Птітім

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Птітім
Походження  Ізраїль
Необхідні компоненти пшениця

Птітім (івр. פתיתים‎, букв. «клаптики»)[1] — це підсмажені макарони у формі маленьких кульок, розроблені в Ізраїлі в 1950-х роках, коли рис був дефіцитним через політику жорсткої економії в Ізраїлі.

Історія[ред. | ред. код]

Оригінальна форма птітім «Рис Бен-Ґуріона»

Птітім створили в 1953 році[2] під час періоду жорсткої економії в Ізраїлі[3]. Перший прем'єр-міністр Ізраїлю Давид Бен-Ґуріон попросив Ойґена Пропера, одного із засновників харчової компанії «Осем», розробити замінник рису на основі пшениці[4]. Компанія прийняла цей виклик і розробила птітім, які виготовляються з борошна твердих сортів пшениці та підсмажуються в духовці. Спочатку птітім вироблявся у формі рису, але після успіху компанія також почала виробляти сорт у формі кульок, схожі на кускус[5]. Тому птітім іноді називають «рисом Бен-Гуріона»[6].

Приготування[ред. | ред. код]

Птітім виготовляється шляхом екструзії тіста через круглу форму перед тим, як його розрізають і підсмажують, що надає йому однорідної натуральної зернистої форми[5] та характерного горіхового смаку[7]. На відміну від звичайних видів макаронних виробів і кускусу, птітім із самого початку виготовлявся на заводі, і тому його рідко можна побачити вдома з нуля. Магазинний продукт готується легко і швидко[8].

В Ізраїлі птітім популярний серед дітей, які їдять його просто або змішаним зі смаженою цибулею і томатною пастою[4].Птітім тепер випускається у формі кільця, зірки та серця для додаткової привабливості[6]. Різновиди, виготовлені з цільнозернового борошна та борошна зі спельти, також доступні для споживачів, які піклуються про своє здоров'я[9][4]. Птітім також популяризували в інших країнах[6], а в Сполучених Штатах його можна знайти в меню сучасних американських кухарів і на ринках гурманів[10].

Птітім у стилі кускус, приготовлений як страва ізраїльської кухні

Птітім можна використовувати в багатьох різних стравах, як гарячих, так і холодних[8]. Зерна зберігають форму і текстуру навіть при повторному нагріванні, не злежуються[10]. Зазвичай птітім готують з пасерованою цибулею або часником (можна додати овочі, м'ясо, курку або ковбасу). Зерна птітіму можна трохи обсмажити перед додаванням води[6]. Їх також можна запікати, додавати в суп, подавати в пирогах, використовувати для начинки або готувати як різотто[4]. Птітім також можна використовувати в інших стравах як замінник макаронів або рису[11]. Американський шеф-кухар Чарлі Троттер розробив низку рецептів вишуканих страв на основі птітіму[4], навіть десерт[5].

Подібні продукти[ред. | ред. код]

Птітім дуже схожий на ашкеназький фарфель, який привезли до Ізраїлю євреї-ашкеназі з Європи на початку 1800-х років, і обидва часто замінюють один одного.[12]

Кругла форма птітім нагадує форми левантійського «перлового» кускусу, який передував йому, і який відомий як «мограбіє» в Йорданії, Лівані та Сирії, або як «мафтул» у палестинській кухні[13][3]. У той час як левантійська страва — це кускус із покриттям, птітім — це екструдована паста, і ці дві страви дуже відрізняються за смаком і приготуванням[2].

Птітім також схожий на берберський беркукес (він же «абазин») і сардинську фрегулу, але вони також, на відміну від птітіму, є рулонними продуктами з покриттям. Птітім також нагадує деякі продукти сімейства пастіни, зокрема «ачіні-ді-пепе», «орзо» («різоні») і «стелліні». Однак, на відміну від пастіни, зерна птітіму попередньо запікаються/підсмажуються[13], щоб надати їм жувальної текстури та горіхового смаку[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wondering about Israeli Couscous or How to Cook It?. The Spruce Eats (англ.).
  2. а б Crum, Peggy (10 лютого 2010). Featured Food: Israeli Couscous (PDF). Residential and Hospitality Services, Michigan State University. Процитовано 7 квітня 2017.
  3. а б Marks, Gil (2010). Couscous. Encyclopedia of Jewish Food. Houghton Mifflin Harcourt. с. 315—317. ISBN 978-0544186316.
  4. а б в г д Doram Gaunt (9 травня 2008). Ben-Gurion's Rice. Haaretz.
  5. а б в г Martinelli, Katherine (3 листопада 2010). Ben Gurion’s Rice and a Tale of Israeli Invention. The Forward.
  6. а б в г Gur, Janna (2008). Simple Pleasures. The Book of New Israeli Food: A Culinary Journey. Schocken Books. с. 127. ISBN 978-0805212242.
  7. Stocking Your Fridge and Pantry. What Good Cooks Know: 20 Years of Test Kitchen Expertise in One Essential Handbook. America's Test Kitchen. 2016. с. 134. ISBN 978-1940352664.
  8. а б Callard, Abby (22 березня 2010). Newly Obsessed With Israeli Couscous. Arts & Culture. Smithsonian. Washington, D.C.
  9. Sharon Wrobel (6 липня 2006). Half of Israeli households buy low-fat products. The Jerusalem Post.
  10. а б Faye Levy (5 жовтня 2007). Petit ptitim. The Jerusalem Post.
  11. Meador, David (14 жовтня 2015). Squash provides fantastic fall flavors. The Bradenton Herald.
  12. Koenig, Leah (30 січня 2018). Ben-Gurion’s Rice: The Truth About Israeli Couscous. TASTE (амер.). Процитовано 19 березня 2024.
  13. а б Israeli Couscous. GourmetSleuth.com. Архів оригіналу за 26 червня 2012. Процитовано 5 червня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]