Пожежне відро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пожежне відро з півкулястим дном

Поже́жне відро́ — засіб пожежогасіння, складова протипожежного обладнання, призначене для заливання водою вогню. Пожежні відра входять у комплект пожежних щитів і стендів, можуть бути як характерної конічної форми, так і у традиційній формі зрізаного конуса.

Історія і сучасність[ред. | ред. код]

Відра застосовуються для гасіння пожеж з незапам'ятних часів. Для гасіння уживалися як господарські дерев'яні відра, так і шкіряні, полотняні.

Конічні відра[ред. | ред. код]

Пожежні відра конічної форми традиційно уживаються у країнах СНД. Вони виробляються із тонколистового металу або пластику, фарбуються у червоний колір. Місткість 7 — 8 літрів, маса металевого відра близько 1 кілограма.

Відро з дужкою знизу — запорука його уживання тільки за призначенням

Існує чимало міфів щодо того, чому для пожежних відер обрана саме конусоподібна форма:

  1. Пожежні відра походять від корабельних, які робилися з парусини, згорнутої конусом;
  2. Конус швидше занурюється у воду;
  3. Вода при носінні розплескується менше;
  4. Конусне відро простіше у виготовленні та дешевше;
  5. Конус дозволяє черпати не тільки воду, але й пісок;
  6. Конусне відро більш живуче за звичайне, стійкіше до деформацій;
  7. Вода, виплеснута з конусного відра, влучає у ціль точніше;
  8. Вода виплескується на більшу відстань тощо.

Але дійсною причиною віддання переваги саме конусу є його незручна для господарського ужитку форма, яка не тільки зменшує ризик крадіжки, але й виключає можливість його нецільового використовування працівниками (через що воно може не опинитися на щиті в екстремальній ситуації). Для тієї ж цілі в деяких країнах використовують відра з півкулястим дном[1] або з дужкою знизу[2]. Побічною причиною є придатність гострого кінця для розбивання взимку льодової кірки на пожежній бочці.

Конусні відра можуть використовуватися і для закидання вогню піском, але зручніше для цього використовувати совкову або штикову лопату.

Відра традиційної форми[ред. | ред. код]

Для обладнання пожежних щитів можна використовувати, поряд з відрами-конусами, і відра традиційної форми — у вигляді зрізаного конуса. Деякі зразки таких відер мають напівкулясте дно або дужку знизу (round-bottomed bucket), призначення яких таке ж, як у гострого кінця відра-конуса — перешкоджати їхньому нецільовому використовуванню.

Відра незвичайної форми[ред. | ред. код]

Для гасіння пожеж також використовувалися спеціальні пожежні відра незвичайної форми: у вигляді конуса або піраміди з отвором на кінці. Через нього у відро наливалась вода, а потім виплескувалася на вогонь. Вузький кінець слугував своєрідним «брандспойтом», завдяки чому струмінь води влучав у ціль точніше.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Американський патент від 1906 року
  2. Американський патент від 7 грудня 1886 року

Джерела[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]