Мілонов Віталій Валентинович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віталій Валентинович Мілонов
Віталій Валентинович Мілонов
Віталій Валентинович Мілонов
Депутат Державної Думи РФ VII скликання
Нині на посаді
На посаді з 5 жовтня 2016
Депутат Законодавчого збори Санкт-Петербурга
15 березня 2007 — 22 вересня 2016
Народився 23 січня 1974(1974-01-23) (50 років)
Ленінград, СРСР
Виборчий округ Санкт-Петербург
Відомий як політик, депутат Державної Думи РФ
Громадянство Росія Росія
Національність російська
Освіта Північно-Західний інститут-філія
Російської академії Державної служби при Президентові Російської Федерації
Alma mater Північно-Західна академія державної службиd (2006) і Православний Свято-Тихонівський гуманітарний університетd
Політична партія Єдина Росія
Батько Валентин Миколайович Мілонов
Мати Тетяна Євгенівна Мілонова
У шлюбі з Єва Олександрівна Либуркіна
Діти Марфа, Пелагея, Микола, Петро, Іюля, Евдикоя
Професія політик
Релігія православ'я
Нагороди Орден «За заслуги перед Вітчизною»
www.milonov.ru

Віталій Валентинович Мілонов (рос. Виталий Валентинович Милонов, нар. 23 січня 1974 року, Ленінград, РРСФР, СРСР) — російський державний діяч, політик, пропагандист Депутат Державної Думи РФ VII скликання з 5 жовтня 2016 року, рашист, українофоб.

Член партії «Єдина Росія». Депутат Законодавчих зборів Санкт-Петербурга (20072016). У світовій прессі широко відомий своїми екстравагантними[1][2][3] та скандальними законодавчими ініціативами[4], найбільш відомим результатом[5][6] яких став закон проти пропаганди гомосексуальності в Санкт-Петербурзі.

Біографія[ред. | ред. код]

Дід по матері — Фердинанд Карлович Лорх[7]. Батько — флотський офіцер, мати — вчителька початкової школи[6].

Віталій Мілонов почав політичну кар'єру в 1991 році у Вільно-демократичній партії Росії, співголовами якої були Марина Сальє і Лев Пономарьов.

З 1994 по 1995 рік був помічником депутата Державної Думи Віталія Савицького. Брав участь у діяльності очолюваних ним християнських демократів, головував у громадській організації «Молоді християнські демократи».

У 1997—1998 роках Мілонов був громадським помічником Старовойтової, яка в 1998 році висунула його на вибори. Однак після її вбивства вибори в Законодавчі збори Санкт-Петербурга програв[8], але в другому турі підтримав Вадима Тюльпанова, ставши надалі його помічником.[9] На присвяченому виборам сайті стверджується, що Мілонов вже у 20 років закінчив Гавайський Тихоокеанський університет за спеціальністю «політика і економіка» (США), Інститут Роберта Шумана в Будапешті (Угорщина)[10], однак у подальшому в офіційній біографії це не згадувалося.

У 2004 році обраний депутатом в муніципальному утворенні Дачне.

У 2005 році став главою адміністрації муніципального утворення Червоненька річка [11].

У 2006 році закінчив Північно-Західну академію державної служби при Президенті Російської Федерації за спеціальністю «державне муніципальне управління». Пізніше він заочно вступив у Православний Свято-Тихонівський гуманітарний університет[6].

У 2007 році обраний у Законодавчі збори Санкт-Петербурга четвертого скликання. Обіймав посаду голови постійної комісії з устрою державної влади, місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, був членом бюджетно-фінансового комітету.

З 2009 року — голова комітету із законодавства.

У 2011 році обраний у Законодавчі збори Санкт-Петербурга п'ятого скликання. Виборча кампанія супроводжувалася скандалами із звинуваченнями в прихованої агітації, підкуп виборців та фальсифікації виборів[12][13][14].

Мілонов — член парафіяльної ради православної церкви Святителя Петра, Митрополита Московського[15], регулярно бере участь у богослужіннях.

18 вересня 2016 року на виборах у Державну думу VII скликання, був обраний від партії «Єдина Росія» по 218 Південному одномандатному виборчому округу, місто Санкт-Петербург[16]. Член Комітету Державної Думи з міжнародних справ.[17]

Відомі ініціативи[ред. | ред. код]

Депутат Мілонов є автором багатьох ініціатив, що викликають як позитивну, так і негативну оцінку[6][18][19][20]:

2011 рік[ред. | ред. код]

  • Депутат Мілонов виступив ініціатором закону про заборону кальянів, вказавши на шкоду і нібито пропаганду наркотиків[21][22].
  • Він автор закону про адміністративну відповідальність за пропаганду гомосексуальності і педофілії"[23]. По цій статті він безрезультатно намагався залучити до відповідальності Rammstein[24], Мадонну[25] і Леді Гагу[26]. До кінця 2012 року, за новим законом, був притягнутий до відповідальності лише одна людина за цитування Фаїни Раневської: «Гомосексуальність— це не збочення, збочення — це балет на льоду і хокей на траві»[27].

