Національна дорога 8 (Польща)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна дорога 8

Національна дорога 8 поблизу села Рибники.
Загальні дані
Країна  Республіка Польща
Номер 8
Довжина 721 кілометр
OpenStreetMap r7843418  ·R
Мапа

CMNS: Національна дорога 8 у Вікісховищі

Національна дорога 8 (пол. Droga krajowa nr 8, DK8) — національна дорога класів A, S та GP[1], що веде через Польщу від кордону з Чеською Республікою в Кудової-Здруї до Рачок поблизу Сувалки. Це польська ділянка міжнародної траси E67. Проходить через п'ять воєводств: Нижньошльонське, Великопольське, Лодзінське, Мазовецьке та Підляське. До грудня 2022 року це була найдовша національна дорога в Польщі. На ділянці Острув-МазовецькаВаршава є частиною Via Baltica, на ділянці Варшава-Пйотркув-Трибунальський — частиною Геркувки.

З метою підвищення безпеки на дорогах державного значення у 2007 році ГДДКіА реалізувала програму «Дорога довіри». Національна дорога 8 у своєму руслі на той час вважалася найнебезпечнішою та ініціювала програму з гаслом: «Дороги довіри – безпечна вісімка». У 2008 році програма реалізувалася під гаслом «Дороги довіри — вісім безпечних» і охоплювала національні дороги під номерами 1–8[2].

У грудні 2022 року за розпорядженням генерального директора Державних доріг і автомагістралей було скорочено трасу державної дороги 8. Зараз маршрут закінчується в Рачках, на перехресті зі швидкісною дорогою S61, а подальший шлях через Сувалки до державного кордону в Будзіско включено до національної дороги 61.

Швидкісна дорога S8[ред. | ред. код]

Середня частина траси, від автомагістралі А8 до Білостока, планується як швидкісна дорога.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zarządzenie nr 34 Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad z dnia 3 października 2017 r. w sprawie klas istniejących dróg krajowych (PDF). gddkia.gov.pl (пол.).
  2. Drogi zaufania.

Посилання[ред. | ред. код]