Отець Матеуш (серіал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Отець Матеуш
пол. Ojciec Mateusz
Логотип серіалу
Загальні дані
Тип телесеріал
Жанр драматично-кримінальний
Країна Польща Польща
Мова польська
Творча команда
Технічні дані
Українськомовна локалізація
Отець Матеуш
Бабця Люцина

Отець Матеуш (пол. Ojciec Mateusz) — польський драматично-кримінальний серіал, що транслюється на TVP1 з 11 листопада 2008 року. Це польська версія італійського детективного серіалу «Дон Маттео» / «Don Matteo», який транслюється в Італії на Rai Uno.

Сюжет[ред. | ред. код]

Серіал розповідає про пригоди вигаданого римо-католицького священика, який після повернення з місії в Білорусі відправляється працювати в маленьку парафію в Сандомирі. Як парафіяльний священник разом із доброзичливими поліцейськими розкриває злочини та допомагає своїм парафіянам, а також усім нужденним.

Кожна серія серіалу — це окрема історія, епізод з життя головного героя. Винятком є епізоди 300 і 301, які складають одне ціле.

Головні герої[ред. | ред. код]

  • Отець Матеуш Жмігродський (Артур Жмієвський) — католицький священник. Після років роботи в Білорусі він повертається до Польщі і влаштовується священиком у Сандомирі. Він володіє унікальним талантом розкривати злочини, що змушує його розгадувати безліч таємниць. Він надзвичайно блискучий, розумний і проникливий. В епізодах, у яких він не допомагає розкрити справу, його часто бачать, як він виправдовує злочинця безпосередньо перед тим, як його або її заарештують.
  • Молодший інспектор поліції Орест Можейко (Пьотр Полк) — інспектор поліції. Він владний і завжди впевнений у своїй правоті щодо своїх справ. Спочатку він скептично ставився до талантів отця Матеуша. Він не практикуючий католицький атеїст.
  • Штабний аспірант поліції Мєчислав Нокул (Міхал Піла) — аспірант поліції та один із співробітників Ореста Можейка. На початку шоу він був в званні аспіранта, але поступово його підвищили. Він є другом отця Матеуша і співпрацює з ним, а в деяких епізодах справді вирішує справи окремо від отця Матеуша, зустрічаючи його, коли той намагався змусити кривдника визнати свою провину та покаятися.
  • Наталя Боровик (Кінга Прайс) — економка в парафії отця Матеуша. Буркотлива, кумедна, вірна і віддана парафіяльному священику. Її випадково кинута репліка часто змушує отця Матеуша замислитися над таємницями злочинів. Вона товаришує з Барбарою Нокул. Спочатку вона не найкращий кухар, але протягом серіалу її кулінарія покращується. Вона навіть почала вести «Кулінарний куточок» у газеті, що зробило її дуже популярною.
  • Єпископ (Славомир Оріховський) — єпископ дієцезії. Він знає отця Матеуша багато років і після повернення отця Матеуша до Польщі довіряє йому нову роль у Сандомирі. Незважаючи на повідомлення про нетрадиційну поведінку отця Матеуша, які часто підживлюються секретарем — отцем Яцеком, — він повністю довіряє отцю Матеушу та закриває очі на його детективну роботу, хоча Матеуш не переступає своїх меж і береться на роботу як католик понад усе.
  • Люцина Велицька (Александра Гурська) та Міхал Веліцький (Мацей Мусяль) — мешканці приходу. Після виселення з дому, на превеликий розчарування Наталії, отець Матеуш вирішив взяти сім'ю під свій дах, і до них ставляться як до його родичів.
  • Вальдемар Гжелак «Клоп» (Ерик Любош) — колишній в'язень. Нині живе в приході з отцем Матеушем; він познайомився з ним у в'язниці, коли його несправедливо звинуватили у вчиненні злочину, тоді він став одним із друзів Матеуша.
  • Юстина Малець (Тамара Арчух) — колишній мер Сандомира, а нині головний редактор місцевої газети, колишнє кохання інспектора Ореста Можейка.
  • Дарія — мама Домініка. Вона журналістка, багато подорожує, дружина Ореста Можейка.