2012 рік[ред. | ред. код]

  • Віталій Мілонов виступив ініціатором заборони фото і відеозйомки в метро[28][29].
  • Віталій Мілонов відомий своїми виступами проти викладання в школах теорії Дарвіна, стверджуючи недоведеність еволюції і походження людини по волі Бога[30][31]. Також категорично заперечує проти статевого виховання школярів.[32]
  • Мілонов виступив проти присвоєння звання почесного громадянина режисерові Олександру Сокурову, звинувативши його у створенні блюзнірського фільму[33].
  • Віталій Валентинович виступив з ініціативою закрити за аморальність телеканал MTV[34]. Він також відомий пропозицією створити в Петербурзі поліцію моралі з козаків і віруючих[35][36].
  • Мілонов виступив з вимогою закрити консультативно-діагностичний центр для дітей «Ювента», назвавши його «фабрикою смерті» і звинувативши його в пропаганді гомосексуальності та абортів[37][38].
  • Мілонов звернувся до міністра культури з проханням перевірити оперу Бенджаміна Бріттена «Сон в літню ніч» у постановці Крістофера Олдена на предмет сцени пропаганди гомосексуальності, педофілії, алкоголю і наркотиків[39][40].
  • Мілонов виступив з ініціативою наділення ембріона цивільними правами. «Проходження цієї ініціативи буде дуже складним, але ми розраховуємо на допомогу Божу», — зазначив депутат[41][42]. Законопроєкт був відхилений[43], і навіть названий «божевільним»[44].
  • У серпні Мілонов повідомив про намір внести в законопроєкт, що регламентує проведення мітингів, «невелике коригування, яке стосується проведення масових заходів у безпосередній близькості від релігійних об'єктів»[45].

2013 рік[ред. | ред. код]

  • Ініціатор проєкту постанови про зміни у федеральний закон «Про рекламу», що містить положення, спрямовані проти мікрокредитування. Зокрема, зобов'язує кредиторів у рекламі послуг з надання кредиту завжди вказувати інформацію про розмір річної відсоткової ставки по кредиту. Причиною ініціації законопроєкту, за словами Мілонова, стала існуюча в Росії практика мікрокредитування, яка обертається виплатою величезних, часто грабіжницьких відсотків[46][47].
  • Знайшов підтримку серед депутатів Законодавчих Зборів[48] проєкт закону «Про якість та безпеку харчових продуктів», покликаний обмежити в Росії виробництво, імпорт, оптовий та роздрібний продаж харчових продуктів, що містять транс-ізомери жирних кислот з їх масовою часткою у харчовому продукті більш ніж 2 відсотки[49][50]. На думку депутатів, відповідні зміни в законодавстві допоможуть в боротьбі за здоров'я росіян і сприятимуть підвищенню народжуваності[51].
  • Мілонов запропонував створити конкурс «РосіяБачення» на противагу конкурсу «Євробачення», оскільки останній, за його словами, являє собою деградацію «в стилі Олланд»[52][53].
  • Мілонов запропонував підвищити податок на прибуток до 30 % для підприємств і організацій, в яких перебуває не менше 30 % не висококваліфікованих працівників-іноземців і вніс в ЗакЗбори Петербурга відповідний проєкт постанови про поправки до Податкового кодексу Росії[54][55].
  • Депутат Мілонов вніс ініціативу на розгляд ЗакЗборів, що забороняє безкоштовні аборти без медичних показань, залишаючи право на це за жертвами зґвалтування і хворими жінками[56][57].
  • Депутат запропонував внести зміни в закони про свободу совісті та мітингах[58][59], що надає релігійним організаціям можливість заборонити проведення публічного заходу на територіях, що безпосередньо прилягають до будівель, споруд та інших об'єктів, що належать до нерухомого майна релігійного призначення даної організації.
  • Автор федеральної ініціативи, схваленої ЗакЗборами Петербурга, покликаної встановити штрафи для комунальних компаній, які порушують правила надання послуг у сфері ЖКГ[60][61][62].
  • Запропонував створити умови для переселення безпритульних до закинутих колгоспів[63].
  • Виступив з ініціативою про присвоєння історичного символу Росії — чорно-жовто-білому триколору особливого статусу в цілях його очищення «від екстремістського нальоту»[64][65].
  • Ініціював внесення змін до Закону «Про свята та пам'ятні дати в Санкт-Петербурзі», що встановлює день пам'яті (1 серпня) воїнів, полеглих у Першій світовій війні[66].

