Пробудись!

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пробудись!
Awake!
Скорочена назва Пробудись!
Логотип Watchtower
Країна видання США
Тематика Релігія
Періодичність виходу один раз на два місяці
Мова 221 мов (1/2020) в тому числі українська
Видавець Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.
Засновано жовтень 1919
Обсяг 16 сторінок
Наклад 93 354 000 примірників
ISSN-L 0005-237X
ISSN 0043-1087

jw.org

«Пробудись!» — релігійний журнал, що видається та поширюється релігійною організацією Свідки Єгови[1].

Назва журналу[ред. | ред. код]

Протягом всієї історії свого існування у журналу було три назви:

  • З жовтня 1919 року — «Золотий вік» (англ. The Golden Age)
  • З жовтня 1937 року — «Розрада» (англ. Consolation)
  • З серпня 1946 року — «Пробудись!» (англ. Awake!)

Перша назва журналу «Золотий вік» відображала уявлення видавців про наближення часу тисячолітнього царства Христа, під час якого весь світ чекає епоха «світанку і відродження». Подальше перейменування журналу на «Розрада», яке відбулося в 1937 році, було пов'язано з тогочасними страхами перед Другою світовою війною, через що багато хто перебував в стані відчаю і безвиході. Остання назва «Пробудись!», прийнята 1946 року, вказувала на ціль журналу — «розкривати людям очі» на значення подій.

Мета видання[ред. | ред. код]

У першому номері журналу за 1 жовтня 1919 р. говорилося: «Його мета — пояснювати у світлі божої мудрості справжнє значення великих явищ теперішнього часу і доводити мислячим людям за допомогою неспростовних і переконливих фактів те, що близько час великих благословень для людства».

До 2013 року мета видання викладалася в кожному номері наступними словами:

«ЦЕ ЖУРНАЛ для всієї родини. На його сторінках розповідається про життя в різних країнах, обговорюються нагальні проблеми та їх вирішення, піднімаються питання науки та релігії, аналізуються світові події і те, що за ними стоїть. При цьому статті політично нейтральні і в рівній мірі поважні до всіх народів і рас. Але найголовніше, цей журнал зміцнює віру у Всевишнього Творця і в його задум — покласти край несправедливості і беззаконню і в недалекому майбутньому встановити на землі прекрасний новий світ».

— четверта сторінка кожного номера журналу« Пробудись!»

Поширеність[ред. | ред. код]

Тираж журналу становить 93.35 млн примірників 225 мовами.

Історія[ред. | ред. код]

Перші номери[ред. | ред. код]

Оголошення про випуск журналу було зроблено на першому міжнародному конгресі Дослідників Біблії, що проходив у Сідар-Пойнті (штат Огайо, США) з 1 по 8 вересня 1919 року. Цей журнал повинен був стати доповненням до журналу «Вартова башта» і почав видаватися з 1 жовтня 1919 р. двічі на місяць. Багато років тираж «Золотого віку» перевершував тираж «Вартової башти», тому що на відміну від неї в той час «Золотий вік» призначався для широкого кола читачів, а не тільки для самих «дослідників». У журналі висвітлювалися різні теми, але більшою мірою події у світі, а також біблійна обіцянка про те, що всі проблеми людства в змозі вирішити тільки тисячолітнє правління Христа, яке й буде для людей «золотим віком». На обкладинці журналу кожного номера була написана фраза: «Журнал фактів, надії і переконаності».

1920 року в журналі було звернуто увагу на молодих читачів, і в ньому з'явилася рубрика «Юні дослідники Біблії», в якій друкувалися питання, а також тексти з Біблії, в яких можна було знайти відповіді. Того ж року як додаток до журналу, вийшла в світ «Азбука золотого віку». Це була ілюстрована брошура в допомогу батькам, які давали своїм дітям релігійне виховання.

29 вересня 1920 р. вийшов спеціальний випуск журналу «Золотий вік» накладом 4 млн екземплярів, у якому висвітлювалася хвиля опору та протидії діяльності дослідників Біблії, яка прокотилася по США з 1917 по 1920 роки.

У 1920-х і 1930-х роках об'єктом викривання в статтях і карикатурах «Золотого віку» стало духівництво християнського світу, а особливо католицька церква та її відносини з фашистськими і нацистськими диктаторами.

Висвітлення подій у нацистській Німеччині[ред. | ред. код]

У журналі часто зверталася увага на те, що відбувалося в Німеччині в нацистський період і безпосередньо перед його настанням. 1929 року, більш ніж за три роки до приходу Гітлера до влади, в німецькому випуску «Золотого століття» говорилося: «Націонал-соціалізм — це рух, який діє безпосередньо служачи ворогові людства, дияволу». Перед самим приходом Гітлера до влади у випуску за 4 січня 1933 було сказано: «Грізні обриси рифа націонал-соціалістського руху стають все яснішими. Здається неймовірним, щоб така безрідна політична партія, з такими єретичними поглядами змогла б за якісь кілька років розростися до таких розмірів, що їй вдалося б захопити всі структури державного управління. Але Адольфу Гітлеру і його націонал-соціалістської партії (нацистам), як не дивно, це вдалося».

