Павлов Яків Федотович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павлов Яків Федотович
Народився 4 (17) жовтня 1917
Валдайський район, СРСР
Помер 29 вересня 1981(1981-09-29) (63 роки) або 28 вересня 1981(1981-09-28) (63 роки)
Новогород, РРФСР, СРСР
Поховання Zapadnoe cemeteryd
Країна  СРСР
Діяльність політик, військовослужбовець
Alma mater Вища партійна школа при ЦК КПРС[d]
Учасник німецько-радянська війна і Сталінградська битва
Роки активності з 1938
Посада член парламенту[d]
Військове звання старший сержант, другий лейтенант[d] і старший лейтенант
Партія ВКП(б)
Нагороди
Герой Радянського Союзу
медаль «Золота Зірка»
орден Леніна орден Леніна орден Жовтневої Революції орден Червоної Зірки медаль «За відвагу» медаль «В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна» медаль «За оборону Сталінграда» медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «20 років перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «30 років перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «Ветеран праці» медаль «30 років Радянській Армії та Флоту» медаль «40 років Збройних Сил СРСР» медаль «50 років Збройних Сил СРСР» ювілейна медаль «60 років Збройних Сил СРСР»

Яків Федотович Павлов (*4 (17) жовтня 1917 — †28 вересня 1981) — Герой Радянського Союзу, герой Сталінградської битви, командир групи бійців, яка восени 1942 р. обороняла т. зв. Будинок Павлова у центрі Сталінграда. Цей будинок і його захисники стали символом героїчної оборони міста на Волзі.

До війни[ред. | ред. код]

Я. Ф. Павлов народився в селі Хрестова, нині Валдайський район Новгородської області, закінчив початкову школу, працював у сільському господарстві. Звідти був призваний в Червону Армію в 1938. Велику Вітчизняну війну зустрів у бойових частинах в районі Ковеля, у складі військ Південно-Західного фронту, які вели важкі оборонні бої на території України.

Сталінград[ред. | ред. код]

У 1942 р. був направлений в 42-й гвардійський стрілецький полк 13-ї гвардійської дивізії генерала А. І. Родимцева. Брав участь в оборонних боях на підступах до Сталінграда. У липні-серпні 1942 р. старший сержант Я. Ф. Павлов знаходився на переформування у м. Камишин, де був призначений командиром кулеметного відділення 7-ї роти. У вересні 1942 р. — у боях за Сталінград, виконував розвідувальні завдання.

Увечері 27 вересня 1942 Я. Ф. Павлов отримав бойове завдання командира роти лейтенанта Наумова розвідати обстановку в 4-поверховому будинку, що виходить на площу 9 січня (центральну площу міста) і займає важливе тактичне становище. З трьома бійцями (Чорноголова, Глущенка й Александровим) йому вдалося вибити німців з будівлі і повністю захопити його. Незабаром група отримала підкріплення, боєпостачання, телефонну лінію. Разом зі взводом лейтенанта І. Афанасьєва кількість оборонців дійшла до 24 осіб. Далеко не відразу вдалося прорити траншею та евакуювати мирних жителів, які переховувалися в підвалі будинку.

Фашисти безперервно атакували будівлю, намагалися розбити його артилерією і авіабомбами. Уміло маневруючи силами невеликого «гарнізону», І. Ф. Афанасьєв уникав великих втрат і протягом майже двох місяців не давав ворогові пробитися до Волги.

19 листопада 1942 війська Сталінградського фронту (див. Операція «Уран») перейшли в контрнаступ. 25 листопада під час атаки Я. Ф. Павлов був поранений в ногу. Лежав у госпіталі, потім воював навідником гармати і командиром відділення розвідки в артилерійських частинах 3-го Українського і 2-го Білоруського фронтів, дійшов до Штеттіна. Був нагороджений двома орденами Червоної Зірки, медалями. Незабаром після закінчення війни (17 червня 1945 р.) молодшому лейтенантові Я. Ф. Павлову було присвоєно звання Героя Радянського Союзу (медаль № 6775). Демобілізувався з лав Радянської Армії в серпні 1946 р.

Післявоєнні часи[ред. | ред. код]

Після демобілізації працював у Новгороді, закінчив Вищу партшколу при ЦК КПРС. Тричі обирався депутатом Верховної Ради РРФСР від Новгородської області. Після війни був нагороджений також орденом Леніна, орденом Жовтневої Революції. Неодноразово приїжджав в Сталінград (нині Волгоград), зустрічався з жителями міста, які пережили війну і відновлювали його з руїн. У 1980 році Я. Ф. Павлову присвоєно звання «Почесний громадянин міста-героя Волгограда».

Я. Ф. Павлов похований на алеї героїв Західного кладовища Великого Новгорода.

Цікавинки[ред. | ред. код]

У Великому Новгороді в школі-інтернаті його імені для дітей сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, існує музей Павлова (мікрорайон Деревяніци, вулиця Берегова, будинок 44).