2014 рік[ред. | ред. код]

  • Автор законопроєкту про розміщення в Петербурзі майданчиків для вигулу собак[67][68].
  • Автор законопроєкту, спрямованого на розгляд до Держдуми, згідно з якою створення в Інтернеті підроблених записів з використанням чужих персональних даних може каратися штрафами від 5000 руб. для фізичних осіб і до 2 млн рублів для юридичних осіб[69][70].
  • Ініціював скасування шкільних занять по суботах, посилаючись на погіршення здоров'я російських школярів у зв'язку з їх надмірним перевтомою в процесі навчання[71][72].
  • Автор законопроєкту про заборону проведення в Петербурзі конкурсів краси серед дітей до 16 років, розробленого з метою захисту неповнолітніх від посягань на їхнє психічне здоров'я[73].
  • Ініціював встановлення 14 червня дня пам'яті Іоанна Кронштадтського в Петербурзі[74][75].
  • 31 березня написав звернення міністру внутрішніх справ Володимира Колокольцева з пропозицією створити новий підрозділ МВС — «поліцію моралі», яке, за словами депутата, має спеціалізуватися на наданні допомоги неблагополучним сім'ям, займатися профілактикою підліткової злочинності, контролювати громадян, які ведуть антисоціальний спосіб життя, боротися з проституцією та пропагандою гомосексуальних відносин серед неповнолітніх, а також протидіяти появі підпільних гральних закладів[76]. Одночасно він запропонував криміналізувати ряд статей КпАП та посилити Кримінальний кодекс[77].
  • Звернувся до губернатора Георгія Полтавченка з пропозицією назвати одну з вулиць Петербурга ім'ям першого президента Чеченської Республіки Ахмада Кадирова.

2015 рік[ред. | ред. код]

2016 рік[ред. | ред. код]

  • Комітет з законодавству петербурзьких Законодавчих Зборів схвалив ініціативу депутата Віталія Мілонова зобов'язати керівників усіх політичних партій і кандидатів у депутати публікувати відомості про свої доходи, доходи подружжя і дітей[81].

2017 рік[ред. | ред. код]

  • Вніс на розгляд проєкт закону "Про правове регулювання діяльності соціальних мереж", що вводить заборону на користування соціальними мережами до виповнення 14 років, реєстрацію в соціальних мережах за паспортними даними, заборону розповсюдження в соцмережах скріншотів листування без дозволу осіб, які брали участь у ньому, а також заборону використовувати соцмережі для організації мітингів і походів і використання соцмереж бюджетними організаціями[82]. Проєкт викликав критику з боку депутатів та інтернет-експертів, які звинуватили Мілонова в некомпетентності, популізмі та прагненні обмежити свободу.[83]

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Регулярно бере участь в акціях з ловлі віртуальних педофілів[84][85][86].

З жовтня 2013 року Віталій Мілонов написав сім заяв з вимогою закрити інтернет-проєкт «Діти-404», і залучити її засновника Олену Климову до відповідальності «за пропаганду гомосексуальності серед неповнолітніх», за його припущенням проєкт фінансується за рахунок закордонних грантів і повинен бути визнаний іноземним агентом. Проєкт виник у соціальних мережах навесні 2013 року, в його групах у «ВКонтакті» і в Facebook перебувають більше півтора десятків тисяч людей, у них підлітки-гомосексуали діляться з товаришами своїми міркуваннями про життя, стосунки з батьками та однокласниками. У січні 2014 року на Климову був складений адміністративний протокол, за версією слідства вона порушила ч. 2 ст. 6.21 КпАП РФ і за це їй загрожує штраф від 50 до 100 тисяч рублів, суд відбудеться в лютому[87].

В лютому 2014 року Віталій Мілонов направив відкритий лист міністру культури РФ Володимиру Мединскому з вимогою заборонити концерт українського гурту «Океан Ельзи» в Петербурзі, який був призначений на 31 березня в Льодовому палаці. Мілонов також попросив Мединського внести соліста групи Святослава Вакарчука в «чорний список» небажаних для в'їзду в Росію осіб. Депутат назвав музиканта «активним і непримиренним супротивником російської держави»[88].

2 березня 2014 року Мілонов відвідав несанкціонований антивоєнний мітинг проти введення військ в Україну, в ході якого неодноразово ображав і провокував учасників акції[89], зокрема назвав 75-річного блокадника «фашистом»[90].

У неділю 16 березня 2014 року Віталій Мілонов, який працював спостерігачем на референдумі в Криму, підняв російський триколор над будівлею військової прокуратури українського Чорноморського флоту[91].

На базі своїх громадських приймалень у травні 2014 року у відповідь на прохання з Донецька про підтримку організував збір і доставку гуманітарної допомоги[92].

Критика[ред. | ред. код]

Мілонов став першим депутатом Санкт-Петербурга, відставки якого вимагають частина виборців його округу і городяни[93][94], а також ряд діячів культури і мистецтва[95]. За словами організаторів петиції, приводом до цього послужила «ціла серія абсурдних ініціатив і абсурдних витівок»[94][96][97][98][99], які, згідно зі зверненням, закріплюють за Петербургом «імідж столиці гомофобії і мракобісся, а також міста абсурдних законодавчих ініціатив»[95]. У петиції згадуються гучні ініціативи депутата «Про заборону пропаганди гомосексуальності», наділення ембріонів правами людини, заклик до створення в Петербурзі поліції моралі з козаків і православних дружин та скандал зі співачкою Мадонною[100]. В ході збору підписів на ресурсі Демократор за відставку депутата в перші ж два дні проголосувало 6 тисяч чоловік, а після того, як кількість голосів «за» перевалила за 11 тисяч, була виявлена накрутка голосів «проти» і збір підписів довелося призупинити[101]. Зокрема, мешканці округу Дачне, за яким був обраний Мілонов, вважають, що депутат не справляється зі своїми обов'язками[102]. Замість того, щоб захищати інтереси своїх виборців, він сприяє компанії «Воїн-В» — інвестору, який забудовує квартал висотками, зазначають місцеві жителі[102][103][104][105]. Після мітингу проти забудови, що відбувся 9 грудня 2012 року[106], жителі кварталу 2А і 2Г «Улянка» висунули вимоги примусового психіатричного огляду і позбавлення Мілонова статусу депутата[107].

