Поліція Чехії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поліція Чеської республіки
(PČR)
чеськ. Policie České republiky
 
 
Загальна інформація:
Тип: національна поліція
Юрисдикція: Чехія Чехія
Дата заснування: 15 липня
Відомство-попередник: Veřejná bezpečnost (Чехословацька Соціалістична Республіка)
Девіз: чеськ. Pomáhat a chránit (Допомогати і захищати)
Структура:
Президент поліції: генерал-поручник Мартін Вондрашек
Керівна організація: Міністерство внутрішніх справ Чехії
Кількість співробітників: 40 434 (2021)
Мапа
Вебсайт:
www.policie.cz

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Поліція Чеської республіки

Поліція Чеської Республіки (чеськ. Policie České republiky, PČR) — це озброєні сили безпеки Чеської Республіки, державна поліція з юрисдикцією на всій території республіки. Її було створено 15 липня 1991 року шляхом перетворення чеської частини Служби громадської безпеки Чехословаччини, а саме в день оприлюднення Закону ЧНР № 283/1991 Зб. про поліцію Чеської Республіки. З 1 січня 2009 року діяльність поліції Чеської Республіки регулюється Законом № 273/2008 Зб. про поліцію Чеської Республіки.

Службові відносини поліції регулюються Законом № 361/2003 Зб.[cz] про службові відносини співробітників сил безпеки. Станом на 1 січня 2021 року поліція Чеської Республіки налічувала 40 434 особи [1]. Також у поліції працюють її цивільні службовці, які наймаються відповідно до Закону № 262/2006 Зб. Кодексу законів про працю [a]. Поліцію Чеської Республіки очолює президент поліції, яким з 2022 року є Мартін Вондрашек.

Організація та управління[ред. | ред. код]

Поліція Чеської Республіки підпорядковується Міністерству внутрішніх справ Чеської Республіки, яке створює умови для виконання завдань поліції. Поліція поділяється на департаменти, якими є Президія поліції Чеської Республіки, поліцейські департаменти загальнодержавної юрисдикції, регіональні дирекції поліції та департаменти, створені в регіональній дирекції [b].

Президія поліції Чеської Республіки[ред. | ред. код]

Діяльністю поліції керує Президія поліції Чеської Республіки на чолі з президентом поліції, який призначається міністром внутрішніх справ і відповідає перед ним за діяльність поліції. Президентові поліції підпорядковуються його заступники у складі президії: перший заступник (йому підпорядковані служба охорони порядку, дорожня поліція, служба контролю зброї і засобів безпеки, оперативний відділ), заступник з питань кримінальної поліції та слідчої служби і заступник з економіки. Крім того, безпосередньо президії поліції підпорядковано Оркестр Градової Стражі та поліції Чеської Республіки[en] (чеськ. Hudba Hradní stráže a Policie České republiky) [2]. З 1 квітня 2022 року президентом поліції є генерал-поручник Мартін Вондрашек.

Поліцейські відділи загальнодержавної юрисдикції[ред. | ред. код]

Окремі відділи очолені директорами, які призначаються на посади та звільняються з посад президією поліції. Директора Управління охорони Президента Чеської Республіки призначає та звільняє з посади президент поліції за згодою Президента Чеської Республіки. П'ять департаментів підпадають під юрисдикцію Управління кримінальної поліції та слідчої служби (чеськ. Úřad služby kriminální policie a vyšetřování, SKPV). До поліції входять наступні підрозділи загальнонаціонального масштабу [3]:

  • Інститут криміналістики (чеськ. Kriminalistický ústav)
  • Повітряна служба (Letecká služba)
  • Національний антинаркотичний штаб SKPV (Národní protidrogová centrála SKPV)
  • Піротехнічна служба (Pyrotechnická služba)
  • Управління зовнішньої поліції (Ředitelství služby cizinecké policie)
  • Управління документування та розслідування злочинів комунізму SKPV (Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu SKPV)
  • Управління поліцейської освіти та службової підготовки (Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy)
  • Національний штаб по боротьбі з організованою злочинністю SKPV (Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV)
  • Управління охорони президента Чехії (Útvar pro ochranu prezidenta České republiky)
  • Охоронна служба поліції Чехії (Ochranná služba Policie České republiky)
  • Підрозділ швидкого розгортання (Útvar rychlého nasazení)
  • Підрозділ спеціальних операцій SKPV (Útvar speciálních činností SKPV)
  • Підрозділ збору розвідданих SKPV (Útvar zvláštních činností SKPV)

Раніше існували такі національні управління, як Підрозділ виявлення незаконних доходів та податкових злочинів, Підрозділ виявлення організованої злочинності та Підрозділ з виявлення корупції та фінансових злочинів. Останні два управління були об'єднані в Національний штаб по боротьбі з організованою злочинністю.