  • Домінік Можейко (Антоні Тишкевич) — син Ореста Можейка, про існування якого він дізнався, коли хлопчикові було вже кілька років. Вихований матір'ю Дарією та покійною бабусею по материнській лінії, він вже 11 серій живе з батьком у Сандомирі. У нього дуже добрі стосунки з батьком. Дружить з сусідською донькою Тосею. Вона часто змінює свої інтереси.
  • Пьотр Дерлацький (Лукаш Левандовський) — церковнослужитель і органіст у парафії отця Матеуша, пізніше також вчитель музики в 1-12 класах. Іноді він також робить дрібний ремонт. Він закоханий у Наталю, але без взаємності. Він проводить багато часу у вікаріаті. В юності вживав наркотики, але зумів вилікуватися від залежності.
  • Отець Яцек Коланко (Пьотр Козловський) — секретар єпископа. Його дуже легко вивести з себе. Не любить отця Матеуша. Скептично ставиться до нетрадиційних ідей парафіяльного священика, часто навіть намагається опустити його в очах єпископа, але завжди безуспішно. Незважаючи на це, видно, що єпископ його поважає. Один з двох головних лиходіїв серіалу.
  • Ст. сержант Кароліна Горська (Пауліна Чапко) — підлегла Ореста Можейки у 8-11 серіях. З самого початку вона вразила чоловічу частину команди своєю красою і силою. Вона дуже розумна і відмінний боєць. Спочатку вона не хотіла працювати з отцем Матвієм, але потім парафіяльний священник переконав її. Вона була найближчою подругою Можейки, Ноцула та Марчака. Через підвищення по службі мусила покинути Сандомир.
  • Емілька Козловська (Катажина Бураковська) — підопічна отця Матеуша. Вона потрапила під його опіку після смерті матері, і парафіяльний священник став її єдиним живим родичем (мати дівчинки була його двоюрідною сестрою). Вона швидко зблизилася з рештою мешканців вікаріату. Дружить із Зосею Ноцул. Захоплюється танцями та комп'ютером.
  • Аспірант Ева Кобиліцька (Едіта Ольшовка) — підлегла Ореста Можейки у 13-й серії. Спочатку решта команди не хотіла її поважати, але швидко змінила свою думку про неї. Єва дуже прив'язана до свого кота Макса і, звичайно, до своєї роботи. Вона чудовий поліцейський і добре розслідує справи. У 17 серії вона познайомилася з Войтеком Шиллером, красивим хірургом з сандомирської лікарні, який повністю закрутив їй голову. У 18-й серії вони стали парою.
  • Хірург Войцех Шиллер (Якуб Весоловський) — лікар-хірург міської лікарні в Сандомирі. Вперше з'явився у 220 серії. Він закохався в Єву Кобиліцьку, яка допитувала його у справі «чорного плаща». З самого початку він намагався зблизитися з нею, але лише у 18 серії поліцейська відповіла йому взаємністю, і вони стали парою. Войтек — чудовий хірург, дуже ретельний у своїй роботі.
  • Анна Дзюбак (Ганна Слєшинська) — власницька і надмірно опікувана мати Антонія Дзюбака, яка зайнята пошуком кандидатки на дружину. Вона час від часу навідується до Сандомира, викликаючи переполох. Вперше з'являється у 18 серії.
  • Моніка Дразґа (Йоанна Куберська) — саксофоністка, молода й амбітна жінка, недовго давала Домініку уроки гри. У стосунках з Орестом Можейкою. З'являється з 26 серії.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Актор Роль Статус
Артур Жмієвський / Artur Żmijewski отець Матеуш Жмігродський / ks. Mateusz Żmigrodzki з 2008
Ерік Румер, двійник о. Матеуша (еп. 300) / Eryk Rumer, sobowtór ks. Mateusza (odc. 300) 2020
Кінга Прайс / Kinga Preis Наталя Боровик - економка у вікаріаті / Natalia Borowik — gospodyni na plebanii з 2008
Пьотр Полк / Piotr Polk молодший інспектор Орест Мажейко / młodszy inspektor Orest Możejko з 2008
Міхал Піла / Michał Piela аспірант поліції Мечислав Нокул / aspirant sztabowy Mieczysław Nocul з 2008
Александра Гурська / Aleksandra Górska Люцина Веліцька / Lucyna Wielicka з 2008
Мацей Мусял / Maciej Musiał Michał Wielicki 2008–2012, 2019—2020
Ерик Любос / Eryk Lubos Waldemar Grzelak «Pluskwa» з 2008
злодій, двійник брат-близнюк, (епізод 116) / złodziej, sobowtór brata bliźniaka Pluskwy (odc. 116) 2013
Ева Констанція Булгак / Ewa Konstancja Bułhak Barbara Nocul з 2008