Глава міжрегіональної профспілки працівників освіти «Вчитель» Андрій Демидов, торкаючись ініціативи депутата тестувати вчителів на педофілію, вважає, що Мілонов займається «шкідливою дурницею». «Такі діячі, як Мілонов, створюють тільки істерію і загрозу для виконання вчителями своїх професійних обов'язків, сприяючи реальному відтоку з професії чоловіків, яких і так в школі не вистачає»[108].

У зв'язку з заявою Мілонова в прокуратуру[109] про пропаганду гомосексуальності у виступі школярів на святі святого Валентина, депутату було відправлено[коли?] відкритий лист від вчителів німецької школи № 605: законодавець «копається в брудній білизні і користується застарілими методами епохи тоталітаризму» замість того, щоб допомагати школам Петербурга в здійсненні реформи освіти. Крім того, виступаючи з подібними заявами, на думку авторів послання, Мілонов заважає навчальному процесу та дискредитує роботу колективу школи, що входить в десятку найкращих у місті[110]. Прокуратура не підтвердила порушення закону в 605 школі[111].

Пропозиція Мілонова «скасувати гомосексуальність до 2015 року» визнано «сумнівним досягненням в області шоу-бізнесу» і відзначено[112] «нагородою» «Срібна калоша» в 2012 році. Інша подібна нагорода «Золота клізма 2012» присуджена йому за невтомну пропаганду гомосексуальності" від «Альянсу гетеросексуалів за рівноправність ЛГБТ»[113][114][115][116][117].

У 2012 році ряд відомих діячів Росії підписали відкритий лист з проханням позбавити Віталія Мілонова депутатського мандата. Під листом підписалися Діма Білан, Філіп Кіркоров, Євген Плющенко і Яна Рудковська[118].

У зв'язку з висловлюванням Мілонова про викладання теорії біологічної еволюції в школах, в якому він назвав еволюцію «теорією гусака і порося»[119], координаційний комітет Санкт-Петербурзького союзу вчених випустив заяву, в якому зазначив, що «заяви подібного роду створюють далеко не найкращу славу Санкт-Петербургу, що має в своєму Законодавчому зборах таких депутатів, дискредитують не тільки партію „Єдина Росія“, членом якої є В. Мілонов, але й законодавчу владу в цілому.»[31]

16 грудня 2013 року петербурзький сайт Фонтанка.ру опублікував статтю про те, що петербурзький бюджету за проведену благодійну діяльність у 2012 році виплатив 9 640 000 рублів регіональній благодійній організації «Православний світ», співзасновниками якої є Віталій Мілонов і його дружина Єва Либуркина[120]. Відповідно до звітності, на ці кошти було куплено 19 280 одиниць продуктових наборів, роздача яких відбувалася перед парламентськими і президентськими виборами в Красносельском, Кіровському та Петроградському районах міста восени 2011 року і в першій половині 2012 року. Однак сама організація «Православний світ», згідно з даними УФПС по Петербургу, була зареєстрована лише 5 червня 2012 року, таким чином договір і рахунок-фактура датовані заднім числом. Президент організації та помічник Мілонова Олексій Князєв повідомив про те, що Мілонов активно бере участь в роботі його організації і надає їй допомогу.

Екстремізм[ред. | ред. код]

Член Ради Федерації від адміністрації Архангельської області Костянтин Добринін звернувся до генерального прокурора Юрія Чайки з проханням перевірити на екстремізм інтерв'ю Віталія Мілонова інтернет-виданню Slon.ru, так як на його думку вказані там заяви депутата з використанням елементів ненормативної лексики та кримінального жаргону містять заклики до геноциду, розпалюванню ворожнечі й міжнаціональних конфліктів[121].

Шість депутатів, що представляють в архангельському парламенті фракцію «Єдина Росія», звернулися до голови Законодавчих зборів Петербурга В'ячеслава Макарова з проханням рекомендувати депутату Віталію Мілонову скласти свої депутатські повноваження через висловлювання щодо кримськотатарського та українського народів. У листі з посиланням на «досвід і моніторинг засобів масової інформації» йдеться про те, що заяви сприймаються громадянами як позиція Законодавчих зборів, і в результаті під ударом виявляється репутація і міського парламенту, і навіть міста Санкт-Петербурга[122].".

Будучи спостерігачем під час кримського референдуму, Віталій Мілонов заявив про те, що до складу Російської Федерації потрібно повернути Харків, Донецьк і Одесу. Також він повідомив про те, що не вважає себе антиамериканістом[123].

