Національна дорога 1 (Польща)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна дорога 1
пол. Droga krajowa nr 1

Національна дорога 1 біля Торуня.
Загальні дані
Країна  Республіка Польща
Мережа автомагістралі та швидкісні дороги Польщі
Номер 1
Воєводство Поморське воєводство
Куявсько-Поморське воєводство
Лодзинське воєводство
Сілезьке воєводство
Довжина 624 км
початок Гданськ
кінець Звардонь, кордон зі Словаччиною
Міста Гданськ, Грудзьондз, Торунь, Лодзь, Ченстохова, Сосновець, Катовиці, Бельсько-Бяла
OpenStreetMap r130508  ·R
Мапа

CMNS: Національна дорога 1 у Вікісховищі

Національна дорога 1 (пол. Droga krajowa nr 1, скорочено DK1) — маршрут національної мережі доріг Польщі. Магістраль з’єднує північні та південні регіони Польщі, пролягаючи від Гданська до Звардоня на словацькому кордоні, перетинаючи Поморське, Куявсько-Поморське, Лодзьке та Сілезьке воєводства. Має чотири мости через річку Вісла. Більша частина національної дороги 1 є складовою європейського шосе E75.

Від Гданська до Пйотркува-Трибунальського дорога має стандарт автомагістралі та позначена як автострада А1.

Від Пйотркува-Трибунальського до Катовиці це частина історичного маршруту Геркувка – дороги з двома проїжджими частинами, побудованої в 1970-х роках, яка не відповідає стандартам автостради, позначена як Національна дорога 1. Станом на березень 2023 року майже завершено реконструкцію її північної половини (від Тушина до Ченстохови) на автомагістраль А1 – обидві проїзні частини відкриті, а траса між Радомсько та Ченстоховою підписана як автострада.

Від Подварпе біля Катовіце до Звардонь дорога частково має стандарт швидкісної дороги, позначений як S1 (інші частини позначені як Національна дорога 1).

Згідно з розпорядженням міністра інфраструктури від 9 лютого 2023 року, відрізок дороги між розв’язкою автомагістралі Częstochowa Północ та розв’язкою з національною дорогою 91 знову позначається як національна дорога 1.A Однак цей відгін не вважається основним напрямком маршруту.

Основні міста та селища на маршруті[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]