Оводник тридюймовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оводник тридюймовий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Злакові (Poaceae)
Підродина: Мітлицевидні (Pooideae)
Рід: Оводник (Aegilops)
Вид:
A. triuncialis
Біноміальна назва
Aegilops triuncialis
L., 1753

Оводник тридюймовий[1], егілопс тридюймовий[2] (Aegilops triuncialis) — вид квіткових рослин із родини злакових (Poaceae).

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Однорічна рослина 10–50(70) см, волосиста. Стеблини пучкові, прямовисні чи колінчасто-висхідні. Листові пластини плоскі, шорсткі, волохаті чи голі до 10 см завдовжки й 1–2 мм ушир. Колос блідо-зелений або сизуватий, 3–6,5 см, звужується до верхівки, з 1–2 рудиментарними колосками біля основи. Плодючих колосочків (3)4–6. Колоскові луски найбільш нижніх колосочків 7–10 мм у довжину. Родюча лема довгаста, 7–10 мм у довжину. Остюки кінцевих колосочків 3–6 см завдовжки, помітно довші, ніж у бічних. Палея 8–10 мм у довжину. Зернівка ≈ 9 × 2,5 см, вузько-яйцювата. 2n = 28, 42[2][3][4][5][6].

Цвіте і плодоносить з травня по серпень[7].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Зростає у Північній Африці (Алжир, Туніс, Лівія, Марокко), центральній і західній Азії (Кувейт, Афганістан, Кіпр, Єгипет [Синай], Іран, Ірак, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Сирія, Туреччина, Вірменія, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Пакистан), південній частині Європи (пд.-євр. Росія, Україна, Албанія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Греція, Хорватія, Італія (вкл. Сардинія, Сицилія), Північна Македонія, Румунія, Сербія, Словенія, Іспанія, Франція (вкл. Корсика), Португалія); натуралізований у США[7][8].

Зростає в сухих, дещо порушених місцях проживання, таких як перелоги, узбіччя доріг, пустки, піщані ваді та сухі скелясті схили пагорбів і гір, він також присутній на узліссях і в межах вирощування, таких як оливкові гаї, виноградники, цукровий буряк, плантації фруктових дерев і зернових культур. Зустрічається переважно на вапнякових і базальтових породах, росте на різних текстурах ґрунтів, часто на глині та супіщаниках, глині та гравію в районах з річною кількістю опадів 350—700 мм. Висота зростання від 0 до 2700 метрів[7].

В Україні вид росте на сухих схилах і як бур'ян іноді на кам'янистих субстратах — у Кримському передгір'ї і Південному Криму, зазвичай; як занесене в ок. м. Броди Львівської області[2].

Використання[ред. | ред. код]

Насінина — дрібна, неважка, їстівна — використовується як крупа для приготування хліба тощо. Вид здатний гібридизуватися з сучасними пшеницями і, отже, може бути корисним у програмах селекції пшениці[9].

Синоніми[ред. | ред. код]

Синоніми: Aegilopodes triuncialis (L.) Á.Löve, Aegilops aristata Req. ex Bertol., Aegilops echinata C.Presl, Aegilops persica Boiss., Aegilops squarrosa L., Triticum persicum (Boiss.) Aiton & Hemsl., Triticum triunciale (L.) Raspail

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Aegilops triuncialis // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 438.
  3. Aegilops triuncialis. Tela Botanica. Процитовано 28.12.2021. (фр.)
  4. Aegilops triuncialis. Flora of Pakistan. efloras.org. Процитовано 28.12.2021. (фр.)
  5. POWO
  6. Aegilops triuncialis. Flora Vascular. Процитовано 28.12.2021. (ісп.)
  7. а б в Rhodes, L.; Maxted, N.; Bradley, I. (2017). Aegilops triuncialis. The IUCN. Процитовано 28.12.2021. (англ.)
  8. Aegilops triuncialis. Catalogue of Life. Процитовано 28.12.2021. (англ.)
  9. Aegilops triuncialis. Useful Temperate Plants. Процитовано 28.12.2021. (англ.)