У березні 2014 року інтерв'ю Мілонова стало предметом перевірки Генеральної прокуратури на предмет екстремізму у зв'язку з використанням виразів «божевільні козли», «придурки з мандолінами» стосовно українців та «свині», «які зривають глотки на гроші Туреччини», яким він «хотів дати в рило», стосовно кримських татар.[124]

В інтерв'ю Anews у травні 2019 року розповів про своє ставлення до геїв і що з ними потрібно робити. За його словами, він вважає, що нетрадиційні речі не треба витягувати навиворіт, це справа кожного в рамках приватного життя. Також Віталій Мілонов висловився проти заяв пропагандистів про фізичне насильство та арешт геїв.[125]

У грудні 2021 року Віталію Мілонову присудили антипремію за сумнівні досягнення в юриспруденції "Малинова Феміда" за "публічну образу окремих груп людей (2021 року - колекторів), користуючись депутатською недоторканністю"[126]

Особисте життя[ред. | ред. код]

Одружений на Єві Лібуркіній, яка з червня 2008 року по жовтень 2011 року була членом Санкт-Петербурзької виборчої комісії з правом вирішального голосу, куди була висунута муніципальним радою муніципального утворення «Червоненька річка» (виборчої території Мілонова і Валентини Матвієнко). Виховує трьох дітей — дочку Марту, сина Миколу[127] і прийомного сина[128]. Віталій Мілонов демонстративно носив футболку з написом «Православ'я або смерть!»[129][130].

Батько дружини Мілонова — Олександр Лібуркін, поет і службовець в Муніципальному утворенні «Червоненька річка», яким його зять керував з 2005 року. У вересні 2011 року придбав віллу на Кіпрі в селі Лиопетри, округ Фамагуста. Двоповерхова вілла площею близько 150 квадратних метрів оточена трьома «сотками» землі, до 2016 року будинок був виставлений на продаж, його ціна варіювалася від 140 до 182 тисяч євро[131].

З 1991 року відвідував збори Євангельських християн, а в 1998 році — звернувся до православ'я[6].

Санкції[ред. | ред. код]

Віталій Мілонов голосував за постанову № 58243-8 «Про звернення Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації до Президента Російської Федерації В.В. Путіна про необхідність визнання Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки», є підсанкційною особою багатьох країн світу.[132]

У лютому 2022 році внесений Польщею до санкційного візового списку: Мілонову заборонено в'їзд на територію Євросоюзу, а також держав Шенгенської зони.[133]

23 лютого 2022 року, на тлі вторгнення Росії в Україну, занесений до списку санкцій Євросоюзу, оскільки "підтримував і проводив дії та політику, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, які ще більше дестабілізують Україну".[134]

24 березня 2022 року доданий до санкційного списку США.[135]

7 вересня 2022 року доданий до санкційного списку України.[136]

