Президентські вибори у США 1864

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Президентські вибори в США 1864 року проходили на тлі триваючої громадянської війни. Президент Сполучених Штатів Авраам Лінкольн вів передвиборчу кампанію проти колишнього генерала, що брав участь у війні, демократа Джорджа Макклеллана і був переобраний з великим відривом. Південні штати Конфедерації не брали участі у виборах.

Вибори[ред. | ред. код]

Результати президентських виборів в США 1864 року.

Макклеллан виступав з партійною платформою «кандидата миру», але сам особисто не вірив у неї. Передвиборча кампанія проходила влітку 1864 року, після невдалої кампанії на Ред-Рівер та розгрому в «бою біля вирви». Крім їх тріумфального ходу, ціна війни ставала все вищою. Перспектива довгої нескінченної війни зробила пропозиції демократів про переговори все бажанішими. Однак, демократи зіткнулися з істотними внутрішньопартійними проблемами на національній партійної конвенції. Понад те, марш Вільяма Шермана на Атланту та перемоги Улісса Гранта, що змусив генерала Лі вести оборонні бої в Річмонді зробили очевидним факт безперечної перемоги Союзу.

Лінкольн вів свою передвиборчу кампанію під девізом «Коней на переправі не міняють». Для залучення демократів на свій бік республіканці тимчасово перейменували партію в Союз. Кандидатом у віцепрезиденти з Лінкольном йшов демократ від фракції війни Ендрю Джонсон, який так і не перейшов в республіканці після перемоги на виборах. Багато штатів дозволили голосувати солдатам, що значно додало голосів Лінкольну. Інша частина Республіканської Партії в Національний Союз не увійшла та спробувала створити Радикально-Демократичну Партію та висунути кандидатом у Президенти Джона Фермонта.

Результати[ред. | ред. код]

На виборах 1864 року Авраам Лінкольн був переобраний президентом США.
Кандидат Партія Виборці Виборники
Кількість %
Авраам Лінкольн Республіканська партія/Національна спілка 2.218.388 55,0 % 212
Джордж Макклеллан Демократична партія 1.812.807 45,0 % 21
інші 692 0,0 %
Всього 4.031.887 100 % 233

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]