Тайрос-10

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тайрос-10
Основні параметри
COSPAR ID 1965-051A
NORAD ID 01430
Тип апарата метеорологічний
Штучний супутник Землі
Дата запуску 2 липня 1965, 04:07 UTC
Ракета-носій Тор-Дельта-Сі/Дельта-Сі
Номер запуску 415/32
Космодром Мис Канаверал, СК-17Бі
Тривалість польоту очікувана 80 років
Технічні параметри
Маса 127 кг
Розміри діаметр 107 см, висота 48 см
Час активного існування 730 діб
Орбітальні дані
Тип орбіти еліптична
Ексцентриситет 0,006
Нахил орбіти 98,8°
Період обертання 100,1 хв
Апоцентр 807 км
Перицентр 721 км

Тайрос-10 (англ. TIROS 10, Television and InfraRed Observation Satellite — укр. Супутник телевізійного й інфрачервоного спостереження), інші назви Тайрос-Екс (англ. TIROS-X), Тайрос-ОуТі1 (англ. TIROS-OT1) — американський метеорологічний супутник. Останній апарат серії Тайрос.

Тайрос-10 створювався для випробування вдосконалених можливостей отримання телевізійних зображень хмарного покриву Землі і перевірки системи ТОС (англ. TOS, TIROS Operational System).

За 730 діб роботи апарат передав 79 874 зображення хмарного покриву Землі.

Опис[ред. | ред. код]

Апарат був призмою з вісімнадцятикутною основою з алюмінієвого сплаву і нержавіючої сталі діаметром 107 см, висотою 48 см, масою 130 кг. На зміцнені нижній основі розташовувалась більшість систем. Нагорі розташовувалась антена для прийому наземних команд. В нижній частині діагонально відносно основи розташовувались чотири дипольні антени для передачі телеметрії на частоті 235 МГц. Згори і з боків апарат був вкритий 9200 сонячними елементами розміром 1×2 см, що використовувались для заряджання 21 нікель-кадмієвої батареї. Навколо нижньої основи було змонтовано три пари невеликих твердопаливних двигунів для підтримки швидкості обертання 8—12 обертів на хвилину, що стабілізувало апарат в польоті.

Вісь обертання була зорієнтована з точністю 1-2 градуси завдяки використанню магнітного контролю висоти системи ҐОМАК (англ. QOMAC, Quarter-Orbit Magnetic Attitude Control), для чого навколо зовнішньої поверхні апарата було намотано 250 витків дроту. Взаємодія між індукцією магнітного поля супутника і магнітного поля Землі створювала необхідний крутний момент для орієнтації.

Супутник мав дві телевізійні камери з відиконами діаметром 1,27 см з широким (104°) кутом огляду для фіксації зображень хмарного покриву Землі. Зображення в зонах прийому передавались з використанням системи автоматичної передачі зображень (англ. Automatic Picture Transmission (APT)) на дві приймальні наземні станції, під час несприятливої погоди і поза зонами прийому дані записувались на бортовий плівковий магнітофон для передачі згодом.

Політ[ред. | ред. код]

2 липня 1965 року в 04:07 UTC ракетою-носієм Тор-Дельта-Сі/Дельта-Сі з космодрому Мис Канаверал відбувся запуск апарата Тайрос-10 на майже полярну ретроградну сонячно-синхронну орбіту, з дрейфуванням на захід приблизно 1 градус щодоби — з такою ж швидкістю і в тому ж напрямку, що й Земля відносно Сонця. Це збільшило тривалість перебування апарата над освітленою Сонцем поверхнею Землі і тим самим зросли тривалість роботи телекамер і періоди використання сонячних елементів.

30 вересня 1965 року припинилась постійна робота телевізійної системи, після цього вона працювала періодично.

31 липня 1966 року супутник було відключено.

Джерела[ред. | ред. код]