Відділи з територіально визначеними повноваженнями[ред. | ред. код]

Управління з територіально визначеними повноваженнями, як правило, є регіональними дирекціями та створеними при них департаментами: [4][5]

Регіональне управління поліції Чеської Республіки в Празі

Президент поліції створює територіальні організації в кожному обласному управлінні за поданням його директора відповідно до окремих районів. У Брно, Остраві та Пльзені натомість є міські дирекції, а в столиці — чотири регіональні дирекції в місті Празі. Потім створюються окремі регіональні та місцеві департаменти як ще нижча ланка в цих департаментах і дирекціях. Однак організаційним компонентом держави, яка зовні виступає як поліція, є лише регіональні управління. Всі нижчі підрозділи з територіально визначеними повноваженнями, хоча вони самостійно здійснюють визначену внутрішніми правилами діяльність, є їхніми внутрішніми організаційними одиницями[5][c].

Функції[ред. | ред. код]

Працівник дорожньої поліції за роботою.

Поліція виконує, зокрема, такі завдання:

  • захищає безпеку людей і майна;
  • співпрацює у забезпеченні громадського порядку, а в разі його порушення вживає заходів до його відновлення;
  • очолює боротьбу з тероризмом;
  • розкриває злочини, встановлює причетних осіб та вживає заходів щодо запобігання злочинній діяльності, здійснює розслідування кримінальних справ — виконує функції поліцейського органу у кримінальному провадженні (виявлення та перевірка фактів, що вказують на вчинення злочину, винним у якому є працівник поліції або державний службовець, а згодом і розслідування, проводяться Генеральною інспекцією сил безпеки[cz]);
  • в обмеженому обсязі забезпечує охорону державного кордону;
  • забезпечує охорону конституційних посадових осіб і безпеку осіб, що знаходяться під захистом, яким під час перебування на території Чеської Республіки надається особиста охорона відповідно до міжнародних угод (особливо Служба охорони поліції Чеської Республіки);
  • забезпечує охорону посольств, житлових будинків Парламенту, Президента Республіки, Конституційного Суду, Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ та інших будівель, які мають особливе значення для внутрішнього порядку та безпеки, визначені урядом;
  • здійснює нагляд за безпекою та плинністю дорожнього руху та співпрацює в його управлінні;
  • перевіряє документи про страхування відповідальності за шкоду, заподіяну внаслідок експлуатації транспортного засобу;
  • веде облік і статистику, необхідні для виконання своїх завдань;
  • оголошує правопорушників у всереспубліканський розшук;
  • на підставі повідомлення Пенітенціарної служби Чеської Республіки[cz] здійснює дії, пов'язані з негайним переслідуванням осіб, які втекли з-під варти або з місць ув'язнення;
  • забезпечує аварійний захист визначених урядом ядерних установок та бере участь у фізичному захисті ядерного матеріалу під час його транспортування;
  • у співпраці з муніципалітетами бере участь у забезпеченні місцевого громадського порядку;
  • виконує завдання органів державної адміністрації.

Повноваження поліцейського[ред. | ред. код]

Офіцер поліції має ряд повноважень згідно з умовами, викладеними в Законі про поліцію Чеської Республіки, під час здійснення службових втручань або дій. Зокрема, він має право вимагати від осіб пояснень і надання посвідчення особи. Він також може утримувати особу в камері затримання на термін до 24 годин (у випадку з громадянином іншої держави під час прийняття рішення про адміністративну депортацію — до 48 годин) і обмежити рух агресивної особи, прив'язавши її до відповідного предмета. Працівник поліції має право вилучати зброю, обшукувати транспортні засоби, забороняти вхід у визначене місце, а також проникати на територію підприємства або за місцем проживання особи у випадках, передбачених законом. У разі обґрунтованого побоювання загрози життю чи здоров'ю людей, загрози заподіяння майнової шкоди у значних розмірах, або обґрунтованої підозри, що в помешканні знаходиться померла особа, поліціянт може відкрити помешкання або інший закритий простір.