Артур Понтек / Artur Pontek sierżant Marian Marczak з 2008
Рафал Цешинський / Rafał Cieszyński starszy sierżant Przemysław Gibalski з 2008
Єджей Таранек / Jędrzej Taranek sierżant sztabowy Jędrzej Paruzel з 2008
Анджей Мусял / Andrzej Musiał lekarz patolog з 2008
Славомир Оріховський / Sławomir Orzechowski Єпископ / Biskup з 2008
Пйотр Козловскі / Piotr Kozłowski ks. Jacek Kolanko з 2008
Беата Хрусцінська / Beata Chruścińska dziennikarka Beata Szpak 2009-2017, з 2019
Славомір Холланд / Sławomir Holland lekarz Krzysztof Hawro з 2009
Пйотр Міазга / Piotr Miazga starszy posterunkowy Bronisław Wierzbicki з 2010
Катажина Бураковська / Katarzyna Burakowska Emilka Kozłowska з 2010
Едита Ольшувка / Edyta Olszówka aspirant sztabowy Ewa Kobylicka з 2014
Антоні Тишкевич / Antoni Tyszkiewicz Dominik Możejko з 2014
Беата Ольга Ковальська / Beata Olga Kowalska[1] лікар-патологоанатом / lekarz patolog з 2014
Редбад Клинстра-Комарницький / Redbad Klynstra-Komarnicki Benjamin Rubinrot, właściciel żydowskiej restauracji (odc. 121) 2013
naczelnik młodszy inspektor Aleksander Morus з 2015
Бартоломей Фірлет / Bartłomiej Firlet Łukasz, tragicznie zmarły bokser (odc. 25) 2009
аспірант Антоні Дзюбак / aspirant Antoni Dziubak з 2016
Томаш Саприк / Tomasz Sapryk Krzysztof Kornacki (odc. 94) 2011
Rajmund Grozdek (odc. 167) 2015
Piotr (lub Jacek) Marzec, szef Barbary Nocul, właściciel agencji (odc. 241, 263) з 2018
Якуб Весоловський / Jakub Wesołowski хірург Войцех Шиллер / chirurg Wojciech Schiller з 2017
Ганна Слешиньська / Hanna Śleszyńska Anna Dziubak з 2017
Матеуш Гридлик / Mateusz Grydlik[2] młody Żyd/Grylik (odc. 40) 2010
Krzysztof Pisarek (odc. 109) 2013
Jacek (odc. 139) 2014
reporter (odc. 147) 2014
dziennikarz Mariusz (odc. 163, 169, 171, 174, 175, 253) 2015, 2018
Катажина Буякевич / Katarzyna Bujakiewicz Анеля Борсук / Aniela Borsuk з 2018
Дорота Помикала / Dorota Pomykała matka Wojciecha Schillera з 2018
Катажина Макінг / Katarzyna Maciąg Martyna Widawska з 2019
Ольга Барей / Olga Barej Helena Daniel з 2019
Мацей Гонсьорек / Maciej Gąsiorek Łuczak (odc. 75) 2011
ks. Tomasz Warnecki з 2019
Миколай Рознерский / Mikołaj Roznerski Grzegorz Bartnik (odc. 49) 2010
Jarek (odc. 80) 2011
Ks. Walery Opałek (odc. 300—301) 2020
Славомир Пасек / Sławomir Pacek Remigiusz Pączek з 2021
Йоанна Куберська / Joanna Kuberska Monika Drzazga з 2021
Артур Дзюрман / Artur Dziurman komendant Pawelec з 2021
Томаш Вінцек / Tomasz Więcek starszy posterunkowy Ludwik Banaś 2008–2010
Ян Янковський / Jan Jankowski Włodzimierz Wielicki, ojciec Michała 2008–2010
Лукаш Левандовскі / Łukasz Lewandowski kościelny Piotr Derlacki 2008–2014
Габріела П'єтруча / Gabriela Pietrucha Ola Nocul 2009–2014
Пауліна Хапко / Paulina Chapko ст. сержант Кароліна Гурська / starszy sierżant Karolina Górska 2012–2014
Ярослав Боберек / Jarosław Boberek barman Władysław Filipiak (odc. 9, 19, 63, 129, 138—139, 175) 2008–2015
kelner Paweł (odc. 152) 2014
Йоахім Ламза / Joachim Lamża naczelnik Niklewicz 2009–2015
Кінга Ільгнер / Kinga Ilgner lekarz patolog 2010–2015
Юлія Корнацька / Julia Kornacka Zosia Nocul 2010–2018
Агнешка Дочинська / Agnieszka Doczyńska з 2020
Яцек Реда / Jacek Reda technik policyjny 2010–2018
Магдалена Еміліанович / Magdalena Emilianowicz медсестра (еп. 82) / pielęgniarka (odc. 82) 2011
дружина Рисека Шкудлера (еп. 122) / żona Ryśka Szkudlarka (odc. 122) 2013
Дарина, мати Домініка / Daria, matka Dominika 2014–2018
Тамара Арцюх / Tamara Arciuch Юстина Малец / Justyna Malec 2010–2020
Павел Круліковський / Paweł Królikowski Balcer (odc. 119) 2013
Paweł Winkler 2017–2020
Маріуш Якус / Mariusz Jakus Wiktor Dormut (odc. 318 i 326) 2021
Агнешка Чеканська / Agnieszka Czekańska Maria Dormut vel Anna Sokół (odc. 318 i 326) 2021
Кароль Дзюба / Karol Dziuba Адам Дормут (епізоди 318 і 326) / Adam Dormut (odc. 318 i 326) 2021

