Пойманов Юрій Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Пойманов
Пойманов Юрій Петрович
Ім'я при народженні Пойманов Юрій Петрович
Дата народження 30 вересня 1970(1970-09-30) (53 роки)
Місце народження Молодогвардійськ
Громадянство Україна Україна
Alma mater Луганський національний університет імені Тараса Шевченка
Професія сценарист
Напрям КВН, гумор, телебачення, кіно
Нагороди Лауреат літературної премії ім. П. Беспощадного (2002), національної телевізійної премії «Телетріумф» 2010 і 2011 р.

Пойманов Юрій Петрович (30 вересня 1970, Краснодон) — письменник, сценарист, один з авторів 95 кварталу та серіалу «Свати».

Біографія[ред. | ред. код]

Пойманов Юрій Петрович народився 30 вересня 1970 року в Молодогвардійську. Навчаючись в школі, брав активну участь в культурному житті класу та школи: з шостого класу — член агітбригади, з дев'ятого — капітан шкільної команди КВК. Навчався в Луганському державному інституті ім. Т. Шевченка, який закінчив з двома дипломами: філолога й керівника шкільної театральної студії. Свої творчі здібності зреалізовував протягом всього навчання в інституті, будучи актором і сценаристом театру-студії «Ентузіаст» і команди КВК філологічного факультету, який був постійним суперником команди історичного факультету цього ж навчального закладу. Це формувало його стиль «кавеенщика» й дало можливість стояти біля початків Луганського КВК та взяти участь в перших іграх «Ворошиловських стрільців»[1].

У 1992–1999 роках Юрій Пойманов викладав російську мову та літературу в школі-ліцеї № 22 міста Горлівки. Там же керував молодіжною театральною студією «Бесовского чулана». Результатом роботи в школі стала книга «Останні дні», видана під псевдонімом. Згодом за цей твір автор отримав літературну премію ім. Павла Беспощадного[1].

З 2002 року Юрій Пойманов став професійно займатись журналістикою, працюючи в шести виданнях, випробувавши багато жанрів і тем. В підсумку — віддав перевагу бізнес-аналітиці, пропрацювавши шість років з РІА «Марко Пак»[1]. Одружений із Світланою Поймановою. Мають дочку Аліну.

Творчість[ред. | ред. код]

З 2007 року бере участь в «Кінокварталі», що дозволило йому стати співавтором сценаріїв до фільмів «Привиди», «Свати» та «Кохання у великому місті 2»[1]. Про роботу над популярним серіалом «Свати» згадує:

Виявилося, що я не раз бував і в Кучугурах, і в Соснах-3. Правда, називалися вони по-іншому. Мене вчили, а потім були моїми колегами та друзями Ковальови, нехай вони носили й інші прізвища. А моїми родичами, знайомими і знову-таки друзями — численні Будько. А скільки жартів Івана чув я з сотень різних вуст! А зі скількома Митяями зіштовхувала доля! Причому носили вони не тільки пожухлі кепки, а й малинові піджаки, і навіть депутатські значки. А скільком Женям, Микитам і Вікам я ставив до щоденників п'ятірки й двійки! Залишилося лише чесно передати те, чим збагатили мене чудові люди, з якими зводило життя[2].

— Юрій Пойманов

В цьому ж фільмі Юрій Пойманов зіграв епізодичну роль[2].

Фільмографія[ред. | ред. код]

'Сценарист'

Книги[ред. | ред. код]

«Останні дні» 2001

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Пойманов Юрий Петрович. Архів оригіналу за 23 серпня 2013. Процитовано 4 вересня 2013.
  2. а б Учитель из Горловки снялся в сериале «Сваты». Архів оригіналу за 21 березня 2013. Процитовано 4 вересня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]