Прокул Геганій Мацерін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прокул Геганій Мацерін
Народився 5 століття до н. е.
Стародавній Рим
Помер 5 століття до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Суспільний стан патрицій[1]
Посада давньоримський сенатор[d][2] і консул[2]
Рід Geganii Macerinid
Батько невідомо
Мати невідомо

Проку́л Гега́ній Мацері́н (? — після 440 року до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 440 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Геганіїв. Син Тита Геганія Мацеріна, консула 492 року до н. е. Про молоді роки мало відомостей.

У 440 році до н. е. його було обрано консулом разом з Луцієм Мененієм Агріппою Ланатом. За час його каденції у Римі розпочався голод. Цим скористався багатий вершник Спурій Мелій. Він в Етрурії закупив зерно, яке почав за безцінь продавати населенню, здобувши цим значний авторитет й популярність, схотівши повалити владу і стати царем. Прокул Геганій не зміг завадити зростанню впливу Спурія Мелія в Римі. Край цьому зуміли покласти лише наступні консули — Агріппа Мененій Ланат та Тит Квінкцій Капітолін Барбат. За цих обставин було призначено диктатора 80-річного Луція Квінкція Цинцінната, який наказав своєму заступнику — начальнику кінноти Гаю Сервілію Структу Агалі вбити Спурія Мелія, що той і зробив особисто.

Подальша доля Прокула Геганія невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic
  2. а б Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3