Німецька премія фентезі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Німецька премія фентезі
нім. Deutscher Fantasy Preis
M:
Присуджується за німецька літературна премія у галузі фантастики
Країна Німеччина Німеччина
Рік заснування 1979

Німецька премія фентезі (нім. Deutscher Fantasy Preis) — це літературна премія, яка була заснована з 1979 року Першим німецьким клубом фантастики. Відзнакою нагороджуються автори, видавці і перекладачі у галузі фантастичної літератури за заслуги у даній галузі в німецькомовних країнах. З 1992 року приз вручається кожні чотири роки у місті Пассау під час Конгресу фантастичної літератури.

Призери[ред. | ред. код]

Рік Лауреати Підстава нагородження
1979 Гайнц Полліщанський[de] за просування фентезійної літератури німецькою мовою в Росії твором Принц Веліант.
1980 Ернст Влчек[de] за популяризацію фантастичної літератури німецькою мовою через творчу відданість фантазії як дизайнера у серії творів Mytor.
1981 Міхаель Гьорден за популяризацію фентезійної літератури німецькою мовою видавництвом Bastei Lübbe.
1982 Гельмут В. Пеш за фундаментальну роботу "Фантазія - теорія та історія літературного жанру".
1983 Пітер Вілферт за просування німецькомовної фантастичної літератури видавництвом Goldmann.
1984 Вольфганг Єшке за популяризацію фентезійної літератури німецькою мовою та за зусилля до вірних та незмінних перекладів
1985 Гюберт Штрасль[de] за внесок у фантастичну літературу через створення німецької фан-спільноти фантастики і через роботу як автор та видавець.
1986 Вальдемар Куммінг за внесок у фантастику через публікацію новинного журналу Munic Round Up з 1950-х років.
1987 Міхаель Енде за його романи та історії, з якими він привернув міжнародну увагу до німецької фантастичної літератури.
1988 Фредерік ГетманFrederik Hetmann за видатну роботу перекладача, видавця та письменника у галузі фантастичної літератури.
1989 Коріан Ферляг Коріан Ферляг та видавці Йоахім Корбер, Норберт Стреза і Генріх Віммер за заслуги в фантастичну літературу німецькою мовою шляхом розробки і постійного здійсненням робіт у галузі фантастичної літератури і фантастичного фільму.
1990 Томас Ле Бланк за внесок у фантастичну літературу німецькою мовою як засновник і керівник Днів фантастики у Ветцларі і фантастичної бібліотеки Вецлара 
1991 Герман Урбанек за свої заслуги у наукову фантастику та фентезі німецькою мовою через його великі біографічні та бібліографічні твори.
1992 Отфрід Пройслер за літературний твір, з яким до багатьох молодих читачів світу відкрилося магічне царство фантазії, їх подяка і вдячність.
1993 Франц Роттенштайнер[de] за заслуги у фантастичній літературі, видавши критичний літературний журнал Quarber Merkur з 60-тих років.
1994 Вінфрід Петрі за внесок у наукову фантастику та фантастику, поділившись своїми великими та глибокими знаннями протягом багатьох десятиліть з спільнотою фанатів.
1995 Вальтер Ернстінг за внесок у наукову фантастику та фантастику німецькою мовою через свою новаторську роботу редактором у 1950-х і 1960-х роках, та за авторські роботи
1996 Карл Амері за літературну творчість, в якій він закликає своїх читачів зберегти природу та людство через критичну і фантастичну гру з історією та майбутнім.
1997 Гісберт Кранц за заслуги у роботі чотирьох Інклінгів: Джона Роналда Руела ТолкінаКлайва Стейплза Льюїса, Чарльза Вільямса і Гілберта Кіта Честертона
1998 Еріка Фухс за сприятливий переклад російських творів Карла Баркса.
1999 Хансріді Вешер за комікси, з яким він приніс в одноманітний післявоєнний світ світло в серцях дітей
2000 Герберт Розендорфер за фантастичні історії, в яких він гротескно і сюрреалістично зображає суспільство.
2001 Ангела і Карлгайнц Штайнмюллер за поширення фантастичної літератури в двох різних соціальних системах, а також їх майбутніх перспектив.
2002 Йорг Вайганд за новаторську розвідку псевдонімів та книжної культури і за незліченні статті, в яких він висвітлив фантастичну літературу у всіх її аспектах.
2003 Герхард Браунспергер   і   Крістіан Білднер за заснування eBook-Verlag, за якого вони відкрили фантастичну літературу засобам масової інформації та глядачам з усього світу.
2004 Райнер Ерлер за висвітлення нових шляхів як у фантастичній літературі, так і в фантастичному фільмі.
2005 Джорг Мартін Мунсоніус, Вернер Фухс, Роналд M. Хан, Герман Урбанек і Ганс Йоахім Альперс за публікацію лексики фантастичної літератури
2006 Йорг Кагельманн за багаторічну працю як видавець фантастичної літератури всіх сортів у Blitz-Verlag.
2007 Франк Райнер Шек за публікації фантастичної літератури у видавництвах DuMont і Blitz
2008 Герберт В. Франке за розширення літературних творів, в яких він за своїм словом прийняв термін науково-фантастичний матеріал, і унікально в німецькій літературі, подолав розрив між мистецтвом та наукою
2009 Фрідель Варен за просування складної фантастики та нових талантів як довгого редактора фантастичної серії видавництв Heyne і Piper.
2010 Віктор Фаркаш за його універсальні не-фантастичні книги про фантастичні явища та його багаторічну діяльність у австрійській фантастиці.
2011 Антонія Міхаеліс за фантастичні романи, з якими вона надає незвичні уявлення про зовнішньополітичні погляди за її маніфестом сюрреалізму.
2012 Іні Клаке і Елмар Вольат за свої барвисті, історично-фантастичні романи, з якими вони радують незліченних читачів.
2013 Едуард Люкшандль за новаторську роботу по популяризації стратегічної фентезійної гри в Німеччині.
2014 Гельмут В. Моммерс[de] за заслуги як засновник бібліотекиVilla Fantastica 
2015 Дітер Штайнсайфер за новаторську роботу у популяризації романтичної фантастичної гри в Німеччині.
2016 Томас Р. П. Мільке[de] і Астрід Енн Джабуш за її прозову редакцію фантастичної середньовічної епічної поеми Orlando furioso Людовіко Аріосто.
2017 Урсула Цайч[de] за 30 років видавничої діяльності в області німецькомовної фантастики. 

 

Посилання[ред. | ред. код]