Фільмування[ред. | ред. код]

Зйомки серіалу в Сандомирі

Основним тлом серіалу є Сандомир[3], де знімають зовнішні кадри, тоді як більшість внутрішніх сцен знімають у Варшаві та її околицях. Костел серіалу розташований у Ґлінянці біля Отвоцька, а вікаріат — на околиці Варшави в Радості. Офіс єпископа спочатку знаходився в палаці Радзивіллів у Неборуві[4], а тепер у палаці Яблонни. Інтер'єри відділку поліції знімали, починаючи з 18-ї серії, в Радості, раніше в Мокотуві. У деяких серіях відділок поліції розташовувався в будівлях, що належали до Вілянівського палацу. У четвертому сезоні деякі епізоди відбуваються за межами Сандомира, зокрема в населенних пунктах Кельці, Балтув, Крижтопор, Бусько-Здруй та Опатів[5], а також у Цмелюв, Вонхоцьк та Сельпі. Дія 95 епізоду сьомого сезону під назвою «Ікона» та 97 епізоду восьмого сезону під назвою «Біг» відбувається в Дорогичині та його околицях. Дія 221-го епізоду 17-го сезону під назвою «Фатальна зустріч» відбувається у Плоцьку, а дія 255 епізоду 20 серії під назвою «Ель Греко» відбувається у Седльце. Епізод 309 24-го сезону під назвою «Паломництво» відбувається в Суліславіце. Епізод 342 серії 26 сезону під назвою «Варшавська адреса» відбувається у Варшаві.

