Позамежжя (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Позамежжя
The Fall
Жанр пригодницький фільм
драма
фентезі
Режисер Тарсем
Продюсер Тарсем
Сценарист Ден Ґілрой
Ніко Султанакіс
Тарсем Сінгх
У головних
ролях
Катінка Унтару
Джастін Уодделл
Лі Пейс
Кім Уйленброк
Ейден Літгоу
Шон Джілдер
Рональд Френс
Ендрю Руссо
Майкл Хафф
Оператор Колін Уоткінсон
Композитор Крішна Леві
Кінокомпанія Googly Films
Absolute Entertainment
Deep Films
Дистриб'ютор Fórum Hungaryd і Netflix
Тривалість 117 хвилин
Мова англійська
Країна США США
Індія Індія
Рік 2006
IMDb ID 0460791
thefallthemovie.com

«Позамежжя» або «Безмежжя»[1] (англ. The Fall) — художній фільм у жанрі фентезі режисера Тарсема Сінгха (в титрах — Тарсем), що вийшов 9 вересня 2006 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1915 році в Лос-Анджелесі каскадер Рой Вокер опинився паралізованим після невдалого трюку в своєму першому фільмі. В лікарні він зустрічає Александрію, дівчинку румунського походження, в якої хвора рука. Рой розповідає їй про Александра Македонського, оскільки у видатного полководця та дівчинки схожі імена. В його розповіді Александр опинився в пустелі зі своєю армією і в них лишилося мало води. Полководець вилив воду, щоб усі почувалися рівними. Александрія показує Роєві скриньку, в якій зберігає цінні для неї речі, пов'язані з батьком і знайомими. Лікар каже дівчинці, що вона мусить іти, але Рой обіцяє розповісти їй іншу історію, якщо вона повернеться наступного дня.

Наступного ранку Александрія приходить до Роя. Він розповідає фантастичну історію, засновану на речах зі скриньки. Це розповідь про п'ятьох героїв: мовчазного індійського воїна, м'язистого колишнього раба на ім'я Отта Бенга, італійського експерта з вибухівки на ім'я Луїджі, Чарльза Дарвіна разом із домашньою мавпою на ім'я Воллес і лихого бандита в масці. Злий іспанський правитель на ім'я Губернатор Одіус вчинив злочин проти кожного з них, і всі вони прагнуть помститися. Александрія уявляє своїх друзів і людей навколо неї як персонажів Роєвої розповіді.

В індійця Одіус викрав дружину, і вона вчинила самогубство; в Отти стратив брата; Луїджі вигнав з міста через смертельний винахід; вбив рідкісного метелика, якого шукав Чарльз; а в бандита вбив батька та брата, «синього розбійника». Одіус вислав героїв на безлюдний острів, сподіваючись, що вони вб'ють одні одних. Але поруч пропливає слон, на якому вони дістаються до материка. На березі вони зустрічають містика, який стверджує, що таємничий орден надіслав його для допомоги героям. Але тут Рой перериває розповідь.

Хоча Рой відчуває прихильність до Александрії, він також має прихований мотив: обманом змусити її вкрасти морфін, щоб покінчити життя самогубством. Він приймає таке рішення, позаяк жінка, яку він кохає, покинула його заради актора, чиїм дублером він був на зйомках фільму. Рой дає дівчинці декілька доручень і нарешті вручає записку з поясненням, які таблетки вона повинна дістати. Винагороджуючи її зусилля продовженням розповіді, Рой описує, як містик вивів героїв з пустелі і вони побачили величезну карету, запряжену рабами.

Однак Олександрія повертається лише з трьома таблетками, бо решту викинула, неправильно зрозумівши записку Роя (сприйняла літеру «E» за цифру «3»). Роєві доводиться продовжити розповідь, щоб змусити дівчинку піти за іншими таблетками. Рой постає бандитом у масці, а Александрія — його дочкою, яку він ніс у мішку. Герої звільняють рабів і думають, що в кареті сидить Одіус. Але там виявляється принцеса, наречена Одіуса, в яку бандит закоханий. Коли героїв схоплюють слуги Одіуса, Александрія звільняє їх.

Рой умовляє Александрію викрасти пляшечку таблеток морфіну, зачинену в кабінеті іншого пацієнта. Прийнявши таблетки, Рой каже, що Александрія може подивитися на його смерть, якщо бажає. Наступного ранку він розуміє, що в пляшечці був не морфін, а плацебо. Александрія, намагаючись виконати завдання Роя, шукає інші таблетки, падає та травмує голову. Їй роблять операцію, після чого її відвідує Рой і зізнається у своєму обмані. Він благає Александрію попросити когось іншого закінчити історію, але вона наполягає на тому, щоб почути закінчення Роя.

Герої дістаються до палацу Одіуса, але Воллес біжить за метеликом, і його застрелює вартовий. Опинившись в оточенні ворогів, герої гинуть один за одним, і, здається, що Губернатор Одіус переможе. Александрія все більше засмучується і заявляє, що це і її історія також, тому просить Роя залишити бандита живим. Рой погоджується, і епопея добігає кінця; Губернатор Одіус скидає бандита в басейн і намагається втопити. Слова Александрії надихають бандита продовжити боротися, він перемагає Одіуса, який настромлюється на залізний шип і гине. Кохана бандита каже, що біль і страждання в цій історії були частиною «випробування» любові бандита до неї. Бандит покидає її.

Коли історія завершена, Рой і Александрія разом із пацієнтами та персоналом лікарні влаштовують перегляд готового фільму, у якому знявся Рой. Усі сміються, крім Роя, коли він бачить, що його трюк вирізали з фільму.

Рука Александрії згодом заживає, і вона повертається до апельсинового саду, де працює її родина. Її голос за кадром свідчить, що Рой одужав і тепер знову на роботі. Поки вона говорить, триває кіноряд уривків із кількох найкращих і найнебезпечніших трюків у німих фільмах; вона уявляє всіх каскадерів Роєм.

Факти[ред. | ред. код]

  • В одній зі сцен фільму головна героїня при виході з лікарні виявляє на стіні тіньовий силует коня, що виходить з замкової щілини двері як з проєктора. Такий самий оптично-світловий прийом зустрічається в художньому фільмі Андрія Тарковського «Андрій Рубльов»
  • Режисер Тарсем Сінгх зізнавався, що, працюючи над створенням «Позамежжя», він надихався болгарською кінострічкою «Йо-хо-хо» (1981 рік, реж. Зако Хескія).

У ролях[ред. | ред. код]

У головних ролях[ред. | ред. код]

У ролях[ред. | ред. код]

  • Кім Уйленброк — Доктор / Александр Македонський
  • Ейден Літгоу — посол Александра
  • Рональд Френс — Отто
  • Ендрю Руссо — пан Сабатіні
  • Майкл Хафф — доктор Вітакер
  • Грант Суенбі — отець Августин
  • Еміль Хостина — батько Александрії / «Блакитний бандит»
  • Аєша Верман — наречена індіанця
  • Кетут Ріна — головний Шаман
  • Камілла Волдман — плакуча жінка
  • Ельвіра Дітсу — мати Александрії
  • Емма Джонстоун — сестра Александрії
  • Ніко Султанакіс — Горацій
  • Джон Кеймен — Морті
  • Карен Хааке — Еліс

Знімальна група[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 29 вересня 2019. Процитовано 29 вересня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]