Портал:Галичина/Вибране зображення/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Це архів вибраних зображень Порталу:Галичина

Сюди поміщаються зображення які в минулому були "вибраними" на даному порталі. Ви можете запропонувати нових кандидатів на сторінці обговорення порталу.

Дата Зображення Опис
Липень 2015 - Липень 2016 Костел святого Йосипа у Підгірцях Косте́л свято́го Йо́сипа — пам'ятка християнської сакральної архітектури XVIII століття в селі Підгірці на Львівщині. Створена в бароковому стилі як органічна частина палацового ансамблю. Частина туристичного маршруту «Золота підкова»


На фото: Костел святого Йосипа і навколишнє подвір'я у Підгірцях.

Березень 2015 - Червень 2015 Літак Fokker F100 авіакомпанії Greenland Express у міжнародному аеропорту «Львів» Міжнаро́дний аеропо́рт «Львів» і́мені Дани́ла Га́лицького також: Аеропорт «Скнилів»; код IATA: LWO, код ICAO: UKLL) — міжнародний аеропорт Львова, найбільший у Західній Україні за пасажиропотоком та маршрутною мережею. Розташований на Скнилівку, за 6 км від центру міста на південний захід. Відкритий 1929 року на заміну старому львівському аеропорту на Левандівці.

У 20092012 роках, до Чемпіонату Європи з футболу 2012 була проведена реконструкція аеропорту: збудовано новий термінал в стилі хай-тек за проєктом компанії «Тебодін Україна» вартістю 2 мільярда 437 мільйони гривень; відремонтовано старий радянський термінал; а злітно-посадкову смугу реконструйовано, та продовжено з 2510 до 3305 метрів для того, щоб вона могла приймати літаки класу D.

Аеропорт було названо іменем короля Русі Данила Галицького. Урочисте відкриття відбулося 12 квітня 2012 року за участі президента УЄФА Платіні.

На фото: Літак Fokker F100 авіакомпанії Greenland Express у міжнародному аеропорту «Львів».

Лютий 2015 Маскарон з фонтану перед монастирем бернардинів у Лежайську У 1608 році, на прохання перемишльського єпископа Мацєя Пстроконьского до Лежайська з Пшеворська прибули бернардини. У 1610 році зусиллями ченців був побудований перший мурований костел. Нинішню, монументальну святиню побудовано в 1618-1628 роках з фонду великого коронного фельдмаршала Луки з Бніна Опалінського і його дружини Ганни з Білецьких Опалінської. Будівництвом керував італійський архітектор Антоніо Пеллаччіні у співпраці із Шимоном Сароцкім. В базиліці знаходиться ікона Божої Матері Потішення.


На фото: Маскарон з фонтану перед монастирем бернардинів у Лежайську.

Січень 2015 - Грудень 2014 Полонина Григорівка, вид на Говерлу і Петрос. Карпатський національний природний парк, Івано-Франківська область; Карпатський біосферний заповідник, Закарпатська область Карпатський національний природний парк — перший і один з найбільших в Україні національних природних парків. Він був створений постановою Ради Міністрів УРСР від 3 червня 1980 р. № 376. Ще в 1921 році у межах його нинішньої території на площі 447 га було створено резерват для охорони Чорногірських пралісів, які зараз входять у світову спадщину ЮНЕСКО.


На фото: Полонина Григорівка, вид на Говерлу і Петрос. Карпатський національний природний парк, Івано-Франківська область; Карпатський біосферний заповідник, Закарпатська область.

Листопад 2014 Нафтові вежі у Бориславі, 1920 рр. Галичина починаючи з XIX ст. була одним із найбільших центрів нафтогазової промисловості в Європі. Перші нафтопереробні заводи в Україні виникли на Прикарпатті — у Бориславі, Львові, Дрогобичі, Надвірній. Найбільший видобуток і переробка нафти та озокериту здійснювався у Бориславі та його околицях, і завдяки цим мінералам Борислав із середини XIX ст. став всесвітньо відомим, найстарішим, найбільшим і єдиним у Європі промисловим центром нафто-озокеритної промисловості.

На фото: Панорама міста Борислав. Нафтові вежі. Поштова листівка 1920-тих років.

Див. також: Історія нафтогазовидобування в Західній Україні, Історія нафтових промислів Борислава

Жовтень 2014 Rynek Główny у Кракові Краків (пол. Kraków) — одне з двох найбільших міст Галичини (поряд зі Львовом), вважається столицею Західної (польської) Галичини. Одне із найстаріших міст Польщі та її перша столиця.

На фото: головна площа міста (Rynek Główny), вигляд з вежі Базиліки Внебовзяття Пресвятої Діви Марії.