Перед завісою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Перед завісою»
Автор Вернон Кресс (псевдонім Петера Деманта)
Назва мовою оригіналу Перед занавесом. Підзаголовок: Зарубежные дневники.
Країна Росія
Мова російська
Тема щоденники мандрівника
Жанр тревелог
Видавництво «Бізнес-Прес», Москва
Видано 2008
Тип носія друк (оправа)
Сторінок 240
ISBN 978-5-900034-71-3

Перед завісою (рос. Перед занавесом. Зарубежные дневники) — книга-тревелог вражень від відвідування країн Європи, Північної Америки та Азії

Історія створення[ред. | ред. код]

Книга «Перед завісою» написана Петером Зігмундовичем Демантом (літературний псевдонім — Вернон Кресс) російською мовою, яку автор, до того німецькомовний, вивчив уже в дорослому віці під час багатолітнього перебування на Колимі, куди він попав після арешту (за звинуваченням в шпіонажі) у Чернівцях за два тижні до початку німецько-радянської війни (червень 1941).
Після остаточного звільнення в 1978 році (реабілітований тільки в 1991) Демант оселився в Москві, займався письменницькою діяльністю і громадською роботою.
Після розпаду Радянського Союзу у нього появилась можливість поїхати за кордон з туристичною метою, а більше - на запрошення ще чернівецьких друзів дитинства і юності. Враження від цих поїздок, упорядковані і підготовлені до друку його дружиною Іриною Петрівною Вєчною, і лягли в основу цієї книги.
Назва книги: «Перед завісою» - символічна:милі серцю автора поїздки припали на завершальні роки його життя.
Остання поїздка Петера Деманта в 2005 році (за рік до його смерті) була на запрошення керівників міста Інсбрук (Австрія), де він народився.

Що кидається у вічі[ред. | ред. код]

1.В якій би країні не був мандрівник – він всюди, в кожній розповіді, звертає увагу на чистоту, що, можливо, дисонує з попереднім досвідом його життя.
2.Майже в кожній своїй розповіді оповідач згадує про Буковину[1], з якою пов’язані його спогади про дитинство і юність. Навіть в розповіді про Інсбрук – місці свого народження – ми зустрічаємо такі слова:
«… що ще вразило – була вона дружиною сина полковника мого уланського полку і знала буквально всі міські плітки Чернівців тих часів»;
«… Звичайно, знову розмови про Буковину – він влітку поїде туди з цілим автобусом студентів і викладачів. Мені б з ними!».

Зміст[ред. | ред. код]

  • Книга складається з шести російськомовних розповідей різної продовжуваності про відвідування з туристичною (або туристично-гостинною) метою шести країн Європи, Азії, Північної Америки та Близького Сходу. Термін цих поїздок був дуже різним: від тижня (Китай) до трьох місяців (США). Більша частина поїздок відбувалась за кошти його друзів, які проживали в країнах відвідування.

Поїздки відбувались в період 1990-2005 років.

  • Перелік розповідей та їх коротка характеристика:

1. По той бік Альп (рос. По ту сторону Альп) – Швейцарія, на кордоні з Італією, 1991 рік.
2. Пекін (рос. Пекин) – столиця Китаю Пекін та його околиці, 1991;
3. Колібрі і Бігхорн (рос. Колибри и Бигхорн) – США, крайній південь на кордоні з Мексикою, північний район на кордоні з Канадою та Сан-Франциско і Чикаго, 1992;
4. Єрусалим (рос. Иерусалым) – екскурсія до «Вічного міста», 1993;
5.На північ, до Нордкапу (рос. На север, к Нордкапу) – туристична поїздка на круїзному теплоході навколо Скандинавії до північної точки Європи – мису Нордкап, 2001;
6.На старій Батьківщині – в Тиролі (рос. На старой Родине – в Тироле) – поїздка за запрошенням керівництва міста Інсбрук (Австрія) – міста, де народився Петер Демант; 2005.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Петер Демант про своє життя в Чернівцях написав книгу під назвою: «Моє перше життя» («Моя первая жизнь»), заповів Чернівцям частину (декілька тисяч томів) своєї бібліотеки — тепер розміщеної в окремій кімнаті, яка виконує і функції меморіальної кімнати письменника, Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Кресс Вернон. Перед занавесом.- М., «Бизнес-Пресс», 2008, 240 с.