Тілогосподнє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тілогосподнє
Godbody
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Теодор Стерджон
Мова англійська
Опубліковано березень 1986
Країна  США
Видавництво Donald I. Fine
ISBN-13: 978-0-917657-79-5

«Тілогосподнє», або Годбаді (англ. Godbody) — науково-фантастичний роман американського письменника Теодора Стерджона, виданий посмертно у 1986 році. Передмову «Агапе та Ерос: Мистецтво Теодора Стерджона» написав Роберт Гайнлайн, а післямову — Стівен Р. Дональдсон.

Стислий сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет розгортається навколо приїзду людини на ім'я Тілогосподнє в маленьке містечко в Новій Англії та показує, як його приїзд змінює життя мешканців цього містечка. Багато жителів знаходять своє щастя, але Тілогосподнє застрелив оглядач пліток міської газети, який намагався нав'язати свої погляди на мораль та на містян. Проте Тілогосподнє воскресає й починає заохочувати громадян любити один одного, після чого безслідно зникає.

Відгуки та значення роману[ред. | ред. код]

Альгіс Будріс написав роману неоднозначну рецензію в своїй колонці рецензій у журналі «Фентезі & Сайнс фікшн» зазначив, що декілька сцен є «майже не закінченими копія», але зробив висновок, що «вочевидь, запланований ефект має право на життя»[1].

Письменник-фантаст та редактор Бен Бова, оглядач «Лос-Анджелес Таймс», назвав «Тілогосподнє» «гарним першим проектом», але, як і Будріс, зазначав, що нездатність Стерджона повністю закінчити роман до смерті означала, що він повністю так і не розкрив потенціал роману[2].

Джон Клют в «Енциклопедії наукової фантастики» стверджує, що «Тілогосподнє» «злегка повторює» тему трансцендентності ранніх творів Стерджона[3].

Відзнаки[ред. | ред. код]

Роман «Тілогосподнє» був висунутий у 1987 році на премію «Локус» за найкращий фентезійний роман, проте в підсумку посів 4 місце.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Books", The Magazine of Fantasy & Science Fiction. October 1986, p.25
  2. Bova, Ben. GODBODY by Theodore Sturgeon. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 1 листопада 2019.
  3. Clute, John. Sturgeon, Theodore. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 1 листопада 2019.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]