Список серій[ред. | ред. код]

Примітка: таблиця містить дати, що стосуються лише першої телевізійної трансляції; не враховує можливі прем'єри на інтернет-сервісах (наприклад, TVP VOD).

Серія Епізоди Перша телевізійна трансляція (TVP1)
Сезон Перший епізод Останній епізод Час показу Середня аудиторія
Пілотна серія 11 листопада 2008 року Неділя 17.20 6,65 млн[6]
1. 1–13 (13) зима 2008/2009 7 грудня 2008 22 лютого 2009
2. 14–30 (17) осінь 2009 6 вересня 2009 27 грудня 2009 5,52 млн[7]
3. 31–44 (14) весна 2010 4 березня 2010 3 червня 2010 Четвер 20.35 4,37 млн[8]
4. 45–56 (12) осінь 2010 9 вересня 2010 25 листопада 2010 4,5 млн[9]
5. 57–69 (13) весна 2011 3 березня 2011 26 травня 2011 5 млн[10]
6. 70–82 (13) осінь 2011 8 вересня 2011 1 грудня 2011 5,2 млн[11]
7. 83–95 (13) весна 2012 8 березня 2012 31 травня 2012 4,71 млн[12]
8. 96–108 (13) осінь 2012 6 вересня 2012 29 листопада 2012 5,05 млн[11]
9. 109–121 (13) весна 2013 28 лютого 2013 23 травня 2013 4,67 млн[13]
10. 122–134 (13) осінь 2013 5 вересня 2013 28 листопада 2013 4,66 млн[14]
11. 135–147 (13) весна 2014 6 березня 2014 5 червня 2014 4,35 млн[15]
12. 148–160 (13) осінь 2014 4 вересня 2014 27 листопада 2014 4,61 млн[16]
13. 161–173 (13) весна 2015 5 березня 2015 11 червня 2015 4,4 млн[17]
14. 174–186 (13) осінь 2015 3 вересня 2015 26 листопада 2015 4,31 млн[18]
15. 187–199 (13) весна 2016 3 березня 2016 2 червня 2016 4,06 млн[17]
16. 200–212 (13) осінь 2016 1 вересня 2016 24 листопада 2016 4,04 млн[19]
17. 213–225 (13) весна 2017 2 березня 2017 1 червня 2017 3,44 млн[20]
18. 226–238 (13) осінь 2017 31 серпня 2017 23 листопада 2017 3,02 млн[21]
19. 239–251 (13) весна 2018 1 березня 2018[22] 31 травня 2018 3,11 млн[23]
20. 252–264 (13) осінь 2018 6 вересня 2018 6 грудня 2018 3,01 млн[24]
21. 265–277 (13) весна 2019 28 лютого 2019[25] 13 червня 2019 2,97 млн[26]
22. 278–290 (13) осінь 2019 12 вересня2019[27] 26 грудня 2019 2,82 млн[28]
23. 291–303 (13) весна 2020 27 лютого 2020 10 вересня 2020[30] 3,03 млн[31]
24. 304–316 (13) осінь 2020 17 вересня 2020 10 грудня 2020 Четвер 20.55 2,35 млн[32]
25. 317–329 (13) весна 2021 12 березня 2021[33] 10 вересня 2021[35][34] П'ятниця 21.00[36] 1,85 млн[33]
26. 330–342 (13) осінь 2021 17 вересня 2021[34] 17 грудня 2021 П'ятниця 20.35[34][37] 2,04 млн[38]
27. 343–355 (13) весна 2022 4 березня 2022[39] 27 травня 2022 1,77 млн[40]
28. 356–368 (13) осінь 2022 9 вересня 2022 30 грудня 2022 1,72 млн[41]
29. 369–381 (13) весна 2023[42] 2 березня 2023 21 вересня 2023 Четвер 20.35 близько 1,73 млн[43][44]
30. 382–394 (13) осінь 2023 28 вересня 2023

Початковий ролик[ред. | ред. код]

У першій серії у перших титрах були представлені лише найважливіші місця Сандомира разом із іменами акторів. З 37 епізод («Орден»), відкриття серіалу показує головних героїв на тлі найважливіших місць Сандомира: Опатовської брами, Ринкової площі, костелу святого Якова, ратуша та вулички Старого міста.

