Скандал навколо танцювального номера «Бджоли і Вінні-Пух»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Скандал навколо танцювального номера «Бджілки і Вінні-Пух» — в квітні 2015 розгорілася широка суспільна дискусія навколо постановки оренбурзької танцювальної школи «Кредо», під час якої юні учасниці виконували танець в стилі тверкінг. Відеозапис виступу викликав великий ажіотаж серед користувачів Рунету, деякі з яких порахували, що рухи тіла в подібному танці є занадто відвертими для віку виконавиць. Усього за кілька днів подія стала активно обговорюватися в безлічі російських, а потім і міжнародних ЗМІ[1][2].

Хід подій[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Відеозапис танцювального номера, що викликає скандал. 12 квітня 2015.

12 квітня 2015 користувач YouTube під псевдонімом vitamen72[3] розмістив у себе на сторінці відеозапис звітного концерту танцювальної школи «Кредо», на якій дівчата в костюмах бджіл виконували на сцені перед глядачами танець у стилі тверкінг. Бурхливе обговорення інтернет-глядачів викликав той факт, що імовірно неповнолітні учасниці не тільки виконують енергійні рухи тазом і стегнами[4], але також скидають у процесі виступу спідниці[5] і продовжують танцювати в костюмах, розфарбування яких викликало у деяких людей колірні асоціації з георгіївською стрічкою[6].

Органи прокуратури Оренбурга прийняли рішення організувати перевірку танцювальної школи на відповідність її діяльності російському законодавству[7]. Також до перевірки підключився Слідчий комітет РФ[8], угледівши ознаки складу злочинів за статтями «недбалість» і «розпусні дії»[9].

Керівник танцювальної школи «Кредо» Вікторія Яковенко заявила, що не розуміє шуму, який здійнявся навколо концерту, оскільки тверкінг в Росії відомий вже не перший рік[10], а всі учениці відвідують заняття з письмової згоди батьків[11]. Окремо було відзначено, що хоча постановка носила експериментальний характер, що знаходилися в залі батьки виконавиць аплодували їм стоячи і відкрито висловлювали подяку школі танців[12]. Все це дозволяє ставити під сумнів слова вповноваженого по правам дитини при президенті РФ Павла Астахова, що батьки дівчат нібито стали писати йому скарги про те, що були не в курсі, чим займаються їхні діти[13]. Також Вікторія Яковенко сказала, що відеозапис виступу була викладена в мережу без дозволу учасниць колективу і пообіцяла розібратися, хто організував у відношенні них цькування[14]. Тимчасово з метою захисту дівчат від підвищеної уваги журналістів і громадськості, за рекомендацією регіональних чиновників прийнято рішення тимчасово призупинити роботу танцювальної школи[15].

Суспільний резонанс і наслідки[ред. | ред. код]

Учасниці скандального концерту, за власними словами, були шоковані тим, яке враження на суспільство зробив їх виступ[16] і організували флеш-моб на підтримку своєї танцювальної школи[17]. Батьки дівчат направили уповноваженому з прав людини в Оренбурзькій області Анатолію Чадову лист за підписом 162 осіб з проханням дати танцювальній школі можливість нормально працювати далі, так як їхні діти хочуть продовжувати там займатися[18].

Соціологічне опитування, проведене газетою «Співрозмовник» показав, що більше половини інтерв'юються не бачать нічого поганого в танцювальному номері «Бджілки і Винни-Пух»[19]. Приблизно порівну розділилися і думки читачів «Російської газети»[20].

За перший тиждень відеозапис танцювального номера на YouTube подивилося більше 18 млн. користувачів, що є показником, якого раніше не вдавалося досягти жодному російському виконавцю[21].

Думки відомих людей[ред. | ред. код]

Уповноважений при президенті Російської Федерації з прав дитини Павло Астахов зміг дати правову оцінку виступу, але заявив, що вважає його вульгарним і образливим[22]. Однак, надалі дитячий омбудсмен зазначив, що не слід використовувати цю історію для відкриття полювання на відьом[23].

Радник президента РФ з культури Володимир Толстой заявив, що він проти судового переслідування стосовно танцювальної студії «Кредо»[24].

Уповноважений з прав людини в Російській Федерації Елла Памфілова назвала танцювальний номер зворотною стороною толерантності, доведеної до абсурду і ханжества[25].

