Соцмісто (Запоріжжя)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Запоріжжя, Круглий будинок

Запорізьке соцмісто — житловий масив, збудований у 1930-ті роки в місті Запоріжжя. Забудова створена у стилі конструктивізму та післявоєнного сталінського ампіру. Для жителів міста, як і істориків, архітекторів, цей ансамбль будівель несе значну цінність через його існування, як функціонуючої частини сучасного індустріального міста і згадки періоду та цінностей раннього УРСР.

Історія[ред. | ред. код]

Як і загалом, конструктивізм як напрям 1920х-30х років[1], побудова Запорізького соцміста була великим експериментом. У конструкціях прослідковується романтизація ідеї соціалізму та свободи духу доби раннього СРСР. Зокрема, в архітектурних роботах присутній експерименталізм художників, що не був притаманним для соцреалізму — стилю що панував після конструктивізму в архітектурі і загалом, мистецтві.

В Соцмісті є потужна модерністська архітектура і є її історія: індустріалізації ціною нашого села, життів наших людей, які вмирали від голодомору. Це такий складний мікс надсучасного мистецтва і кривавого минулого, — екскурсовод із Запоріжжя, Наталія Лобач[2]

Більшість прикладів архітектури напрямку конструктивізму знаходиться у районі, відомому мешканцям Запоріжжя як «Шосте селище». Проте початок забудови соцміста в Запоріжжі пов'язують із забудівлею Будинку культури Металургів та серцем індустріального Запоріжжя — ДніпроГЕС. Саме для працівників ДніпроГес першочергово і зводили комплекси будівель — максимально функціональні райони, де працівники могли б повноцінно діяти функціонувати. Простори, що створювалися для таких робітників втілювали ідеали радянського пролетаріата.

Часто піднімається питання архітектури запорізького соцміста як носія «чужої» культури, адже над проєктом працювали також і московські архітектори, такі як до прикладу брати Весніни, Орлов, Лавров[3].

Відомі будівлі[ред. | ред. код]

  • Круглий будинок
  • Будинок культури Металургів

Зв'язок із сучасною українською культурою[ред. | ред. код]

19—20 листопада 2017 року в Запоріжжі пройшла міжнародна науково-практична конференція «Універсальність явищ запорізького модернізму і школи Баухаус. Проблеми збереження модерністської спадщини». Конференція проходила у Палаці культури Металургів, який також розташований на території Соцміста[3]. Ця конференція пройшла у рамках проєкту «Bauhaus — Zaporizhzhia», що спрямований на збереження і розвиток пам'яті про український модернізм в архітектурі. Співкоординаторка проєкту — Євгенія Губкіна.

У 2018 році на YouTube-каналі «Громадське ТБ Запоріжжя» вийшов короткий документальний фільм «Соцмісто Запоріжжя. Документальний фільм»[4]. У ньому журналісти, жителі міста ставлять питання цінності споруд для них особисто і для світової спільноти.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лоддер, Крістіна (1998). Російський Конструктивізм (English) . New Haven: Yale University Press.
  2. "У нас є потужна архітектура та історія". Як запорізька дизайнерка закохує людей в місто. О, Море.Сity (укр.). Процитовано 4 квітня 2024.
  3. а б “Баухаус ‒ Запоріжжя”: як зберегти модерністську спадщину. 01.12.2017. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  4. Соцмісто Запоріжжя. Документальний фільм.