Президентські вибори у США 1820

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Президентські вибори в США 1820 року були третіми та останніми виборами в історії Сполучених Штатів, в яких основний претендент обирався практично без опозиції (Джордж Вашингтон двічі у 1789 та 1792 роках обирався президентом без опозиції). Президент Джеймс Монро та віцепрезидент Деніел Томпкінс були обрані практично без виборчої кампанії.

Вибори[ред. | ред. код]

Результати президентських виборів у США 1820 року.

Основними питаннями, з якими зіткнулися США напередодні виборів, були депресія, що поширилася після паніки 1819 року, і розширення рабства на нові території. Однак, на виборах Джеймс Монро не зустрів жодної опозиції своїй кандидатурі. Кількість голосів Массачусетсу було знижено з 22 до 15, щоб включити Мен як вільний штат на противагу новому рабовласницькому штатові Міссурі. Крім цього, вперше в президентських виборах брали участь новоприєднані штати Міссісіпі, Іллінойс та Алабама.

Цікаво, що на виборах один виборник, губернатор Нью-Гемпшира, Вільям Памер проголосував не за Монро, а за Джона Квінсі Адамса. Легенда свідчить, що він зробив це, щоб Джордж Вашингтон залишився єдиним президентом США, обраним одноголосно. Насправді, однак, Памер дійсно не вважав Монро найкращим кандидатом.

Результати[ред. | ред. код]

Джеймс Монро був майже одноголосно переобраний президентом США на другий термін після виборів 1820 року.
Кандидат Партія Виборці Виборники
Кількість %
Джеймс Монро Демократично-республіканська партія 87.343 80,6 % 231
Джон Квінсі Адамс 17.465 16,1 % 1
Усього 100 % 235

Посилання[ред. | ред. код]