Своє.ІТ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Своє.ІТ
Фото з події Своє.ІТ 8 вересня 2023 року
Місце проведення Київ
Започатковано 2023 рік
Відвідуваність 1700+ відвідувачів
Вебсайт
svoe.it

Своє. ІТ (англ. Svoe.IT) — це ІТ-подія, яка з 2023 року проводиться в Україні й має на меті популяризувати програмне забезпечення від українських розробників та сприяти відмові від використання українськими користувачами російського ПЗ[1]. Захід безкоштовний для відвідувачів.

Про подію

[ред. | ред. код]

Уперше Своє. ІТ відбулося у вересні 2023 року у Києві як «перший шоурум українського ПЗ»[2]. Формат шоуруму означає, що відвідувачі на місці можуть провести тестування програм від українських розробників завдяки інтерактивним демостендам та отримати консультацію щодо їх впровадження[3].

У 2023 році захід відвідали понад 1500 гостей, які ознайомилися з більше ніж 30 програмами від українських компаній-розробників[4].

Наступне проведення події Своє. ІТ анонсовано на 14 червня 2024 року[1]. Організатори планують проводити захід щорічно[5].

Учасники та відвідувачі

[ред. | ред. код]

До участі в заході приймаються лише українські розробники програмного забезпечення різного типу: програми з документообігу, бухобліку, CRM, ERP, POS-системи, рішення для IP-телефонії, колтрекінгу[6], Edtech рішення, розробники програм для сфери військової справи, фінансів, соціальних проєктів тощо[7]. У 2024 році організатори анонсують також ПЗ для різних сфер бізнесу — агропідприємств, HoReCa, медицини, освіти, логістики тощо[1].

Теми виступів

[ред. | ред. код]

Окрім демонстрації програмного забезпечення під час Своє. ІТ також проходять обговорення тем, пов'язаних з розвитком продуктового ІТ в Україні. У 2023 році у дискусіях про ризики використання російського софту та способи його замінити взяли участь представники уряду, зокрема від Міністерства цифрової трансформації та Міністерства інфраструктури України. Заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков розповів про важливість переходу з російського ПЗ, керівниця команди впровадження електронних послуг Мінцифри Ірина Заболотна розповіла про впровадження сервісу Дія, а CDTO Мінінфраструктури Анатолій Комірний поділився думками щодо темпів цифрової трансформації в Україні[8].

«Попри криваву війну рф проти нашої країни, деякі організації в Україні продовжують не тільки користуватись російським софтом, а ще й закуповувати його. [...] І це – питання національної безпеки, бо ворог фактично отримує доступ до наших інформаційних систем. Потрібно розповідати користувачам, що є якісні альтернативи»[9], — зазначив у своєму виступі Олександр Борняков. На події також було озвучено, що станом на 2023 рік за оцінками аналітиків російськими програмами наразі користується понад 70% українського бізнесу[10].

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. а б в Своє.ІТ 2024 – Шоурум українського ПЗ. www.svoe.it (ua) . Процитовано 17 травня 2024.
  2. Перспектива заборона російського ПЗ в Україні: про що говорили під час шоуруму «Своє.ІТ». speka.media (укр.). Процитовано 20 травня 2024.
  3. У Києві відбудеться перший шоурум українського ПЗ. Відкрито реєстрацію - Lviv IT Cluster (укр.). Процитовано 17 травня 2024.
  4. Унікальна подія від GigaCloud: «Своє.ІТ. Шоурум українського ПЗ». 12 вересня 2023.
  5. “У нас буде або своє IT, або російські хакери”. Співзасновник GigaCloud Назарій Курочко — про шлях від стартапу до лідера ринку й IT-незалежність України. biz.nv.ua. Процитовано 20 травня 2024.
  6. Шоурум українського ПЗ «Своє.ІТ», 8 вересня 2023, Київ. DOU (укр.). Процитовано 20 травня 2024.
  7. «Своє.ІТ»: що цікавого очікує гостей шоуруму українського ПЗ. Економічна правда (укр.). Процитовано 17 травня 2024.
  8. admin (14 вересня 2023). Підсумки заходу «Своє.ІТ. Шоурум українського ПЗ». InBase (укр.). Процитовано 17 травня 2024.
  9. російське ПЗ треба заборонити – які є аналоги? Огляд шоуруму «Своє.ІТ» у Києві. mc.today (укр.). 8 вересня 2023. Процитовано 20 травня 2024.
  10. Заборонити не можна дозволити: у Києві представили аналоги російського ПЗ. dev.ua (укр.). Процитовано 20 травня 2024.

Посилання

[ред. | ред. код]