Ноздрачов Олексій Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Олексійович Ноздрачов
 Полковник
Загальна інформація
Народження 3 січня 1977(1977-01-03) (47 років)
Житомир
Громадянство  Україна
Alma Mater Харківське гвардійське вище танкове командне училище (1997),
Командно-штабний коледж армії США (2010)
Військова служба
Приналежність  Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Війни / битви Українська миротворча місія в Іраку
Війна на сході України
Командування
2014—2020 УЦВС, начальник
Нагороди та відзнаки
Орден Данила Галицького
Орден Данила Галицького
Медаль «За військову службу Україні»
Медаль «За військову службу Україні»

Олексій Олексійович Ноздрачов (нар. 3 січня 1977, Житомир) — офіцер Збройних сил України, перший начальник Управління цивільно-військового співробітництва, полковник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 3 січня 1977 року в Житомирі.[1]

Присягу на вірність Україні прийняв 4 вересня 1993 р. у Київському інституті сухопутних військ, де навчався до 1994 року. 1994—1997 — навчався у Харківському гвардійському вищому військовому танковому командному училищі.[1]

  • 1997—1999 — командир танкового взводу, а у 1999—2001 — командир танкової роти в м. Новоград-Волинський.
  • 2001—2005 — обіймав посади офіцера, а згодом начальника групи проведення заходів міжнародного військового співробітництва відділу управління міжнародного військового співробітництва Головного командування Сухопутних військ Збройних Сил України, м. Київ.
  • 2005—2006 — старший офіцер штабу Багатонаціональної дивізії «Центр-Південь» Українського миротворчого контингенту в Республіці Ірак.
  • 2006—2009 — начальник відділу військового співробітництва з Європейським командуванням ЗС США Центру забезпечення заходів міжнародного співробітництва Збройних Сил України.
  • 2009—2010 — навчався у Командно-штабному коледжі Сухопутних військ США, форт Лівенворт.
  • 2010—2011 — старший офіцер відділу планування управління оперативної підготовки Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України.
  • 2011—2014 — заступник начальника відділу військового співробітництва з країнами Західної Європи та Америки управління двостороннього співробітництва Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу Збройних Сил України, м. Київ.

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

2014 року призначений начальником Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України.[1]

У 2017 році виконував обов'язки заступника керівника АТО.[2]

Станом на березень 2019 року Управління цивільно-військового співробітництва під керівництвом Ноздрачова працювало над впровадженням Доктрини цивільно-військового співробітництва країн-членів НАТО. Першим кроком до підготовки такого документа Ноздрачов називав створення Групи збору та узагальнення інформації про випадки загибелі чи поранення цивільного населення.[3]

Сімейний стан[ред. | ред. код]

Одружений, має двох доньок.[1]

Інциденти[ред. | ред. код]

12 грудня 2019 року Ноздрачов, відповідаючи на запитання журналіста на круглому столі на тему «Національна стійкість: нові підходи у розв'язанні старих проблем» про існування майданчика для розв'язання питань комунікації з окупованими територіями і ветеранами, відповів, що українська армія готова до реінтеграції з російськими військовими і бойовиками окупаційних корпусів, але є проблема з ветеранами праворадикальних рухів.[4][5][6][7]

Питання реінтеграції, це в першу чергу питання безпеки. Я вас хочу запевнити, що військовий і військовий росіянин, які проти нас воювали і продовжують воювати і навіть ті військові, які є у формуваннях Донецької і Луганської областей, якщо буде прийнято політичне рішення і імплементоване, вони реінтегруються дуже швидко. Тому що все ж таки крім національної ідеї існують військові традиції. І порозумітись військовим росіянам і військовим українцям, навіть якщо вони були ворогами, краще. Але не забувайте, що існують праворадикальні рухи, які державою не контролюються державою (не будемо вдаватися в деталі). Беремо загальну картинку, праворадикалізм зараз випущений безконтрольно і немає (крім спеціальних служб) державної політики щодо реінтеграції саме цих ветеранів (а іноді не завжди ветеранів, а іноді не завжди людей, які піклуються про безпеку держави), до державної політики та реінтеграції до ініціатив.
— Олексій Ноздрачов, 12 грудня 2019, круглий стіл «Національна стійкість: нові підходи у вирішенні старих проблем»

Він додав, що успіх «реінтеграції» Донецької та Луганської областей залежить від сильного українського суспільства, яке має реінтегрувати іншу його частину,[4] і що ветеранів необхідно залучати до проведення військово-патріотичного і загалом інформаційного виховання молоді.[8] Згодом він у Facebook написав, що його слова про реінтеграцію були «вирвані з контексту і перекручені».[9]