Нагороди[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В інтернеті поширена, за словами Мілонова, неправдива інформація про те, що він нібито ініціював поправку, згідно з якою дівчата, які не народили до 23 років, будуть призиватися до служби в армії. Мілонов вважає, що через цю інформації «міцно облажався» опозиційний кандидат в мери Москви Олексій Навальний, який приписав у своїй агітгазеті Мілонову даний «фейк»[140].
  • Віталію Мілонову присвячена сатирична пісня[141].
  • Вийшла у світ настільна гра «Життя депутата Мілонова»[142]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Европейский суд по правам человека рассмотрит фальсификацию выборов в Петербурге. Архів оригіналу за 17 березня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  2. Милонов: «Нельзя обогащать чужую экономику». Известия. Архів оригіналу за 17 червня 2013. Процитовано 17 червня 2013.
  3. Виталий Милонов облико морале. Пять скандальных инициатив петербургского депутата. АіФ. Архів оригіналу за 17 червня 2013. Процитовано 17 червня 2013.
  4. В Санкт-Петербурге могут расширить полномочия народных дружин для контроля за мигрантами. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  5. Страх и ненависть: Высказывания и проекты депутата Милонова. The village. Архів оригіналу за 17 червня 2013. Процитовано 17 червня 2013.
  6. а б в г д Хазов, Сергей (12.11.2012). Медный всадник путинского времени (русский) . The New Times. Архів оригіналу за 23.11.2012. Процитовано 14 листопада 2012.
  7. Венера Галеева (11.11.2014). Виталий Милонов рассказал, какой будет следующая ЛГБТ-свадьба. Фонтанка.ру.
  8. Виталий Милонов: Быть православным очень тяжело.
  9. Милонов о «милоновщине».
  10. Выборы в Законодательное собрание Санкт-Петербурга в 1998 году. Округ 15.
  11. Офіційна біографія на сайті Законодавчих зборів Санкт-Петербурга. Архів оригіналу за 11 жовтня 2013. Процитовано 26 травня 2016.
  12. Нет хлеба? Ешьте бумагу! Виталия Милонова обвиняют в "подкупе" избирателей. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  13. В Петербурге "Единая Россия" соблазняет избирателей тюльпанами. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  14. Как Виталий Милонов набирал 67 процентов голосов в Петербурге. День из жизни одного УИК. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  15. Церковь во имя святителя Петра Митрополита Московского. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 26 травня 2016.
  16. Вибори депутатів Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання: Дані кандидата : Мілонов Віталій Валентинович [Архівовано 2018-12-22 у Wayback Machine.] // сайт ЦВК Росії
  17. комітет ДД з міжнародних справ (рос.). www.duma.gov.ru. Архів оригіналу за 30 квітня 2017. Процитовано 20 січня 2017.
  18. Страх и ненависть: Высказывания и проекты депутата Милонова
  19. Кто в ЗакСе был, тот в цирке не смеется
  20. Программы Неделя на Рен-ТВ от 29 09 12
  21. "Кальян связан с традициями, пришедшими к нам из землянок Афганистана» (В. Милонов). Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  22. «Примерно в 100 раз вреднее сигарет». Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  23. В Петербурге принят закон о штрафах за пропаганду педофилии и гомосексуализма. ИТАР-ТАСС. 29 лютого 2012. Архів оригіналу за 11 грудня 2012. Процитовано 9 грудня 2012.
  24. Милонов грозит привлечь за гей-пропаганду группу Rammstein
  25. Милонов: Мадонна нарушила закон о гей-пропаганде в Петербурге
  26. Милонов заявил на Леди Гагу в прокуратуру
  27. Милонов не считает Раневскую «источником морали и нравственности»
  28. Полтавченко потребовал у Милонова пересмотреть закон о запрете съемки в метро Петербурга. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  29. Милонов отрицает, что отменит закон на съемку в метро Петербурга. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  30. Защитим обезьян от депутатов. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  31. а б Заявление Координационного совета Санкт-Петербургского союза ученых. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  32. Смоляк П. Виталий Милонов: Быть православным очень тяжело. Шум (03.04.12). Проверено 9 декабря 2012. .
  33. Депутат Борис Вишневский: «Пусть Милонов повторит в лицо Сокурову своё хамство!». Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  34. Депутат Милонов предлагает закрыть канал MTV. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  35. Автор скандального закона о геях предлагает формировать отряды полиции нравов из казаков. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  36. В Петербурге может быть создана религиозная полиция нравов. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  37. Милонов потребовал закрыть «фабрику смерти». Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  38. Врачи не будут судиться с Милоновым, но требуют извинений. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  39. «Сон в летнюю ночь» поразил Милонова развратом. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  40. Питерский законотворец усомнился в порядочности Шекспира. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  41. Цинклер, Евгения (16 серпня 2012). Петербургские депутаты предложили наделить эмбрион гражданскими правами. Российская газета. Процитовано 23 вересня 2012.
  42. Депутат Милонов предлагает уравнять права эмбриона и человека. Интерфакс. 15 серпня 2012. Процитовано 23 вересня 2012.
