Всесвітня премія фентезі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілюстратор Шон Тан, лауреат WFA у номінації Найкращий художник у 2007 році.

Всесвітня премія фентезі або WFA (від англ. World Fantasy Award) — щорічна міжнародна премія, що вручається за твори, написані у жанрі фентезі. Премія була заснована у 1975 році і вручається на «Всесвітньому конвенті фентезі». Її присуджує журі, яке щороку змінюється. Вважається однією з найпрестижніших у галузі фантастики.

Ідея премії[ред. | ред. код]

Всесвітній конвент фентезі (World Fantasy Convention) — це зустріч професіоналів, шанувальників осіб, що цікавляться жанром Світлої і Темної фентезі. Вшанування лауреатів відбувається на традиційному бенкеті, що влаштовується в неділю після полудня. Зустрічі з письменниками і художниками проходять в п'ятницю вранці, під час яких здійснюється обов'язкова роздача автографів. В інший час демонструються фільми і відео, відбуваються костюмовані бали, ігри й маскаради.

Нагорода[ред. | ред. код]

До 2016 року нагорода являла собою статуетку з білого металу — виготовлений Гехеном Вілсоном гротескний бюст Говарда Філіпса Лавкрафта. Іноді премію так і називали — «Говард». Підставою зміни стало, за словами організаторів премії, те, що «Ідеальний дизайн повинен поєднувати фантазію і жах, не несучи при цьому ніякої фізичної подібності з будь-якою особою, живою або мертвою». Також набула поширення думка, що справжньою причиною був расизм Лавкрафта, котрий описував негрів та багато етнічних меншин США дикунами й адептами злих сил.

Надалі нагородою служить скульптура дерева, яке оповиває гілками золотистий диск. Її автором є художник і скульптор Вінсент Віллафранк. Скульптура відображає багатство жанру фентезі — від жахів до високого фентезі[1].

Номінації[ред. | ред. код]

Премія вручається у таких номінаціях:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The new World Fantasy Award helps push back against H.P. Lovecraft’s toxic legacy. The Verge. 15 квітня 2017. Архів оригіналу за 18 квітня 2017. Процитовано 18 квітня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]