Зовнішні відеофайли
Полковник ЗСУ Олексій Ноздрачов вибачився за заяви щодо військових та пояснив, що мав на увазі // 5 канал, 13 грудня 2019
На жаль, ідеї національної єдності заради перемоги не отримали поширення, а вирвані з контексту слова були «перекручені» і отримали незаслужену увагу, що ще раз підтверджує мої переконання щодо великого обсягу роботи, який ми повинні виконати для сталого розвитку українського суспільства.
— Олексій Ноздрачов, 12 грудня 2019, Facebook

В Генштабі сказали, що заява Ноздрачова не є позицією Генерального штабу та ЗСУ й призначили службове розслідування.[6][7][10]

Оціночні суб'єктивні судження, у тому числі політичного характеру, що висловлені сьогодні, 12 грудня, полковником Олексієм Ноздрачовим під час круглого столу у Національному інформаційному агентстві «УКРІНФОРМ» — не є позицією Генерального штабу та Збройних Сил України. Начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України полковник Олексій Ноздрачов не мав повноважень оприлюднювати будь-які заяви, що виходять за межі його службових обов'язків та компетенції очолюваного ним підрозділу. За даним фактом начальником Генерального штабу — Головнокомандувачем Збройних Сил України призначено службове розслідування, про результати якого буде поінформовано додатково.
— Генштаб ЗСУ, 12 грудня 2019, Facebook

Того ж дня Ноздрачова було відсторонено від службових обов'язків на час розслідування[11].

16 січня 2020, після розслідування, Ноздрачова було понижено у званні, а його заяву було оцінено як таку, що «виходить за межі його службових обов'язків», Ноздрачова було притягнуто до дисциплінарної відповідальності (понижено у посаді), його подальша служба не буде пов’язана з керівництвом підрозділом цивільно-військового співробітництва генштабу ЗСУ[12].

Нагороди[ред. | ред. код]

За особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку відзначений:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Кришталь, Іван (1 квітня 2016). полковник Ноздрачов Олексій Олексійович – Начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України. Цивільно-військове співробітництво Збройних Сил України (ru-RU) . Архів оригіналу за 13 грудня 2019. Процитовано 15 грудня 2019.
  2. Мазепа, Олексій (17 липня 2017). Захисники України поздоровили мешканців Часів Яру з подвійним святом. Цивільно-військове співробітництво Збройних Сил України (ru-RU) . Архів оригіналу за 17 грудня 2019. Процитовано 17 грудня 2019.
  3. Армія України впроваджує новітні методи захисту цивільних. Крым.Реалии (укр.). Процитовано 12 грудня 2019.
  4. а б InfoResist.org (12 грудня 2019). ЗСУ: Наші військові готові реінтегруватися з російськими та бойовиками, але не з добровольцями | ВІДЕО. InfoResist (ru-RU) . Процитовано 12 грудня 2019.
  5. Замок, Високий (12 грудня 2019). "Українські військові готові до реінтеграції з російськими військовими і бойовиками терористичних “ЛДНР”, - високопосадовець ЗСУ — Високий Замок. wz.lviv.ua (uk-ua) . Процитовано 12 грудня 2019.
  6. а б Генштаб відреагував на заяву полковника Ноздрачова. Український мілітарний портал (рос.). Процитовано 12 грудня 2019.
  7. а б Головний СІМІС заявив, що ЗСУ “реінтегруються” з окупантами. Генштаб призначив розслідування. Новинарня (укр.). 12 грудня 2019. Процитовано 12 грудня 2019.
  8. Національна стійкість: нові підходи у вирішенні старих проблем. www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 12 грудня 2019.
  9. InfoResist.org (12 грудня 2019). Полковник ЗСУ пояснив свої слова про готовність до реінтеграції з військовими РФ. InfoResist (ru-RU) . Процитовано 12 грудня 2019.
  10. Цензор.НЕТ. Хомчак призначив службове розслідування після слів полковника ЗСУ Ноздрачова про те, що "інтегруватися" легше з військовими РФ, ніж із "праворадикалами". Цензор.НЕТ (укр.). Процитовано 12 грудня 2019.
  11. Генштаб відсторонив полковника, що заявив про реінтеграцію з бойовиками. РБК-Украина (рос.). Процитовано 13 грудня 2019.
  12. Полковника, який заявив про інтеграцію з бойовиками, понизили у посаді. РБК-Украина (рос.). Процитовано 16 січня 2020.
  13. Указ Президента України від 5 грудня 2017 року № 403/2017 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Збройних Сил України»
  14. Указ Президента України від 4 грудня 2014 року № 915/2014 «Про відзначення державними нагородами України»

Посилання[ред. | ред. код]

Інтерв'ю[ред. | ред. код]

Відео[ред. | ред. код]