Уже в 1930-х роках у виданнях Свідків Єгови з'явилися детальні описи концентраційних таборів. Наприклад, у 1937 році в журналі «Розрада», як тоді називався журнал «Пробудись!», розповідалося про експерименти з отруйними газами, що проводилися в Дахау. За оцінками німецького історика Детлефа Гарбі, вже до 1939 року в нацистських концтаборах містилося до 6 тис. свідків Єгови. [2] До 1946 році в журналах «Розрада» і «Золотий вік» було згадано до 60 різних тюрем і таборів нацистів, зокрема Аушвіц, Бухенвальд, Дахау і Заксенгаузен, які більшості людей довоєнного часу ні про що не говорили.

У журналі «Розрада» за червень 1940 повідомлялося:

Коли Німеччина почала свій "бліцкриг", у Польщі було 3500000 євреїв ... і якщо вірити повідомленням, що досягли західної громадськості, то знищення тамтешніх євреїв в самому розпалі.

А в номері за 1943 рік було сказано про те, що нацистами систематично винищуються цілі народи, зокрема греки, поляки та серби.

Післявоєнний період[ред. | ред. код]

Випуск від 22 серпня 1946 вийшов під назвою «Пробудись!». Журнал часто використовував матеріали, опубліковані в ЗМІ, а також мав власних кореспондентів у всьому світі. Більшість статей журналу звертали увагу на головну ідею: світові події свідчать про виконання біблійних пророцтв, а значить, ми живемо в останні дні, і незабаром Боже Царство приступить до правління над усією землею.

Початок XXI століття[ред. | ред. код]

З 2006 року у виданні журналу, для того щоб спростити його підготовку до друку, переклад і відправку, відбулися зміни, в результаті яких сам журнал став видаватися один раз на місяць, а його статті, хоча й продовжують висвітлювати різні теми, але їх зміст стало більше орієнтований на Біблії та на її головній звістці про правління Божого Царства. З 2016 року журнал видається один раз на два місяці (датується простою нумерацією випусків).

Зміст[ред. | ред. код]

Журнал має релігійну спрямованість. У ньому також друкуються статті на різноманітні теми, як-от медицина, біологія, обставини у світі, стосунки між людьми, країни і народи, економіка і робота, релігія, а також організація Свідків Єгови. Передові статті присвячені, як правило, таким питанням, як сімейне щастя, відносини між батьками і дітьми, проблеми сучасної молоді, мораль, стихійні лиха і т. д. На ці статті в першу чергу Свідки Єгови звертають увагу людей, проповідуючи по домівках або на вулиці і пропонуючи «Пробудись!» разом з журналом «Вартова башта».

Заборона журналу в Росії[ред. | ред. код]

Окремі номери знаходяться в Росії у Федеральному списку екстремістських матеріалів. На підставі рішення Ростовського обласного суду від 11.09.2009 та ухвали Судової колегії в цивільних справах Верховного Суду Російської Федерації від 08.12.2009 р Мін'юстом Росії включені до Федерального списку екстремістських матеріалів випуски журналу від таких дат і видавництв[3]:

  •  — Лютий 2000, вид. Wachtturm Bibel- und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, Selters / Taunus;
  •  — Січень 2007, вид. Wachtturm Bibel- und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, Selters / Taunus;
  •  — Лютий 2007, вид. Wachtturm Bibel- und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, Selters / Taunus;
  •  — Квітня 2007, вид. Wachtturm Bibel- und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, Selters / Taunus.

Відповідно до закону від 25.07.2002 № 114-ФЗ «Про протидію екстремістської діяльності» на території РФ забороняються поширення екстремістських матеріалів, а також їх виробництво або зберігання з метою розповсюдження.[4]

У квітні 2010 р. Роскомнадзор анулював дозвіл на поширення на території Росії друкованих видань «Пробудись!» і «Вартова башта»[5][6].

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Свидетели Иеговы // Религии народов современной России: словарь / М. П. Мчедлов (отв. ред.), Ю. И. Аверьянов, В. Н. Басилов и др. — 2-е изд., испр. и доп. — М. : Республика, 2002. — 624 с.
  • Muir, Giovanna. Fear inspiring faith: a rhetorical analysis of Watchtower and Awake!.
  • M. Gene Smalley. Jehovah's Witnesses: Help with Bioethical Issues // Bioethics Yearbook. — № 5. — ISBN 978-94-017-0904-0. — DOI:10.1007/978-94-017-0904-0_12.

Посилання[ред. | ред. код]