Скалони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скалони
Гербовник: IX, 127
Місце походження:  Королівство Франція,  Швеція,  Російська імперія
Підданство:  Російська імперія

Скалони (фр. de Scalon) — дворянський рід.

Георгій Миколайович Скалон

Походить від французького гугенота Георгія де Скалона, якого виселили після скасування Нантського едикту з Лангедока в Швецію. Його сини Степан і Данило переселилися в Московію разом з матір'ю та трьома сестрами у 1710 році. Данило Юрійович, від якого пішов російський рід, був ад'ютантом фельдмаршала І. Ю. Трубецького.

Рід Скалон внесений у родовідні книги Владимирської, Катеринославської, Курсько, Подільської[1], Санкт-Петербурзької та Харківської губерній.

Могила Петра Скалона

Відомі представники[ред. | ред. код]

Данило Юрійович Скалон

Опис герба[ред. | ред. код]

Щит розділений з верхніх кутів двома діагоналями, а третя діагональ від середини перпендикулярно до підошви щита. У золотій вершині зображений до половини чорний двоголовий орел з розпростертими крилами; у бічних частинах: в правій, у синьому полі срібна лілія, а в лівій в червоному полі три срібні шаблі, зазначені одна над іншою, вістрями звернені в ліву сторону.

Щит увінчаний дворянськими шоломом і короною. Нашоломник: три страусових пера. Намет на щиті золотий, підкладений червоним і блакитним. Щит тримають два леви. Герб роду де Скалон внесений до Частини 9 Загального гербовника дворянських родів Всеросійської імперії, стор 127.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Список дворян, внесенных в родословную книгу Подольской губернии. — Каменец-Подольский : Изд. Подольского Дворянского Депутатского Собрания, 1897. — С. 157.
  2. Колезький асесор Скалон у Золотніковській обителі. Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 1 грудня 2019.

Література[ред. | ред. код]