Починаючи з 21 серії. початкові титри були оновлені, щоб відобразити зміни в акторському складі та лише головних героїв.

«Отець Матеуш» для Сандомира[ред. | ред. код]

19 червня 2010 року на Староміській площі в Сандомирі відбувся благодійний концерт для людей, які постраждали під час повені у 2010 році, за участю польських гуртів та акторів із серіалу «Отець Матеуш». Разом із акторами Артуром Жмієвським, Кінгою Прейс, Міхалом Пієлою, Пьотром Полком і Тамарою Арчух виступили Анджей Пясечний, Артур Ґадовскі, Лукаш Загробельний та гурти Big Cyc, Pectus і Blue Cafe. Концерт вів Артур Жмієвський разом із Пауліною Хилевською, а трансляція події відбулася 19 червня 2010 року на TVP1.

Призи та нагороди[ред. | ред. код]

  • Премія «Телекамера 2011» за найкращу щотижневу серію, присуджена за 2010 рік читачами тижневика «Tele Tydzień» у лютому 2011[45].
  • Премія «Телекамера 2017» за найкращий серіал, присуджена за 2016 рік читачами тижневика «Tele Tydzień» у січні 2017[46].
  • Премія «Телекамера 2019» за найкращий серіал за 2018 рік від читачів тижневика «Tele Tydzień» у лютому 2019[47].
  • Премія «Золота Телекамера 2020».