  43. Голубкова, Мария (26 вересня 2012). Эмбрион не признали ребенком. Российская газета. Процитовано 9 грудня 2012. Депутаты Законодательного собрания Санкт-Петербурга в среду со скандалом отклонили законопроект коллеги Виталия Милонова, который предложил распространить гарантии основных прав и свобод человека на еще не рожденных детей в утробе матери.
  44. Труд: Законопорчество депутата Милонова
  45. Цинклер, Евгения (17 серпня 2012). В Петербурге могут запретить митинги у храмов. Российская газета. Процитовано 23 вересня 2012.
  46. ЗакС поддержал федеральное предложение Милонова против микрокредитования
  47. В ЗакСе поддержали постановление Милонова против микрокредитования
  48. Депутаты ЗакСа поддержали Милонова в его борьбе с транс-жирами // БалтИнфо, 2013.06.05.
  49. Виталий Милонов выйдет на пикет против транс-жиров
  50. О законодательной инициативе о принятии Федерального закона «О внесении изменений в Федеральный закон „О качестве и безопасности пищевых продуктов“ и Кодекс Российской Федерации об административных правонарушениях»
  51. Депутаты Петербурга предлагают улучшать демографию борьбой с фастфудом [Архівовано 3 листопада 2013 у Wayback Machine.] // Карповка, 2013.06.05.
  52. Милонов предложил создать «РоссияВидение» — конкурс с традиционными ценностями
  53. Депутат Милонов предложил создать альтернативный «Евровидению» конкурс
  54. «Деловой Петербург».
  55. Милонов предлагает увеличить налог на прибыль для фирм с гастарбайтерами
  56. Милонов предлагает оставить право на бесплатный аборт только жертвам изнасилования и больным
  57. Депутат Милонов предлагает запретить бесплатные аборты. Архів оригіналу за 1 лютого 2014. Процитовано 26 травня 2016.
  58. Питерский закс предлагает изменить законы о свободе совести и митингах // ФедералПресс, 2013.06.05.
  59. Петербургские депутаты предлагают спрашивать мнение церкви при согласовании акций вблизи храмов // Деловой Петербург, 2013.06.05.
  60. Парламент Петербурга намерен ввести штрафы за нарушения в сфере ЖКХ // Карповка, 2013.05.29.
  61. Депутаты попросят Госдуму наказывать за нарушение правил предоставления коммунальных услуг // РосБалт-Петербург, 2013.05.29.
  62. Парламентарии Санкт-Петербурга просят Госдуму устранить пробел в КоАП РФ // ФедералПресс, 2013.05.29.
  63. Милонов предложил переселить бомжей в заброшенные колхозы
  64. Виталий Милонов: Исторический символ России не может быть символом экстремизма
  65. «Три цвета Руси»: зачем делать имперский флаг символом страны
  66. Депутаты решат, нужен ли Санкт-Петербургу день памяти павших в Первой мировой войне
  67. Площадки для выгула собак построит Смольный
  68. ЗакС ищет ответственных за содержание площадок для выгула собак в чистоте
  69. Депутаты рассмотрят закон о запрете создания поддельных аккаунтов в Сети
  70. Милонов предложил штрафовать за поддельные аккаунты в соцсетях
  71. Милонов — детям.
  72. Проект постановления ЗС Санкт-Петербурга: О законодательной инициативе о принятии Федерального закона "О внесении изменений в Федеральный закон «Об образовании в Российской Федерации». Архів оригіналу за 11 серпня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  73. Депутаты в Петербурге запретят конкурсы красоты для несовершеннолетних. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  74. Инициатива Милонова о дне памяти Иоанна Кронштадтского вызвала дебаты в ЗакСе
  75. Депутат Марченко считает, что празднование дня Иоанна Кронштадтского увеличит доходы города
  76. Милонов предложил министру внутренних дел создать в России «Полицию нравов»
  77. Милонов предложил возродить полицию нравов. Архів оригіналу за 18 травня 2015. Процитовано 26 травня 2016.
  78. Вера Черенева (14 квітня 2015). Милонов предложил ужесточить закон об образовании после танца "пчелок" (рос.). «Российская газета». Архів оригіналу за 23 травня 2015. Процитовано 23-05-2015.
  79. Милонов предложил запретить гулять с голым торсом и в купальнике. «РБК».
  80. Минздрав призывают признать чайлдфри сумасшедшими. Известия. 6 ноября 2015.
  81. Виталий Милонов хочет знать из чьих рук кормятся национал-предатели. РИА Катюша. Архів оригіналу за 22 серпня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  82. Милонов внес законопроект о запрете соцсетей для детей до 14 лет. Радио Свобода (рос.). 10 квітня 2017. Процитовано 11 вересня 2023.
  83. Чижова, Любовь; Маетная, Елизавета (10 квітня 2017). "Запретный плод сладок". Радио Свобода (рос.). Процитовано 11 вересня 2023.
  84. Челябинский кандидат в губернаторы стал жертвой Милонова и охотников на педофилов // Информационное агентство «ФедералПресс», 2013.06.06.
  85. Милонов покрывает высокопоставленного педофила из Смольного // Ленинградская правда, 2013.06.05.
  86. Гастарбайтер и будущий прокурор предлагали интим маленьким мальчикам. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  87. Про уродов и людей.
  88. Милонов потребовал не пускать «Океан Ельзи» в Россию Lenta.ru 24.02.2014
  89. Милонов обвинил протестовавшую против войны на Украине мать солдата в фашизме. Gazeta.SPb. 2 березня 2014. Архів оригіналу за 1 квітня 2014. Процитовано 1 квітня 2014.
  90. Блокадника задержали за плакат "Миру мир" и сутки продержали в полиции. Новая газета. 5 березня 2014. Архів оригіналу за 8 березня 2014. Процитовано 1 квітня 2014.
  91. Милонов поднял российский флаг над зданием украинской военной прокуратуры в Севастополе
  92. Милонов отправляет грузовик с гуманитарной помощью в Донецк. Архів оригіналу за 21 серпня 2014. Процитовано 26 травня 2016.
  93. Жители из округа Милонова требуют отобрать мандат у депутата — Новости — Политика — Интерфакс
