Стелс (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стелс
Stealth
ЖанрНаукова фантастика, бойовик
РежисерРоб Коен
ПродюсерНіл Моріцd, Майк Медавойd і Laura Ziskind
СценаристW. D. Richterd
У головних
ролях
Джош Лукас
Джессіка Біл
Джеймі Фокс
Сем Шепард
Джо Мортон
Річард Роксбург
ОператорДін Семлер
КомпозиторBTd
ХудожникJonathan Leed
КінокомпаніяOriginal Film
Дистриб'юторColumbia Pictures
Тривалість121 хв.
Моваанглійська
КраїнаСША США
Рік2005
Кошторис$135 млн
Касові збори$76,932,872
IMDbID 0382992
sonypictures.com/movies/stealth
CMNS: Стелс у Вікісховищі

«Стелс» (англ. Stealth) — американський науково-фантастичний бойовик 2005 р. режисера Роба Коена з Джошем Лукасом, Джессікою Біл, Джеймі Фоксом, Семом Шепардом, Джо Мортоном і Річардом Роксбургом у головних ролях.

Головною темою фільму є трійка елітних пілотів-винищувачів, до яких долучають проєкт з розробки роботизованого літака класу стелс, та які небезпеки може приховувати бойовий штучний інтелект.

Вийшов 29 липня 2005 р. завдяки Columbia Pictures, кошторис фільму склав $135 млн, але Стелс був розбитий критиками і став колосальною фінансовою бомбою, провалившись у прокаті, заробивши $ 76 932 872 в усьому світі, що стало одним з найбільших фіаско в історії кінематографа.[1]

Сюжет

[ред. | ред. код]

2016 рік. ВМС США розробляє авіаційну програму з боротьби проти міжнародного тероризму й іншими ворогами держави. Командування надає трійці молодих льотчиків флоту (Бену Ганнону, Карі Вейд і Генрі Парселлі) стажиста «Еді» (EDI) — новітній багатоцільовий ударний БПЛА вертикального зльоту і посадки, створений з використанням технології «стелс» і наділений найдосконалішим штучним інтелектом. Після повернення з успішного нічного бомбардування з'їзду терористів в Рангуні в новий літак потрапляє блискавка. Математичні алгоритми штучного інтелекту порушуються, робот стає незалежним — у нього з'являється власна особистість. Зламавши файли Пентагону, робот завантажив звідти військову програму «Чорне охоплення», створену ще за часів холодної війни. Після самовільного бомбардування бази бойовиків у горах Таджикистану, ШІ виривається з-під контролю і намагаючись виконати цілі програми, вирушає бомбити секретний ядерний центр ймовірного противника. Генрі розбивається об скелю, переслідуючи робота, літак Кари, пошкоджений при атаці, розвалюється в повітрі, льотчиця приземляється в горах Північної Кореї, по її слідах йде загін прикордонників. На базі командир групи, намагаючись врятувати свою репутацію, вирішує погубити пілотів і через сенатора Рея передає інформацію «іноземній державі», а після бою з трьома перехоплювачами наказує двом переможцям (які вирішили об'єднатися, щоб вижити) приземлитися на Алясці, де героїв чекає смертельна пастка. Однак Ганнон з боєм проривається до Еді і, сидячи в його кабіні, відлітає на допомогу Карі, яка дісталася до кордону. У бою з корейськими прикордонниками Еді, витратив весь боєзапас, жертвує собою, таранячи корейський бойовий вертоліт. Бен і Кара переходять кордон і рятуються, зрадник-командир пускає кулю собі в голову.

Після титрів показано, що одна з головних частин штучного інтелекту Еді залишилася неушкодженою після зіткнення з вертольотом і активувалася.

Футурологічний аспект

[ред. | ред. код]
Вигаданий військовий літак F/A-37 Talon.

У фільмі показано багато футуристичних/теоретичних чи технологій, що використовуються[де?]. До них належать:

Саундтрек

[ред. | ред. код]
  • «Make a Move» — Incubus (3:12)
  • «Admiration» — Incubus (4:13)
  • «Neither of Us Can See» — Incubus (4:04)
  • «(She Can) Do That» — BT & David Bowie (3:15)
  • «Dance to the Music» — will.i.am & Sly & The Family Stone (4:06)
  • «Bullet-Proof Skin» — Institute (4:24)
  • «L.S.F.» — Kasabian (3:18)
  • «Bug Eyes» — Dredg (4:16)
  • «Over My Head (Cable Car)» — The Fray (3:56)
  • «One Day» — Trading Yesterday (4:21)
  • «Different» — Acceptance (4:09)
  • «Nights in White Satin» — Glenn Hughes, Chad Smith & John Frusciante (4:56)
  • «Aqueous Transmission» — Incubus (7:48)

Сприйняття

[ред. | ред. код]

На сайті Rotten Tomatoes рейтинг схвалення фільму становить 12% на основі 140 рецензій із середнім рейтингом 3,74/10. Консенсус критиків: «Гучний, абсурдний і передбачуваний, Stealth багато чого та невдало запозичив із фільмів Найкращий стрілець і Космічна одіссея 2001 року[2]. На Metacritic фільм отримав середньозважену оцінку 35 зі 100 на основі 31 критика, із зазначенням «загалом несприятливі відгуки»[3]. Глядачі, опитані CinemaScore, поставили фільму оцінку «B−» за шкалою від A до F[4].

Роджер Еберт прокоментував, що фільм був «тупим Топ Ганом, переплетеним із HAL 9000 з фільму «Космічна одіссея 2001 року»[5].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. The 10 biggest box office flops of all time — in pictures. Архів оригіналу за 20 червня 2013. Процитовано 16 травня 2013.
  2. Stealth (2005). www.rottentomatoes.com.
  3. Stealth на Metacritic
  4. STEALTH (2005) B-. CinemaScore. Архів із оригіналу за 20 грудня 2018 року.
  5. Роджер Еберт (25 липня 2005). Stealth Movie Review & Film Summary (2005). Chicago Sun-Times.

Посилання

[ред. | ред. код]