Раймундо де Мадрасо і Гаррета

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображення
Громадянство Іспанія і Королівство Італія
Друге прізвище в іспанському імені Garretad
Дата народження 24 липня 1841(1841-07-24)[1][2][…]
Місце народження Рим
Дата смерті 15 вересня 1920(1920-09-15)[1][4][…] (79 років)
Місце смерті Версаль
Місце поховання Гонар[6]
Батько Федеріко де Мадрасо і Кунцd
Мати Луїза Гаррета-і-Уертаd
Брат/сестра Сесілія де Мадрасоd, Рікардо де Мадрасоd[7] і Луїза де Мадрасо і Гарретаd
Рід Мадрасоd
Рід діяльності художник
Сфера роботи малярство
Заклад освіти Королівська академія витончених мистецтв Сан-Фернандо
Напрям, рух мистецький реалізм
Жанр портрет
Зображений на Q27780877?
Роботи в колекції Музей Прадо, Музей мистецтва Метрополітен[8], Художній музей Джорджіїd, Музей д'Орсе, Музей Ель Греко, Редінзький громадський музейd, Карнавале, Інститут мистецтв Кларкаd, Латиноамериканське товариство Америкиd, Музей образотворчого мистецтва Більбаоd, Художній музей Волтерс, Музей Ламбінетd, Національний музей образотворчого мистецтва[9], Національна галерея, Музей мистецтв Індіанаполіса, Гарвардський художній музей, Нью-Йоркське історичне товариствоd, Музей Кармен Тіссен, Національний музей мистецтва Каталонії, Museum of John Paul II Collectiond і Grão Vasco National Museumd
Статус авторського права як автора термін дії авторських прав закінчивсяd
Мистецька спадщина розміщується у Frick Art Reference Libraryd
Сторінка автора на Вікісховищі Raimundo Madrazo
CMNS: Раймундо де Мадрасо і Гаррета у Вікісховищі

Раймундо де Мадрасо і Гаррета (ісп. Raimundo de Madrazo y Garreta; 24 липня 1841 — 15 вересня 1920) — іспанський художник, представник академічного класицизму. Відомий насамперед своїми жанровими картинами та портретами. Походив з родини художників Мадрасо: його дідом був Хосе де Мадрасо, художник і колишній директор Музею Прадо, батьком — художник-портретист Федеріко де Мадрасо, а його братом — Рікардо де Мадрасо.

Біографія[ред. | ред. код]

Він народився в Римі[10], де навчався його батько.[11]

Перші уроки образотворчого мистецтва отримав від батька та діда. Пізніше він відвідував Королівську академію витончених мистецтв Сан-Фернандо. Там він навчався у Карлоса Луїса де Рібери та Карлоса де Гаеса. Згодом він поселився в Мадриді, але завершив свою освіту, відвідавши Париж у 1860 році, де брав уроки у Леона Коньє.[12]

Того ж року він мав свою першу виставку. Часто відвідував Нью-Йорк, щоб продати свої картини. Серед його клієнтів були сім'я Вандербільтів і Александер Терні Стюарт.[13]

Раймундо був частим експонентом Паризького салону, отримав головну медаль на Всесвітній виставці (1889)[12] і був постійним відвідувачем салону Мадлен Лемер. Моделлю для майже всіх жіночих фігур у його жанрових картинах була Аліна Массон.[14]

Після 1862 року він прожив більшу частину свого життя в Парижі. Наприкінці 1860-х він провів деякий час у Римі зі своїм братом, працюючи в майстернях Маріано Фортуні, який одружився з їхньою сестрою Сесилією. Під час франко-прусської війни жив у Гранаді. Його дружина померла під час пологів у 1874 році, у той самий рік, що й його зять Фортуні.

1882 року Мадрасо разом із художниками — італійцем Джузеппе Де Ніттісом та бельгійцем Альфредом Стівенсом, а також власником галереї Жоржем Петі став співзасновником Міжнародної виставки, спрямованої на підтримку іноземних художників у Парижі.

У 1894 році він подарував Музею Прадо колекцію творів Франсиско де Гої, яку придбав у 1869 році.[12] У 1914 році переїхав до Версаля, де через шість років помер. Його син Федеріко де Мадразо-і-Очоа (відомий як «Коко») також став видатним художником.

Творчість[ред. | ред. код]

У картинах Раймундо Мадрасо відчувається вплив рококо та японського мистецтва. Жанрові сцени, як і жіночі портрети художника, відносять до яскравих прикладів дотепного та елегантного жанрового живопису, з м'якими тонами та делікатними позами. Художник зображує вишуканий ідеал аристократичних кіл і буржуазії, показуючи дійсність та ілюзії витонченого та чуттєвого життя. Іноді картини Мадрасо називають Паризьким сералем (сераль — палац турецького султана. Іноді сералем називали внутрішню, жіночу частину палацу, тобто гарем).

Американські колекціонери платили великі гроші за картини Мадрасо. Наприклад, Александер Терні Стюарт купив картину «Дама з папугою», «Карнавал» (1878) був придбаний Л. Вольфом, а «Дівчата біля вікна» (1875) була куплена мільйонером Вандербільтом. Дві останні зберігаються у музеї Метрополітен у Нью-Йорку.

Вибрані картини[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Подальше читання[ред. | ред. код]