Член комітету Держдуми з культури Марія Максакова порахувала скандал навколо танцювальної постановки роздутим, звинувачення лицемірними, а також що СКР слід було б займатися більш важливими справами[26].

Голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко заявила, що постановка є концентрацією несмаку і вульгарності[27].

Член Ради з прав людини Олена Масюк висловила думку, що Слідчому комітету не повинно бути діла до танців, на які батьки дітей дали свою добровільну згоду[28].

Депутат Законодавчих зборів Петербурга Віталій Мілонов переконаний, що постановник скандального танцю є злочинцем і повинен понести покарання[29].

Повноважний представник Уряду Російської Федерації у вищих судових інстанціях Михайло Барщевський[30], а також член Ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Микола Сванідзе[31] назвали претензії до танцювального номера мракобіссям.

Письменник і опозиціонер Едуард Лимонов вважав танцювальний номер провінціалізмом[32].

Голова комітету Держдуми у справах громадських об'єднань і релігійних організацій Ярослав Нілов закликав не доводити ситуацію до абсурду, оскільки закриття танцювальної школи може тільки погіршити становище виконавиць номера[33].

Заступник голови комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного будівництва Вадим Соловйов заявив, що якщо перевірка танцювальної школи виявиться безпідставною, то батьки та викладачі мають право звернутися до прокуратури і до суду зі скаргою на незаконні дії ініціаторів перевірки[33].

Доктор психологічних наук, заступник директора Інституту психології РАН Андрій Юревич вважає, що в історії з танцювальним номером немає нічого особливого, крім загальної деградації моральності[34].

Керівник правозахисної асоціації «АГОРА» Павло Чіков вважає, що при будь-якому розкладі Слідчому комітету в цій історії робити нічого[35].

Правозахисник Наталія Холмогорова висловила обурення тим фактом, що танцювальна постановка викликала у слідчих органів куди більший інтерес, ніж десятки випадків насильницьких смертей неповнолітніх, що відбулися в Оренбурзькій області за минулий рік[36].

Художник-карикатурист Андрій Більжо в контексті скандалу, що виник навколо театральної постановки, іронічно запропонував заборонити бджіл і ос, а також компанію «Білайн»[37].

Письменник Сергій Шаргунов висловив думку, що існують куди більш насущні проблеми, ніж танці, а нескінченна полювання на щось, що ображає громадськість, дійшла до маразму[34].

Альтернативні погляди на події[ред. | ред. код]

Політтехнолог Марина Юденич[38] і журналіст Максим Шевченка[39] висловили припущення, що скандал навколо танцювальної постановки може бути медійної провокацією, в якій юним виконавцям випала роль стати пішаками в чужій нечесній грі. Ряд журналістів відзначає той факт, що користувач YouTube vitamen72 займає відкриту антиросійську позицію і навмисне вказав у назві ролика неправдиву інформацію, а першими про танцювальній постановці написали українські ЗМІ[40][41].

