Тайванський яловичий суп з локшиною

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тайванський яловичий суп з локшиною
Тайванський яловичий суп з локшиною в Тайбеї, Тайвань
Тип Суп з локшиною
Входить у національні кухні Тайвань
Схожі страви сичуаньський суп з яловичої локшини, каліфорнійський суп з яловичої локшини, червона тушкована локшина з яловичини, локшина з смаженої яловичої грудки

Тайванський яловичий суп з локшиною (кит.臺灣牛肉麵) — це яловичий суп з локшиною, який є популярним на Тайваню, хоча рецепт завезено було з материкового Китаю.

Приготування[ред. | ред. код]

Тайванська яловича локшина поєднує в собі квасолеву пасту з Сичуані, бульйон з кантонської кухні, квашену капусту зі східного Гуандуну та південного Фуцзяня, цибулю-шалот із тайванської кухні та багато інших елементів[1]. Сьогодні тайванська яловича локшина — це суміш багатьох кухонь і смаків.

Яловичину тушкують з бульйоном або варять на повільному вогні декілька годин. Часто кухарі варять м'ясо разом з кістками (ребра, гомілки та бичачий хвіст); деякі можуть готувати яловичий бульйон більше 24 годин[2]. При приготуванні бульйону додають корицю, бадьян , імбир, сіль, бобову пасту, соєвий соус тощо[2].

Локшина та листові овочі відварюються в іншій каструлі.[3]

Подають страву в тарілці, посипають китайською маринованою капустою або гірчицею, паростками часнику, зеленою цибулею[1].

На Тайвані продавці локшини з яловичиною можуть продавати до неї холодні гарніри: тушкований сушений тофу, морську капусту або свинячі ковбаси.

Історія[ред. | ред. код]

Блюдо було створено на Тайвані ветеранами Гоміньдану з провінції Сичуань, які на початку 1900-х років втекли з материкового Китаю; вони до «червоного яловичого супу» додали місцеву тайванську гостру бобову пасту, додали свіжу локшину та подавали суп в поселеннях військових мігрантів[4][5]. В той час тайванці до середини 1970-х років не їли яловичину, оскільки велика рогата худоба була цінною робочою твариною[6]. Однак з часом ця страва стала більш прийнятною і зараз є однією з найвідоміших страв у тайванській кухні.

Вважається, що популярність цього супу з локшиною порушила табу на вживання яловичини, а також проклала шлях до прийняття на Тайвані американських продуктів, у яких використовується яловичина (наприклад, гамбургерів)[7]. Тайванський яловичий суп з локшиною значно менш гострий, ніж сичуаньський, і існує кілька варіацій із соєвим, томатним, часниковим і трав'яним бульйонами[8].

Тайванський яловичий суп з локшиною іноді подають як фаст-фуд як на Тайвані, так і в Китаї.[2] Тайванський яловичий суп з локшиною вважається національною стравою на Тайвані[9], і щороку Тайбей проводить щорічний фестиваль яловичого супу з локшиною, де різні кухарі та ресторани змагаються за звання «найкращої локшини з яловичиною на Тайвані»[10][11].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Taipei Beef Noodle Festival: Beef Noodle Tasting. tbnf.com.tw. Taipei Beef Noodle Festival. Архів оригіналу за 17 May 2011. Процитовано 6 грудня 2013.
  2. а б в developer, medcom id (6 вересня 2020). 风味万千的台湾牛肉面. medcom.id (індонез.). Процитовано 25 лютого 2024.
  3. 人间美味——台湾牛肉面做法 – 江海志の博客. www.jianghaizhi.com. Процитовано 25 лютого 2024.
  4. 四川」牛肉麵其實源自台灣?一窺牛肉麵的背後故事. Liberty Times Net. Liberty Times. 9 жовтня 2017. Процитовано 26 вересня 2018.
  5. 焦, 桐. 一碗紅燒牛肉麵,喚醒許多人共同的歷史記憶. Процитовано 26 вересня 2018.
  6. 牛肉麵和美援:《有溫度的台灣史》選摘(4)-風傳媒. www.storm.mg. 19 липня 2018. Процитовано 25 лютого 2024.
  7. 台湾讲古:翻转本地口味的“川味”牛肉面. BBC News 中文 (zh-hans) . Процитовано 25 лютого 2024.
  8. Lu, Yaodong. What is Beef Noodle: Interview: Professor Lu, Yaodong, Expert in history of food and beverage. tbnf.com.tw. Taipei Beef Noodle Festival. Архів оригіналу за 17 May 2011. Процитовано 6 грудня 2013.
  9. Goossaert, Vincent; David A. Palmer (2011). The Religious Question in Modern China. University of Chicago Press. с. 281–283. ISBN 9780226304168.
  10. Food Lovers Flock to Taipei Beef Noodle Festival. Focustaiwan.tw. Focus Taiwan News. 9 листопада 2013. Процитовано 6 грудня 2013.
  11. 2013 Taipei International Beef Noodle Festival. taipei.gov. Taipei City Government. Процитовано 6 грудня 2013.