Потьомкіна Тетяна Борисівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Потьомкіна Тетяна Борисівна
Потьомкіна Т.Б. 1840-і роки. Портрет роботи Нефф Тимофій Андрійович (1805 - 1876)
Ім'я при народженні Голіцина Тетяна Борисівна
Народилася 30 січня 1797(1797-01-30)
Санкт-Петербург, Російська імперія
Померла 1 липня 1869(1869-07-01) (72 роки)
Берлін
Поховання Благовіщенська церква Олександро-Невської лавриd
Країна  Російська імперія
Діяльність Благодійність
Відома завдяки відновлення Святогірського монастиря
Титул княгиня
Рід Гедиміновичі
Батько Boris Andreevich Golitsynd
Мати Голіцина Анна Олександрівна
Родичі чоловік: Потьомкін Олександр Михайлович, брати: Голіцин Микола Борисович і Голіцин Андрій Борисович
Брати, сестри Голіцин Микола Борисович і Aleksandr Golitsynd
У шлюбі з Потьомкін Олександр Михайлович

Тетя́на Бори́сівна Потьо́мкіна (уроджена княжна Голіцина) (30 січня 1797 — 1 липня 1869, Берлін) — дружина дійсного таємного радника Потьомкіна Олександра Михайловича, статс-дама, відома своєю благодійністю.

Життєпис[ред. | ред. код]

У віці 18 років Тетяна Борисівна вийшла заміж. Через рік, у зв'язку зі станом здоров'я, вирушила за кордон і там знаходилася сім років, побувавши в Італії, Швейцарії та Франції. Повернувшись до Росії, вона присвятила себе благодійної діяльності. У 1827 році взяла на себе обов'язки голови Санкт-Петербурзького Дамського піклувальної комітету про в'язниці і виконувала ці обов'язки протягом 42-х років, намагаючись всіма засобами поліпшити становище ув'язнених, пропонуючи їм і духовні розради, і матеріальну допомогу. Для дітей ув'язнених, за її пропозицією, був заснований притулок, якому вона дуже багато допомагала матеріально. Крім цього притулку, Потьомкіна заснувала й інший притулок для бідних дітей, який повністю утримувала за свій рахунок. Нею були засновані також богадільні та притулки для немічних і хворих, для приготування іновірних до таїнства хрещення. У багатьох навчальних закладах вона відкрила кілька вакансій для бідних сиріт, а в Гостіліцах (своєму маєтку поблизу Петербурга) влаштувала ланкастерських школу, лікарню і богодільню для селян.

Потьомкіна також багато піклувалася про підтримку храмів, про влаштування нових церков і про поширення православ'я. Більше тисячі людей євреїв та інших іновірців були звернені нею у православ'я і хрещені в її домашній церкві. Піклуючись про поширення християнства в далеких межах Росії, Тетяна Борисівна збирала для нарад в своєму будинку ревнителів духовних місій і самих місіонерів. Вона робила щедрі пожертвування на церкви і монастирі і на свої кошти відновила в 1844 році Святогірську обитель в Харківській губернії, яка була закрита в 1787 році. У 1841 році чоловік Тетяни Борисівни Потьомкін Олександр Михайлович успадкував Святогірський маєток і бажаючи допомогти дружині скоріше відкрити Святогірський монастир виділив 10000 рублів і 300 десятин землі для відновлення стародавнього монастиря.[1] У Святогірського маєтку при церкві преподобних Антонія і Феодосія Святогірського монастиря була влаштована родова усипальня Потьомкіних, де були поховані рідні брати Тетяни Борисівни: князі Голіцин Микола Борисович і Голіцин Андрій Борисович, тому усипальницю називають усипальницею князів Голіциних.

Померла Тетяна Борисівна Потьомкіна в 1869 році в Берліні. Похована в Сергієвській пустині поблизу Петербурга.

При дворі імператорів Миколи I та Олександра II Потьомкіна користувалася великою повагою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Владимир Дедов. Святогорское имение и его владельцы с конца XVIII до начала XX века. — Донецк, 2010, с.31

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]