Коментарі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Цікаво, як феміністки в цей раз зможуть у всьому звинуватити чоловіків» [Архівовано 2015-04-19 у Wayback Machine.] / / TJournal, 14 квітня 2015
  2.  Неправильні бджоли: СК розбереться з відвертим танцем школярок на YouTube//«RT», 15 квітня 2015
  3. Канал vitamen72 на YouTube https://www.youtube.com/channel/UCY5gSMsrj9tajVRi6m8cxfw
  4. Двозначне відео з дитячого концерту в Оренбурзі породило бурхливе обговорення в Мережі // Погляд, 13 квітня 2015
  5. Інтернет обговорює викликають танці оренбурзьких школярок // Росбалт, 13 квітня 2015
  6. У рунеті порівняли костюм станцювати тверк школярок з георгіївською стрічкою // Lenta.ru , 13 квітня 2015
  7. В Оренбурзькій області органи прокуратури перевіряють діяльність танцювальної школи, неповнолітні вихованці якої виконали танець, який викликав обурення громадськості [Архівовано 2020-01-28 у Wayback Machine.] // Прокуратура оренбурзької області, 14 квітня 2015
  8. СКР зацікавився еротичним номером «Бджілки і Вінні-Пух» в школі танців в Оренбурзі // Інтерфакс , 13 квітня 2015
  9. СКР побачив ознаки розпусних дій номері «Бджілки і Вінні-Пух» // РБК, 14.04.2015
  10. Оренбурзька студія прокоментувала танець «дівчаток-бджілок з георгіївськими стрічками» // Московський Комсомолець, 13 квітня 2015
  11. «Оренбурзькі бджілки» танцювали з письмової згоди батьків // Росбалт, 14 квітня 2015
  12. Мама однієї з танцюючих «бджілок»: У залі всі аплодували, верещали і свистіли // Комсомольская Правда, 14 квітня 2015
  13. Астахов: Батьки дівчат-«бджілок» з Оренбурга вже пишуть скарги // ІА REGNUM, 14.04.2015
  14. Чому танець оренбурзьких школярок обернувся всеросійським скандалом // Комсомольска Правда, 14 квітня 2015
  15. Робота студії, яка поставила «Танець бджілок» припинена // Погляд, 14 квітня 2015
  16. Дівчинки- «бджілки» з Оренбурга в шоці від скандалу навколо них // Московський Комсомолець, 14 квітня 2015
  17. «Бджілки» з Оренбурга влаштували флешмоб під «ВКонтакте» проти закриття школи танців [Архівовано 2015-05-03 у Wayback Machine.] // TJournal, 15 квітня 2015
  18. .htm Батьки вихованок школи танців «KREDO» звернулися до Анатолія Чадову[недоступне посилання з липня 2019] // РІА «Оренбуржье», 20 квітня 2015
  19. За тверк від «бджілок» 9%, не проти — половина: підсумки опитування // Співрозмовник, 17 квітня 2015
  20. «Танцюючі бджілки» з Оренбурга розкололи інтернет // Російська газета, 14 квітня 2015
  21. «Оренбурзькі бджілки» подумують запатентувати назву і відправитися на гастролі // НТВ, 20 квітня 2015
  22. Астахов назвав вульгарністю танець оренбурзьких школярок // Lenta.ru, 14 квітня 2015
  23. Астахов закликав не влаштовувати «полювання на відьом» після танцю «бджілок» // РБК, 15.04.2015
  24. Радник президента по культурі не підтримав опалу оренбурзьких «бджілок» // НТВ, 17.04.2015
  25. Омбудсмен Памфилова назвала " танці бджіл "зворотною стороною толерантності // РБК, 15.04.2015
  26. Максакова заступилася за «розпусних бджілок» // Дни.ру, 14.04.2015
  27. Матвієнко назвала танець «бджілок» вульгарним і огидним // РІА Новини, 15.04.2015
  28. Масюк: Слідом за «танцем бджілок» слід заборонити тигрів з «Смугастий рейс» // Росбалт, 14 квітня 2015
  29. Віталій Мілонов: «Людина, яка поставив танець „бджілок“ — злочинець» // Аргументи і Факти — Петербург, 14/04/2015
  30. Особлива думка: Михайло Барщевський // Ехо Москви, 14 квітня 2015 (17:08)
  31. Сванідзе назвав мракобіссям нападки на тверк // Lenta.ru, 14 квітня 2015
  32. Негативні стандарти задані / / Погляд, 14 квітня 2015
  33. а б Оренбурзькі бджілки і розворушений вулик проблем // BFM.ru, 16 квітня 2015
  34. а б Експерти побачили в «бджолиному» скандалі деградацію моральності в РФ // Російська Газета, 14 квітня 2015
  35. Правозахисник про танець оренбурзьких «бджілок»: При бажанні «розпусні дії» можна знайти і в балеті // Росбалт, 14 квітня 2015
  36. Боротьбу з пороком в Оренбурзі треба починати не з танців // Погляд, 17 квітня 2015
  37. «Депутат Ігор Зотов побачив у цьому костюмі бджілки георгіївську стрічку» // Коммерсант FM, 14 квітня 2015
  38. Оренбурзькі «бджілки» станцювали під дудку інтернет-провокаторів // Комсомольская правда, 15 квітня 2015
  39. Мілонов, «бджілки», «Пуссі Райот»- контрольований абсурд, який грає роль горілки для населення // РІА" Новий День — Новий Регіон", 22 квітня 2015
  40. Скандальний відеоролик з танцем «оренбурзьких бджіл» вкрали з «Вконтакте» // Комсомольская правда, 14 квітня 2015
  41.   Неправильні бджоли  на YouTube // « П'ятий канал», 19 квітня 2015

Посилання[ред. | ред. код]

Відеосюжети[ред. | ред. код]