Закон про поліцію Чеської Республіки також регулює дозвіл на застосування допоміжних оперативно-розшукових засобів у зв'язку з кримінальним провадженням (документи прикриття, засоби стеження, технології безпеки, спеціальні фінансові засоби, використання інформаторів).

З метою захисту безпеки людей і власної, або майна, і для підтримування порядку, поліціянт може здійснювати заходи примусу до особи, яка становить загрозу. У випадках, визначених законом, поліціянт має право застосовувати зброю.

Поліцейські машини, кольори і маркування[ред. | ред. код]

  • Транспортні засоби, що перейшли від служби громадської безпеки Чехословаччини: основний колір жовтий хром, білі двері та капоти з чорними літерами POLICE, білий прямокутник на даху з чорним буквено-цифровим кодом виклику.
  • 1991—2008 рр.: повністю біла фарба, зелена поздовжня смуга по всьому борту приблизно посередині висоти автомобіля (з 2007 року доповнена білим написом «POMÁHAT A CHRÁNIT»), чорний напис POLICE на боці, повноколірна кругла емблема поліції на передньому капоті.
  • З 2009 р.: повністю срібляста фарба, поздовжня синя світловідбиваюча смуга по всьому борту приблизно посередині висоти автомобіля з білими написами «POMÁHAT A CHRÁNIT» і номер екстреної поліції 158, косі жовто-сині світловідбиваючі смуги приблизно в 1/4 і 3/4 довжини автомобіля, чорний напис POLICE на боці, повнокольорова кругла емблема поліції і чорний напис POLICE на капоті.

Нагороди[ред. | ред. код]

Відповідно до Указу № 433/2004 Зб., який встановлює тип і зразок службових медалей сил безпеки та причини їх нагородження, поліція Чеської Республіки нагороджує своїх членів такими службовими медалями [6]:

  • за особисту хоробрість медаллю «За хоробрість» (чеськ. Za statečnost),
  • за виконання особливо важливого службового завдання медаллю «За заслуги» (Za zásluhy o bezpečnost),
  • з метою оцінки зразкового виконання службових обов'язків у зв'язку з тривалістю трудових відносин протягом 10, 20 і 30 років — медаль «За вірність» (Za věrnost) III, II і І ступеня відповідно.
За хоробрість За заслуги За вірність

Поліцейська освіта[ред. | ред. код]

Поліціянти, службовці та співробітники інших силових структур, а також цивільні абітурієнти можуть навчатися в трьох поліцейських школах. Це державні школи, засновані Міністерством внутрішніх справ, які не входять до складу поліції Чеської Республіки [7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. § 4 Закону 273/2008 Зб., «Про поліцію Чеської республіки»
  2. § 6 Закону 273/2008 Sb., «Про поліцію Чеської республіки»
  3. Рішення Вищого адміністративного суду Чеської Республіки від 22.08.2013, sp. zn. 1 As 66/2013
  1. а б Početní stavy (чес.). Policie České republiky. 25 березня 2021. Архів оригіналу за 08 липня 2023. Процитовано 22 квітня 2024.
  2. а б Policejní prezidium České republiky (чес.). Policie České republiky. Архів оригіналу за 20 квітня 2024. Процитовано 22 квітня 2024.
  3. а б Útvary s působností na celém území ČR [Департаменти з юрисдикцією на всій території Чехії] (чес.). Policie České republiky. Архів оригіналу за 02 жовтня 2023. Процитовано 22 квітня 2024.
  4. а б Útvary s územně vymezenou působností [Відділи з територіально визначеними повноваженнями] (чес.). Policie České republiky. Архів оригіналу за 29 березня 2024. Процитовано 22 квітня 2024.
  5. а б Vangeli, B. Zákon o Policii České republiky. Komentář. 2. vyd. Praha: C. H. Beck, 2014. ISBN 978-80-7400-543-5. S. 40–45.
  6. а б Vyhláška č. 433/2004 Sb [Указ № 433/2004 Зб.] (чес.). Архів оригіналу за 08 липня 2023. Процитовано 22 квітня 2024.
  7. а б Policejní školy MV (чес.). Ministerstvo vnitra České republiky. Архів оригіналу за 02 жовтня 2023. Процитовано 22 квітня 2024.