Національна дорога 32 (Польща)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна дорога 32

Національна дорога 32 – проходить через Раконевиці.
Загальні дані
Країна  Республіка Польща
Номер 32
Довжина 154 км
OpenStreetMap r122757  ·R
Мапа

CMNS: Національна дорога 32 у Вікісховищі

Національна дорога 32 (DK32) — національна дорога класу GP[1], довжиною приблизно 154 км, що проходить через Любуське та Великопольське воєводства, веде від кордону з Німеччиною в Губінек біля Губіна до Стешева. На місцевому рівні вона служить кільцевою дорогою для міст, через які вона проходить. Швидкісна дорога S3 проходить 14-кілометровою ділянкою. З'єднує Познанську агломерацію з Зелено-Гурською агломерацією та польсько-німецьким кордоном.

На ділянці Граново — Стриково (від Граново до залізничного переїзду на лінії Познань — Вольштин — Сулехув) знаходилась ділянка дороги аеропорту «Граново». Ця ділянка була реконструйована в 2009 році. Проїжджу частину з 4 смугами руху (по 2 в кожному напрямку) переробили на ділянку з 3 смугами руху (2+1). Додали автобусні відсіки, ліві повороти та зробили велику кількість світловідбиваючих елементів. Це дорога класу GP (основна дорога для прискореного руху).

На окремих ділянках проїжджа частина з узбіччям (асфальтом) має довжину 8-9 метрів, але на більшій частині — 7 метрів. Ділянку між Жодинем і Карговою було відбудовано, а дорогу розширено з 6 до 8 метрів (включно з 0,5-метровими смугами з обох боків). Ділянка Вольштин — Раконєвіце була перебудована за тим самим стандартом.

У Вольштині з обох боків міста збудовано великі кільцеві розв'язки, щоб оптимізувати рух (особливо транзитний) у бік Нової Сулі (на захід від міста) та в бік автомагістралі А2 (на північний схід від міста).

Вздовж дороги, невеликими ділянками, є велосипедні доріжки, відокремлені від вінців дороги (навколо Вольштина, Раконєвіце — Джималово, Рухоціце та Гродзиська Великопольського). Заплановане в останні роки будівництво об'їзної дороги Каргова найближчим часом не буде реалізовано[2][3].

Міста вздовж маршруту 32[ред. | ред. код]

Любуське воєводство[ред. | ред. код]

Великопольське воєводство[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zarządzenie nr 34 Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad z dnia 3 października 2017 r. w sprawie klas istniejących dróg krajowych (PDF). gddkia.gov.pl (пол.).
  2. Rząd wybuduje 100 obwodnic, ale nie w Kargowej i Słubicach. Burmistrz Fabiś wściekły: "Gdzie w tym logika?". wyborcza.pl. 9 лютого 2020.
  3. KARGOWA. Mimo starań burmistrza i mieszkańców, obwodnicy nie będzie. - Zabrali nam nadzieję - przyznaje J. Fabiś | Gazeta Lubuska (пол.)
  4. Obwodnica Żodynia. gddkia.gov.pl (пол.). 8 травня 2020.
  5. Obwodnica Żodynia coraz bliżej! Zobacz, gdzie powstanie. Nasze Miasto Wolsztyn (пол.). 20 листопада 2020.