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Беата Ольга Ковальська на сайті filmpolski.pl
  2. Матеуш Гридлик на сайті filmpolski.pl
  3. Żmijewski w serialu «Ojciec Mateusz».
  4. Telewizyjny ksiądz. Tygodnik Katolicki NIEDZIELA (пол.). Архів оригіналу за 22 лютого 2012. Процитовано 26 жовтня 2023.
  5. Ojciec Mateusz wyrusza w Świętokrzyskie.
  6. ‘Ojciec Mateusz’ bezkonkurencyjny w niedzielne popołudnia (пол.)
  7. TVP1: „Ojciec Mateusz” z dwoma nowymi sezonami (пол.)
  8. „Ojciec Mateusz” hitem w czwartki i niedziele (пол.)
  9. Miliony oglądają „Ojca Mateusza” (пол.)
  10. “Ojciec Mateusz” zyskał 600 tys. widzów i zarobił 10 mln zł (пол.)
  11. а б „Ojciec Mateusz” stracił widzów, ale zarobił więcej z reklam (пол.)
  12. “Ojciec Mateusz” stracił 300 000 widzów (пол.)
  13. „Ojciec Mateusz” nadal hitem TVP1. 4,67 mln widzów, 11 mln zł z reklam (пол.)
  14. „Ojciec Mateusz” stracił 400 tys. widzów. 16 mln zł z reklam (пол.)
  15. „Ojciec Mateusz” stracił 320 tys. widzów, ale nie dał szans konkurencji (пол.)
  16. „Ojciec Mateusz” przyciągał 4,6 mln widzów. TVP1 zdecydowanym liderem (пол.)
  17. а б „Ojciec Mateusz 15” stracił 340 tys. widzów. 10 mln zł z reklam (пол.)
  18. „Ojciec Mateusz” stracił 300 tys. widzów, ale i tak zdystansował konkurencję (пол.)
  19. „Ojciec Mateusz” dalej hitem TVP1. 9,3 mln zł z reklam (пол.)
  20. „Ojciec Mateusz” stracił 620 tys. widzów. 8,21 mln zł z reklam (пол.)
  21. „Ojciec Mateusz” stracił 1,02 mln widzów. 9,63 mln zł z reklam (пол.)
  22. Пілотна серія 19-го сезону вийшла в ефір 25 січня 2018 року.
  23. Oglądalność Ojca Mateusza rok 2017/2018 serial stracił 330 tys. widzów (пол.)
  24. Ojciec Mateusz oglądalność осінь 2018 TVP1 liderem rynku (пол.)
  25. „Ojciec Mateusz”. Ksiądz Mateusz oskarżony o złamanie tajemnicy spowiedzi! Kiedy nowe odcinki? [CO SIĘ WYDARZY] - Telemagazyn.pl (пол.) {{citation}}: Cite має пустий невідомий параметр: |inventor= (довідка)
  26. „Ojciec Mateusz” dalej hitem TVP1. 3 mln widzów i 10,26 mln zł z reklam (пол.)
  27. „M jak…”: Skandaliczna decyzja TVP rozwścieczy fanów? (пол.)
  28. 2,82 mln widzów „Ojca Mateusza”, TVP1 zdecydowanym liderem. 15,06 mln zł z reklam (пол.)
  29. TVP1 przesuwa pasmo emisji „Ojca Mateusza”, nowe odcinki od 10 вересня (пол.). wirtualnemedia.pl. Процитовано 7 вересня 2020.
  30. Regularna emisja serialu w sezonie wiosennym trwała do 14 травня 2020 roku. Z uwagi na pandemię COVID-19 ostatni odcinek 23. serii został wyemitowany jako pierwszy w sezonie jesiennym (o godzinie 20.55)[29].
  31. 23. sezon serialu „Ojciec Mateusz” zyskał widzów, TVP1 zdystansowała konkurencję (пол.), 13 серпня 2021
  32. TVP1 i TVN liderami. „M jak miłość”, „Rolnik szuka żony” i „Ludzie i bogowie” hitami. www.wirtualnemedia.pl (пол.). 15 вересня 2020.
  33. а б „Ojciec Mateusz” w nowym paśmie stracił 1,18 mln widzów. wirtualnemedia.pl (пол.). 8 червня 2021.
  34. а б в г „Ojciec Mateusz 26” jesienią w TVP1, trwają zdjęcia. wirtualnemedia.pl (пол.). 7 серпня 2021.
  35. Regularna emisja serialu w sezonie wiosennym trwała do 4 червня 2021 roku. Z powodu Euro 2020 ostatni odcinek 25. serii został wyemitowany jako pierwszy w sezonie jesiennym (o godzinie 20.35)[34].
  36. Ojciec Mateusz sezon 25 – zmiana emisji serialu! Kiedy oglądać nowe odcinki?. eska.pl.
  37. Mniej „Leśniczówki” w TVP1. Bez emisji piątkowych odcinków (пол.)
  38. „Ojciec Mateusz” w nowym paśmie stracił 310 tys. widzów, TVP1 liderem (пол.)
  39. Телевізійна трансляція 27-ї серії розпочалася з епізоду № 2. Епізод № 1 вийшов в ефір через кілька тижнів після початково запланованої дати (25 лютого 2022 року).
  40. 1,77 mln widzów „Ojca Mateusza 27” w TVP1 (пол.)
  41. Średnio 1,72 mln widzów serialu "Ojciec Mateusz" w TVP 1. To raczej średnio dobrze. Press (online) (пол.). 13 stycznia 2023.
  42. Регулярна трансляція весняного сезону серіалу тривала до 18 травня 2023 року. Останні дві серії серіалу вийшли в ефір першими в осінньому сезоні (14 та 21 вересня).
  43. 1,78 mln widzów „Ojca Mateusza” w czwartkowe wieczory (пол.), 26 травня 2023
  44. 1,52 mln widzów „Ojca Mateusza” w czwartkowe wieczory (пол.), 8 жовтня 2023
  45. Laureaci 2011. telekamery.pl (пол.). 7 lutego 2011.
  46. Laureaci 2017. telekamery.pl (пол.). 30 stycznia 2017.
  47. Laureaci 2019. telekamery.pl (пол.). 25 lutego 2019.

Посилання[ред. | ред. код]