Танагра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танагра
Τανάγρα
Античні танагрські монети
Античні танагрські монети
Античні танагрські монети
Танагра. Карта розташування: Греція
Танагра
Танагра
Координати: 38°19′ пн. ш. 23°32′ сх. д. / 38.317° пн. ш. 23.533° сх. д. / 38.317; 23.533
Країна Греція
Децентр. адміністрація Адміністрація Фессалії і Континентальної Греції
Периферія Центральна Греція
Периф. одиниця Беотія
Колишні адмін. одиниці
 - Регіон Центральна Греція
 - Ном Беотія
Розташування на мапі ному
Площа
 - Повна 122,53 км²
Висота над р.м. 214 м 
Населення (2001[1])
 - Усього 4134
 - Густота 34/км²
Часовий пояс EET/EEST (UTC+2/3)
Поштовий код 322 00, 320 09
Телефонний код(и) 22620
Авто ΒΙ

Танагра (грец. Τανάγρα) — місто в Греції у номі Беотія, область Центральна Греція. В античну добу значний давньогрецький поліс.

Історія[ред. | ред. код]

Поліс Танагра лежав на лівому березі річки Асоп у Беотії, неподалік від Платей та Оропа. За переказами, найдавніші мешканці Танагри, гефіреї, переселилися у Беотію з Кадмом із Фінікії, але пізніше були підкорені еолійськими беотійцями, які їх елінізовані.

Населення Танагри відрізнялося промисловим і торговим характером: головним предметом торгівлі було вино. На торговельний характер жителів вказує зображення Гермеса на монетах, що зустрічається досить часто, який разом з Аполлоном був покровителем міста. Внаслідок близького сусідства з кордоном Аттики Танагра не раз зазнавала нападів і спустошень. Афіняни зруйнували її стіни ще до початку Пелопоннеської війни. У 457 до н. е. тут відбулась Танагрська битва, в результаті якої спартанці здобули перемогу над афінянами.

Оскільки у подальшій боротьбі Танагра тримала себе нейтрально, то вона продовжувала процвітати і була значним містом уже в часи Страбона. Область поліса займала все східне узбережжя Беотії від меж Аттики до Евріпа.

Танагрські статуетки[ред. | ред. код]

Так звані, танагрські статуетки були популярними в елліністичному світі з кінця 4 століття до н. е. до кінця 3 століття нашої ери.

1870 року у селищі Скіматарі, що за 65 км на північ від Афін, були знайдені теракотові статуетки. Після цієї сенсаційної знахідки тут проводились розкопки зусиллями археологів-ентузіастів та на кошти європейських колекціонерів. Зрештою, перші знахідки склали колекцію, що нині експонується в Луврі.

Пізніше танагрські статуетки були знайдені у Мірині, територія сучасної Туреччини, на території давнього поліса Кирена, нині Лівія, та Александрії, Єгипет.

Населення[ред. | ред. код]

Рік Місто Муніципалітет
1981 1,097
1991 847
2001 871 4,134

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Δείτε τη Διοικητική Διαίρεση. Міністерство внутрішніх справ, децентралізації та електронного управління Греції (гр.) . www.ypes.gr. Процитовано 9 вересня 2009.

Джерела[ред. | ред. код]