  94. а б В Петербурге идет кампания за отставку депутата Милонова — BBC Russian — Россия
  95. а б Депутат Милонов портит имидж Северной столицы. Малафеев, Плющенко, Киркоров и Басков требуют лишить парламентария мандата.
  96. Труд: Законопорчество депутата Милонова
  97. В Интернете стартовал сбор подписей за отставку депутата Виталия Милонова. Архів оригіналу за 26 лютого 2014. Процитовано 26 травня 2016.
  98. В Интернете собирают подписи за отставку Милонова, превратившего Петербург в «столицу мракобесия» — Росбалт.
  99. Общенародная слава может выйти Милонову боком:: Северо-Запад:: Top.rbc.ru. Архів оригіналу за 28 лютого 2014. Процитовано 28 лютого 2014.
  100. В Петербурге идет кампания за отставку депутата Милонова.
  101. Против депутата Милонова в Сети выступили более 11 тыс.
  102. а б Жители Ульянки больше не верят Милонову и просят лишить его мандата — Новости Петербурга, строительные новости — Карповка. Архів оригіналу за 27 січня 2013. Процитовано 26 травня 2016.
  103. Обращение жителей Ульянки за отставку В. Милонова из-за его поддержки уплотнительной застройки квартала 2А Ульянки
  104. Единоросс Милонов греется в лучах антиславы // НТВ.
  105. NR2. Архів оригіналу за 24 лютого 2014. Процитовано 26 травня 2016.
  106. Жители Ульянки потребовали отставки депутата Милонова. 12 декабря 2012, 16:29.
  107. Избравшие Милонова жители требуют отправить депутата в психиатрический стационар — Росбалт.
  108. Милонов хочет проверить педагогов на педофилию — BBC Russian
  109. Немецкую школу проверят на сексуальную революцию — Фонтанка.
  110. Учителя 605-й школы — Милонову: Вы оклеветали одну из лучших школ города, извинитесь — Фонтанка.
  111. Телеканал «Санкт-Петербург» — Новости — Прокуратура: В выступлении школьников пропаганды нет. Архів оригіналу за 25 червня 2016. Процитовано 26 травня 2016.
  112. Милонову было приятно получить "Серебряную калошу" за "закон о геях". Росбалт. Архів оригіналу за 12 червня 2013. Процитовано 12 червня 2013.
  113. Депутата Милонова наградили «Золотой клизмой» за вхождение в анналы › MR7.ru
  114. Депутата Милонова дожидается «Золотая клизма» // НТВ.
  115. Гомофобам поставили «Золотую клизму»
  116. За премию «Золотая клизма» Милонов наградит ЛГБТ "Осиновым колом
  117. «Золотая клизма» от защитников ЛГБТ досталась Виталию Милонову — Санкт-Петербург, акции — БалтИнфо.ru
  118. Эстрадные звезды и школьные учителя требуют лишения мандата петербургского депутата Милонова — Газета.
  119. Мэр Казани выступил против преподавания теории Дарвина. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |Примечание= (довідка)
  120. «Предвыборные» миллионы депутата Милонова Фонтанка.ру 16.12.2013
  121. Генпрокурора просят проверить интервью Милонова на экстремизм 27.03.2014
  122. Архангельские единороссы просят лишить Милонова депутатского мандата 01.04.2014. Архів оригіналу за 08.04.2014. Процитовано 26.05.2016.
  123. Виталий Милонов: «Я считаю, что Россия имеет моральное право выступить с миротворческой миссией»
  124. Сенатор просит Генпрокуратуру проверить на экстремизм интервью Милонова
  125. Виталий Милонов: пенсионная реформа - это расплата за аборты. web.archive.org. 12 серпня 2020. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 11 вересня 2023.
  126. Peredsudom News / Отраслевые новости / Виталий Милонов получил антипремию "Малиновая Фемида" вместе со своим "обидчиком" Никитой Джигурдой. web.archive.org. 13 грудня 2021. Архів оригіналу за 13 грудня 2021. Процитовано 11 вересня 2023.
  127. Афанасьева А. Чем занимается жена Виталия Милонова [Архівовано 2012-12-23 у Wayback Machine.]. 812 Online (31 августа 2012). Проверено 9 декабря 2012. .
  128. Вадим Быстров (4 жовтня 2013). В начале сентября депутат Виталий Милонов усыновил мальчика. БалТпп. Архів оригіналу за 27 лютого 2014. Процитовано 8 жовтня 2013.
  129. Депутата Милонова заподозрили в экстремизме. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  130. Депутат Милонов о лозунге «Православие или смерть!» на футболке: это не экстремизм. Архів оригіналу за 28 жовтня 2012. Процитовано 2 червня 2012.
  131. нашли у тестя Милонова недвижимость на Кипре[недоступне посилання з липня 2019] «Бумага», 02.03.2016
  132. МІЛОНОВ Віталій Валентинович - біографія, досьє, активи | Війна і санкції. sanctions.nazk.gov.ua (укр.). Процитовано 22 березня 2023.
  133. Виталию Милонову закрыли въезд в Евросоюз - Газета.Ru | Новости. web.archive.org. 1 лютого 2022. Архів оригіналу за 1 лютого 2022. Процитовано 22 березня 2023.
  134. Search results - EUR-Lex. eur-lex.europa.eu (англ.). Процитовано 22 березня 2023.
  135. Russia-related Designations; Publication of new Frequently Asked Question.
  136. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №637/2022 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 вересня 2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».
  137. Владимир Путин наградил Виталия Милонова медалью. RT. 13 вересня 2015. Процитовано 13 вересня 2015.
  138. Указ Президента Российской Федерации от 08.09.2015 № 451 «О награждении государственными наградами Российской Федерации»
  139. а б Милонов Виталий Валентинович. Законодательное собрание Санкт-Петербурга. Архів оригіналу за 12 червня 2013. Процитовано 12 червня 2013.
  140. Милонов обвиняет «лесоруба Навального» в клевете // Вести.ру, 21.08.2013
  141. Депутат Милонов готов встретиться с авторами песни про него Росбалт.
  142. Аня Балагурова (17 березня 2014). Настольная игра «Жизнь депутата Милонова». The Village. Процитовано 2 травня 2015.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]