Стів Бланк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стів Бланк
англ. Steve Blank
Народився 1953(1953)
Нижній Іст-Сайд, Мангеттен, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Країна  США
Діяльність підприємець, письменник
Alma mater Університет Мічигану і Martin Van Buren High Schoold
Знання мов англійська[1]
Сайт steveblank.com

Стів Бланк  (англ. Steve Blank)  – американський підприємець із Кремнієвої долини, засновник успішних стартапів, «Хрещений батько Кремнієвої долини»[2], автор методики розвитку клієнтів (англ. Customer Development methodology), яка стала основою концепції бережливого стартапу, автор популярних книг на тему стартапів, блогер, викладач низки провідних американських вузів (Стенфорд, Школа бізнесу Хааса, Каліфорнійський університет в Берклі, Каліфорнійський технологічний інститут, Колумбійський університет).[3]

Біографія та діяльність[ред. | ред. код]

Стів Бланк народився в 1953 році в Нижньому Іст-Сайді, Манхеттен, Нью-Йорк, США, в родині імігрантів, що управляли бакалійною крамницею в районі Челсі. Він виріс з сестрою, яка була на 12 років старша за нього. Після того, як родину покинув батько, його з 6 років (та ще двох братів) виховувала мати.[3]

Стів навчався в Мічиганському університеті, але провчився всього один семестр[недоступне посилання з липня 2019]. Після чого відправився до Маямі, де влаштувався на роботу в Міжнародному аеропорту Маямі - вантажив на борт скакових коней. Працюючи в аеропорту, Бланк проявив інтерес до авіаційної радіоелектроніки, який пізніше реалізував, вступивши на початку 1970-х до лав ВВС. Військова кар'єра привела його до Таїланду під час В'єтнамської війни, де півтора року, маючи всього 20 років життя за плечима, Бланк керував командою з 15 радіотехніків.[4]

Демобілізувавшись в 1978 році, Стів переїхав до Пало-Альто (місто, що згодом отримало популярність як центр Кремнієвої долини).[5]

Його першим місцем роботи став стартап ESL. Компанія допомагала уряду розбиратися в радянських технологіях і військових розробках під час Холодної війни.[6]

У 1990-х роках Бланк розробив методику розвитку клієнтів (англ. Customer Development methodology), котра заснована на необхідності пошуку рівноваги між розвитком продукту та встановленням максимального повного взаєморозуміння з клієнтами.

У 1996 році заснував свій восьмий та останній стартап – «E-Piphany», який надає послуги з CRM (управління взаєминами з клієнтами), і пішов у вересні 1999 року у відставку, якраз перед виходом компанії на IPO.

У 2005 році «E-Piphany» була придбана «SSA Global Technologies» за $ 329 млн.[3][7][8] Розроблені компанією програмні продукти дозволяють отримувати інформацію про клієнтів з баз даних та зберігати дані у веббраузері.[9]

За свою 34-річну кар'єру Стів Бланк заснував/працював на найрізноманітніші хай-тек компанії[10], багато з яких стали публічними. У тому числі Zilog, MIPS Computers, Convergent Technologies, Ardent Computer, UMAX Technologies і Rocket Science Games[5].

Сьогодні Бланк є членом ради директорів як громадських організацій «TiVo Corporation» та «Immersion Corporation», так і приватних компаній.

Продовжує інвестувати та консультувати стартапи Кремнієвої долини, зокрема «Udacity»[4] і «Votizen»[2]. Живе та працює в Пескадеро, штат Каліфорнія. Одружений на Елісон Елліотт, має двох дочок – Кеті та Сару.

Бібліографія[ред. | ред. код]

2010 – «Steve Blank. Not All Who Wander Are Lost»

2014 – «The Four Steps to the Epiphany», «The Startup Owner's Manual»/ «Священна книга стартапера. Як збудувати успішну компанію» (видавництво «Наш Формат», 2018)

Блог[ред. | ред. код]

Бланк веде блог, в якому пише про різні аспекти підприємництва[11]. У 2012 році його ресурс потрапив до десятки обов'язкових для прочитання стартаперами (за топіком сайту Welovelean.com).

Стів також є колумністом блогу «Wall Street Journal», публікує матеріали в «Forbes», «The Huffington Post» та японському виданні «NikkeiBP».

Переклад українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  2. а б Colao, J. J. Steve Blank Introduces Scientists To A New Variable: Customers. Forbes (англ.). Процитовано 2 травня 2019.
  3. а б в Steve Blank About Steve. Steve Blank (англ.). 16 лютого 2009. Процитовано 2 травня 2019.
  4. а б Steve Blank Teaches Entrepreneurs How To Fail Less. TechCrunch (амер.). Процитовано 2 травня 2019.
  5. а б Faculty Bios. Berkeley Haas (амер.). Процитовано 2 травня 2019.
  6. Build Your Startup in Your Spare Time. founderly.com (англ.). Процитовано 2 травня 2019.
  7. Lohr, Steve (24 квітня 2010). Lean Start-Ups Aim to Find Customers Quickly. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 2 травня 2019.
  8. 30 minutes inside the mind of 8-time entrepreneur Steve Blank. VentureBeat (амер.). 2 серпня 2012. Процитовано 2 травня 2019.
  9. Abate, Tom (2 липня 1998). An Epiphany Brings Former Top KPMG Exec to Silicon Valley / Roger Siboni trades trappings of power for startup equity. SFGate. Процитовано 2 травня 2019.
  10. Pratt, Michael (7 березня 2017). 5 Lessons I Learned Following Steve Blank's 'The Four Steps to the Epiphany'. Entrepreneur (англ.). Процитовано 10 вересня 2021.
  11. Steve Blank's articles | Inc.com. www.inc.com. Процитовано 2 травня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]