Похований живцем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Похований живцем
Buried
Жанр трилер, драма
Режисер Родріго Кортес
Продюсер Адріан Гуерра
Пітер Сафран
Сценарист Кріс Спарлінг
У головних
ролях
Раян Рейнольдс
Оператор Едуард Грау
Композитор Віктор Рейс
Кінокомпанія Lionsgate
Warner Bros.
Дистриб'ютор Lionsgate і Netflix
Тривалість 91 хв.
Мова англійська
Країна Іспанія Іспанія[1]
США США
Франція Франція
Рік 2010
Кошторис менше $2 млн[2]
Касові збори $19,1 млн[3]
IMDb ID 1462758
experienceburied.com

«Похо́ваний живце́м» (англ. Buried) — іспанський трилер 2010 року режисера Родріго Кортеса з Раяном Рейнольдсом у головній ролі.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головний герой фільму Пол Конрой опиняється похованим живцем із обмеженою кількістю кисню. При собі у нього запальничка Zippo та мобільний телефон BlackBerry 8900. Він телефонує до федеральних служб, намагаючись знайти вихід зі свого становиська. Із цих розмов глядач дізнається, що Пол працює водієм в Іраку за контрактом із компанією «CRT». Їхня колона втрапила у засідку та була розстріляна, а Пол знепритомнів і прокинувся вже у труні. Раптово телефонує якийсь чоловік, що розмовляє з арабським акцентом. З'ясовується, що Пол був непритомний і терористи закопали його, а тепер просять 5 мільйонів доларів у найближчі дві години, а також вимагають зробити на телефон відеозапис, у якому він повинен повідомити про свій стан, та надіслати це терористам. Пол погоджується, але телефонує до Державного департаменту США і повідомляє про терористів. Представники Держдепу відмовляються платити за нього викуп і говорять, що він може зателефонувати до такого собі Дена Бренера — керівника відділу боротьби із захопленням заручників в Іраку. Бренер згоджується допомогти, але йому потрібний час, щоби вирахувати телефонний номер терористів і прибути на місце. Пол питає у Бренера, чи багатьох він врятував за час своєї роботи. Бренер відповідає, що врятував студента — Марка Вайта. У відчаї Конрой робить запис, про який говорив терорист. Його викладають на Youtube, і Ден розсерджений, але продовжує допомагати Полу. Пол телефонує до своєї старої матері до будинку пристарілих і каже про те, що любить її. Йому телефонує керівник відділу і говорить, що він звільнений і жодної відповідальности за його здоров'я він не поносить. До нього телефонує Ден і каже, що вони вже близько і знають, де він. Пісок сиплеться до ящику, його дедалі більше й більше. Пол записує відеозаповіт. До нього телефонує його дружина, він каже, що його ось-ось дістануть. Телефонує Ден, він чує по телефону, як відкопують, але відкопують не його, а Марка Вайта. Камеру повністю накриває піском. Світло гасне. У тиші чутно голос Дена, який просить пробачення. У темряві тривають титри з веселою музикою.

У ролях[ред. | ред. код]

Навколо фільму[ред. | ред. код]

Фільм знятий у Барселоні за 17 днів.[4] Було використано 7 трун.[5] Прем'єра відбулась на кінофестивалі «Санденс» 23 січня 2010 року. У США фільм вийшов в обмежений прокат 24 вересня 2010, а широкий — 29 жовтня.

«Похований живцем» отримав переважно позитивні відгуки кінокритиків. На Rotten Tomatoes у фільму 86 % позитивних рецензій зі 152.[6] На Metacritic — 65 балів зі 100 на основі 29 оглядів.[7] Відомий кінокритик Роджер Еберт оцінив фільм у 3,5 зірки з 4-х.[8] Variety відмічає, що його фабула - похідна від відомого трилера «Зникнення» (1988).[9]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Саманта Метіс, яка грає дружину Пола Конроя, в 1990 році знялась у фільмі «83 години до світанку», в якому вона була похована живцем.[5]
  • Продакт-плейсмент: марка телефону Пола — BlackBerry, марка запальнички — Zippo, марка годинника — Hamilton.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nelson, Rob (26 січня 2010). Buried Review. Variety. Архів оригіналу за 4 липня 2012. Процитовано 19 жовтня 2010.
  2. Ryan Reynolds interviewed by Jian Ghomeshi on Q. CBC.ca. 28 вересня 2010. Процитовано 29 вересня 2010.
  3. Buried (2010) — Box Office Mojo
  4. The Directors: Rodrigo Cortés builds suspense in 'Buried'. articles.latimes.com. Архів оригіналу за 4 липня 2012. Процитовано 21 жовтня 2010.
  5. а б Buried — Trivia — IMDb
  6. Buried Reviews. Rotten Tomatoes. Процитовано 1 квітня 2018.
  7. Buried Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 4 липня 2012. Процитовано 1 квітня 2018.
  8. Ebert, Roger (2010-11-16). Buried :: rogerebert.com :: Reviews [Архівовано 2013-03-10 у Wayback Machine.]. Retrieved 2010-11-16.
  9. Variety Reviews — Buried — Film Reviews — — Review by Rob Nelson. Архів оригіналу за 24 липня 2011. Процитовано 29 серпня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]