Парк історії Землі «Underhill»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк історії Землі "Underhill"
49°16′26″ пн. ш. 16°59′32″ сх. д. / 49.27404028° пн. ш. 16.99233306° сх. д. / 49.27404028; 16.99233306
Тип Парк скульптур/Парк розваг
Статус діючий
Відкрито 2018 рік
Площа 8 га
Країна  Україна
Розташування Україна, Івано-Франківська область, Богородчанський район, с. Підгір'я
Парк історії Землі "Underhill". Карта розташування: Україна
Парк історії Землі "Underhill"
Парк історії Землі "Underhill"
Парк історії Землі "Underhill" (Україна)

Парк історії Землі «Underhill» — перший в Україні відкритий тематичний парк — музей, орієнтований на активний відпочинок у різноманітних пізнавально-розважальних напрямках. На локаціях відвідувачі завдяки різним форматам взаємодії можуть активно взаємодіяти в умовах різноманітних історично-природних епох Землі. Також на території парку проводяться щотижневі заходи, які допомагають відвідувачам пізнати українську автентичну культуру та звичаї. Розташований у селі Підгір'я Богородчанського району Івано-Франківської області.

Історія[ред. | ред. код]

Основною віхою на історичному шляху парку є 2018 рік, коли братами Пилипонюками було створено відому скульптуру «Сім'я мамонтів». Із того моменту парк невпинно розвивався: спочатку з'являлися нові скульптури, які стосувалися різних прадавніх епох, потім парк почав збагачуватися цілими пізнавальними зонами, кожна із яких знайомить свою аудиторію із певним історичним періодом або науковим аспектом. У 2021 році відкрилися зони «Портал майбутнього» та «Планетарій».

Скульптури[ред. | ред. код]

Скульптура еласмотерія роботи братів Пилипонюків

Станом на сьогодення у парку розташовано 15 скульптур роботи братів Пилипонюків, які зображають доісторичних тварин. Більшість присвячена так званій кайнозойській ері, а зображувані тварини, серед яких мамонти, еласмотерій, гомфотерій та інші, які були сучасниками прадавніх людей. Деякі скульптури зачіпляють і тематику мезозою — кетцалькоатль, саркозух. Основною специфікою фігур є те, що, не зважаючи на розмір, вони повністю інтерактивні, тобто відвідувачі можуть активно взаємодіяти із експонатами[1].

Найпершою скульптурою у парку, із якої й почався його розвиток, стала саме «Сім'я мамонтів». Ця скульптура досі називається братами Пилипонюками «наймасштабнішим проектом у житті»: висота найбільшої з тварин сягає 5,5 метра, при загальній висоті скульптури у 7 метрів.

Засновники[ред. | ред. код]

Інвестори[ред. | ред. код]

Основний інвестиційний потік поступає до парку від приватних підприємців — братів Тараса та Петра Белзів. Паралельно брати Белзи розвивають відкритий благодійний проєкт «Вектор милосердя», спрямований на допомогу дітям із особливостями та сиротам.

Скульптори[ред. | ред. код]

Скульптурний ансамбль «Сім'я мамонтів»

Усі 15 скульптур у парку створені руками відомих українських скульпторів братів Пилипонюків — Дмитра, Тараса та Богдана. Усі троє займалися скульптурою з дитинства, закінчили Вище Художнє Професійне училище та підкріпили свою освіту навчанням у Львівській академії мистецтв на кафедрі скульптури. Тарас Пилипонюк також одночасно навчався в Інституті мистецтв на кафедрі живопису.

Серед решти відомих робот братів Пилипонюків можна згадати «Парк живих динозаврів» у селі Поляниця біля Буковелю. Скульптури створені таким чином, що деякі з них рухаються та виголошують звуки[2].

Структура парку[ред. | ред. код]

Парк поділений на декілька зон, кожна з яких має свій інтерактивний формат.

Музей Землі[ред. | ред. код]

Будівля має форму потрійної купольної споруди. Усередині відвідувачам демонструється експозиція, яка знайомить їх із історією формування та розвитку планети Земля та планет Сонячної системи, з усіма організмами, що живуть на ній, включно з людиною. Також музей розповідає історію власне Прикарпаття та України у первісні час.

Велика пісочниця[ред. | ред. код]

Своєрідна стилізація піщаного майданчика під місце розкопок, де проводяться різноманітні заходи, пов'язані із археологією. Відвідувачі грають роль дослідників-археологів, які можуть як копати, так і брати участь у квестах та вікторинах.

Портал майбутнього[ред. | ред. код]

На даній локації відвідувачам пропонують ознайомитися із найновітнішими розробками робототехнічної науки.

Вольєр з левами та тиграми[ред. | ред. код]

У вольєрі знаходяться представники двох видів родини котячих: леви та тигри. Ці тварини були обрані для парку не просто так: вважається, що три тисячі років тому на території Північного Причорномор'я існувала досить велика популяція левів.

Страусова ферма[ред. | ред. код]

На фермі живуть декілька представників досить розповсюдженого у екзотичному сільському господарстві виду — нанду.

Страусеня, яке народилося на фермі Парку історії Землі

Інфраструктурні елементи[ред. | ред. код]

У парку присутні зони відпочинку, спортивні та ігрові майданчики, фуд-корт та сувенірна крамниця. Також тут діє планетарій[3].

Благодійність[ред. | ред. код]

Вхід до парку безкоштовний для основних пільгових категорій населення: дітей-сиріт, людей із обмеженими можливостями, ветеранів. У 2021 році розпочато благодійний проект «Твори добро», де будь-хто зможе матеріально підтримати дітей-сиріт із Снятинського ліцею-інтернату.

Також у парку відбуваються виступи митців та масштабні концерти і фестивалі.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

У 1907 році у селі Старуня на відстані 12 кілометрів від парку працівники озокеритового родовища випадково віднайшли дуже добре збережені рештки мамонта. Саме це і спонукало засновників створити першу скульптуру, яка зображала цілу сім'ю мамонтів.

Незважаючи на те, що два експонати зображають рептилій з мезозою, одна з них має тісний зв'язок із ацтецькою цивілізацією: Кетцалькоатлем звали одного з наймогутніших богів їхнього пантеону — величезного крилатого змія.

Екскурсоводом у парку виступає персонаж фільму «Джуманджі: Поклик джунглів» професор Вані Оберон. 

Роботи на локації «Музей майбутнього» відтворюють зовнішність персонажів фільму Майкла Бея «Трансформери»: Оптимуса Прайма, Бамблбі та інших.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Парк історії Землі Underhill кличе до пригод дітей і дорослих. Курс. Архів оригіналу за 7 грудня 2021. Процитовано 7 грудня 2021.
  2. Про скульпторів - братів Пилипонюків. Парк історії землі Underhill (укр.). Архів оригіналу за 6 грудня 2021. Процитовано 7 грудня 2021.
  3. Відпочивайте з користю!. Парк історії землі Underhill (укр.). Архів оригіналу за 7 грудня 2021. Процитовано 7 грудня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Соціальні мережі[ред. | ред. код]