують надпечатки для позначення оптових покупок. Масова пошта франкується за допомогою штрих-кодів на попередньо надрукованих конвертах або на чистих клейких етикетках. У 2011 році USPS запровадила новий стандарт скасування штрих-кодів.

Надпечатки зразків[ред. | ред. код]

Деякі марки ніколи не придатні для поштового використання. Вони виготовляються для використання в рекламних цілях або як довідковий матеріал поштовими службами та Всесвітнім поштовим союзом (UPU). Ще інші виготовляються друкарнями для підбору кольорів під час послідовних друків. У всіх таких випадках на лицьовій стороні марки буде відображатися слово «зразок» (або «анульовано»). Іноді це слово може бути унікально написане від руки поштовою службою або, що набагато складніше, пробите на марковому папері методом перфорування. Однак найчастіше маркування зразків наносять у вигляді помітного наддруку. [5]

Надпечатки на грошових знаках[ред. | ред. код]

Після Першої світової війни різні держави-спадкоємці Австро-Угорської імперії робили багатомовні накладки на свою стару імперську валюту, поки не вдалося розробити та обігнути нові купюри.

Під час Другої світової війни грошові знаки з надписом також використовувалися для маркування всіх доларів США на Гавайських островах. Ці гавайські банкноти були виготовлені на випадок, якщо острови були захоплені і окупаційні війська отримали контроль над грошима. [13]

Гаїтянський гурд був надрукований після несподівано швидкого падіння режиму Бебі Дока Дювальє. [14] Наддрук складався з червоного кола з косою рискою впоперек і датою кінця режиму Дювальє (7 лютого 1986 року), надрукованою внизу червоним кольором. Грубий символ затуляв собою зображення Малюка Дока і Папи Дока, поки їх не замінили зображеннями постатей з гаїтянської історії. Щось подібне було зроблено в Ірані в 1979 році, коли зображення шаха було покрито хитромудрим орнаментом.

Надруки з помилками[ред. | ред. код]

Помилки надрукування широко розповсюджені. Відомі подвійні, перевернуті, неправильно написані, неправильні, частково або повністю пропущені надруки.

Посилання та джерела[ред. | ред. код]

Примітки
  1. 1897 Red Revenue Small One Dollar" stamp sells for $970,000 at auction. News.com.au. 3 липня 2013. Архів оригіналу за 28 березня 2020. Процитовано 30 серпня 2023.
  2. Reinfeld, p. 36.
  3. Williams & Williams, p. 256.
  4. Klug, Janet (3 червня 2002). Surcharges and overprints make a difference. Linn's. Процитовано 3 вересня 2011.
  5. а б в Williams & Williams, p. 258.
  6. Klug, Janet (2008). Guide to Stamp Collecting. New York: HarperCollins. с. 45. ISBN 9780061341397.
  7. Schenk, Robert (2011). A Case of Inflation. Saint Joseph's College Economics Dept. Процитовано 3 вересня 2011.
  8. Williams & Williams, p. 253.
  9. Gallegos, GF (2002). El Salvador Handbook - Chapter 3: 1874 - 'Contrasello' Issue. Процитовано 16 червня 2019.
  10. Miller, Rick (2011). Lines of stamp classifications have blurred. Linn's World Stamp Almanac. Архів оригіналу за 25 June 2008. Процитовано 3 вересня 2011.
  11. Reinfeld, p.37.
  12. Williams & Williams, p. 257.
  13. Bills Stamped with Hawaii. Infoplease. 21 жовтня 1944. Процитовано 3 вересня 2011.
  14. Haitian Currency. Traveling Haiti.com. 2011. Процитовано 3 вересня 2011.
Джерела

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]